Komentowana treść: Polskie Pismo Amigowe #3
[#31] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Adam_K, post #30

Na kurczaka!

Znakomita okładka, naprawdę jestem pod wrażeniem! Świetna. Trafiona. Super! Widzę też Szninkiela postać z grafik Lazura na okładce ;).

Naprawdę PPA#3 trzyma mocniacki poziom, tak daley!!!
Whoooaa!
[#32] Re: Polskie Pismo Amigowe #3
Dostałem info że wysyłka we wtorek. Pewnie na pocztę daleeeekoo! :P
[#33] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@madman15, post #32

Ja zamówiłem PDF-a
I juz czytam.
Nie to że chytry jestem tylko w niedzielę wjyeżdżam na miesiąc w delegację...
[#34] Re: Polskie Pismo Amigowe #3
Gratulacje dla redakcji!

Krashan odłóż mi jeden numer osobiście odbiorę. Co do okładki to pomysł zaczepny i fajny ale tylko pomysł... sorry ale nie wygląda to dobrze jak na dzisiejsze standardy.
[#35] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Dorrr, post #34

smieciowa jednym słowem
[#36] Re: Polskie Pismo Amigowe #3
Świetnie! Dzięki!

Przed chwilą zamówiłem wersję papierową dla klimatu i wersję PDF do czytania (wygoda).
[#37] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Dorrr, post #34

Co do okładki to pomysł zaczepny i fajny ale tylko pomysł... sorry ale nie wygląda to dobrze jak na dzisiejsze standardy.

Zawsze możesz zrobić okładkę do #4. Zapraszamy .
[#38] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Dorrr, post #34

Okładka jest cool, strucle na hasioku - czytaj śmietniku :)
Trafnie i z humorem ... gratulacje :)
PS. Mojego mini-strucla nie oddałbym na taką poniewierkę ... OK
[#39] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@MDW, post #36

A propos wersji PDF. Aktualnie wygląda ona tak samo jak papierowa. Niestety nie mam żadnego przenośnego wynalazku do czytania PDF-ów, ale domyślam się, że być może przeniesienie żywcem papierowego layoutu nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Być może czytacze wersji elektronicznej podzielą się sugestiami na przyszłość?
[#40] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@G. Kraszewski, post #39

Ja mam jest to ustrojstwo zwane BlackBerry - daje radę z PDF-ami oraz plikami Billa - sorry za kryptoreklamę
[#41] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@G. Kraszewski, post #37

Okładka jest świetna moim zdaniem - jedynie inaczej rozwiązałbym rozmieszczenie okienek, ale pod każdym innym względem ten Trashcan, jakże Amigowy (!!), wygląda cudnie. Cała fotografia jest sterylna, nie wiem, kolorystycznie przemawia po prostu do mnie i nie mogę się doczekać, aż zobaczę ją w formacie A4 obok poprzednich numerów.

Krashan, a są już mocne plany na #4? Mam rozrysować sobie dalszy ciąg przygód?
[#42] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@BagoZonde, post #41

Krashan, a są już mocne plany na #4? Mam rozrysować sobie dalszy ciąg przygód?

Zobaczymy ile osób zamówi #3. Po danych z dwóch dni rysuje mi się tendencja spadkowa w porównaniu z dwójką, no ale zobaczymy.
[#43] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@G. Kraszewski, post #42

Może wszystko z powodu przestoju, z własnego doświadczenia wiem, że przestoje nie są do końca wskazane w tej materii. W każdym bądź razie czy w internecie czy w magazynie - rysować będę dalej. Miejmy nadzieję, że w magazynie, czas pokaże.
[#44] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@G. Kraszewski, post #42

Aha, i czekam na ankietkę na PPA ;)
[#45] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@BagoZonde, post #44

Ankieta wystartuje, gdy pierwsza wysyłka dotrze do adresatów.
[#46] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@mailman, post #45

No, PDF-y już docierają. Niestety z drukowaniem powstał mały obsuwik, awaria maszyny, zamiast dzisiaj, nakład pójdzie do druku (oby) w poniedziałek... Ale wersja elektroniczna jest rozsyłana w zasadzie na bieżąco. Wszystkie osoby, które zamówiły PDF-a, a pieniądze od nich dotarły dziś do 16:00, już czytają.
[#47] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@G. Kraszewski, post #37

Hmmm nie mam takiej siły sprawczej. Dałem to do oceny znajomym od DTP i cóż korekt jest masa. Ogólnie problem jest z liternictwem i przejrzystością projektu. Postaram się podeśłać ich sugestię (no może poza tą by wywalić całkiem ta okłądkę i zrobić od nowa :) ).
[#48] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Dorrr, post #47

Nikt nie oczekuje od PPA jakości składu jak w kolorowych pismach kobiecych gdzie wszystko jest wysublimowane do najmniejszych szczegółów (artykuł o bólach głowy z lewej strony + odpowiednie zdjęcia i miła i niezbyt nachalna reklama środka przeciwbólowego z prawej).
Przecież to nie jest komercja. a artki piszą zwykli użytkownicy więc nie ma co ich ganić za ich styl.

