[#96]
Re: Własność intelektualna Amiga Inc. wystawiona na sprzedaż
@cacodemon666,
post #57
Przeportowanie