Ostatnia edycja: 18.09.10 00:05:52
[#49] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Dorrr, post #47

Jako, że - i tutaj będzie niepopularne sformułowanie - wypadłem z obiegu amigowego jakiś czas temu i nie jestem w stanie napisać żadnego artykułu traktującego o czymś "na topie", z miłą, nieprzymuszoną chęcią mogę zająć się korektą magazynu. Szczerze powiedziawszy mam taki mały dar, że łatwo wyłapuję literówki i style.

Pozdrawiam i czekam a odnośnie ankiety - pytałem właśnie odnośnie faktu, że PDFy już krążą po krążkach dysków twardych.
[#50] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@biax, post #38

A ja pociągnę dalej temat o okładce. Co autor miał na myśli To że Apple wyciągną ze zwykłego śmietnika czy jak widzę po kolorze śmietnika ze śmietnika na śmieci do dalszego przetworzenia czyli recycling Czyżby więc miał na myśli uratowane sztrucle od zniszczenia / zapomnienia / marnotrawstwa dzięki MorphTeam
[#51] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@BagoZonde, post #49

z miłą, nieprzymuszoną chęcią mogę zająć się korektą magazynu. Szczerze powiedziawszy mam taki mały dar, że łatwo wyłapuję literówki i style.

Jeżeli ktoś znajdzie coś, co jest błędem stylistycznym lub jakąś literówką w tekstach, to proszę to zgłosić. Trzy osoby robią korektę i jeżeli coś jeszcze przeoczono, to przepraszamy. Staraliśmy się jednak, aby od strony literówek, stylu i gramatyki błędów nie było. Poza tym Dorrr nie miał chyba tego na myśli.
[#52] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Dorrr, post #47

Hmmm nie mam takiej siły sprawczej. Dałem to do oceny znajomym od DTP i cóż korekt jest masa.

Niech podeślą, poczytam. A może w ogóle nam profesjonalnie i za darmo magazyn złożą? Albo będą projektować okładki? Jestem otwarty na propozycje.
[#53] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@biax, post #38

Ja bym się przyczepił że klapa śmietnika nie jest uchylona, ukazując siedzącego w środku eMaca... Dyskryminacja! ;)
[#54] Re: Polskie Pismo Amigowe #3
Osoba z Rybnika, która wpłaciła 30 zł, proszona jest o kontakt. Jej nazwisko, ani adres nie zgadza się z żadnym zamówieniem, nie wiem za kogo to jest wpłata...
[#55] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@MDW, post #36

Jej, wolisz siedziec na kiblu z laptopem? ;)

PS: mozna wiedziec, ile sprzedaje sie srednio egzemplarzy danego numeru?
[#56] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@_arti, post #55

PS: mozna wiedziec, ile sprzedaje sie srednio egzemplarzy danego numeru?

Nieco ponad sto sztuk. Zobaczymy jak będzie z obecnym, wydaje się zaznaczać niewielki spadek, no ale za wcześnie na wnioski.
[#57] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@Leon, post #1

Hmmm Super.. ale brakuje mi tego czegoś. Miło by było aby w każdym numerze był dział traktujący o technikaliach amig klasycznych. Choć może wydawać się to śmieszne to nie każdy amigowiec klasyczny wie co w środku siedzi i co jest za co odpowiedzialne...
Dodać do tego spojrzenie z dnia dzisiejszego, możliwe rozszerzenia itp itd i wyszedłby miły akcent. Brak takiej choćby malutkiej wzmianki powoduje to że nie nabędę PPA.
[#58] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@bombermax, post #57

Znasz kogoś, kto byłby gotów napisać taki artek? Jeśli tak, to go namów i problem z głowy. Jeśli nie - zawsze możesz poszukać.
[#59] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@bombermax, post #57

Nie ma żadnych przeszkód, żeby taki artykuł się ukazał. Ktoś go jednak musi napisać, ktoś, kto zna dobrze zagadnienie i ma jak to się mówi "lekkie pióro".
[#60] Re: Polskie Pismo Amigowe #3

@bombermax, post #57

Z jednej strony masz rację. Jednak jest i druga strona medalu. Środowisko amigowe to w 99% starzy pierdziele, którzy wychowali się na Amidze i pamiętają ją z czasów jej świetności czy przynajmniej jej "końca". Tym ludziom nie trzeba tłumaczyć, że pod klapkę A1200 można wsadzić rozszerzenie pamięci 8MB Elsatu. ;) Jeżeli tego typu artykuły byłyby w naszym PPA-piśmie to przyznam się, że ja najprawdopodobniej bym je omijał. Może na końcu tak dla zasady i z szacunku dla autora bym taki artykuł przeleciał po akapitach. :) Po prostu jak się o czymś czyta 15 rok z rzędu to naprawdę przestaje to być ciekawe. Ci którzy zostali przy jakiejkolwiek gałęzi Amigi (AmigaOS, MorphOS, AROS, UAE, Amiga Classic) raczej oczekują nowinek, chcą czytać o tym co teraz się dzieje. No chyba, że ja czegoś nie wiem i nowych użytkowników jednak trochę mamy. Tych z forum, którzy szukają SuperFroga bym raczej nie liczył, bo oni raczej nie są gotowi wydać 5 zł (a co dopiero 20 zł) na pismo. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem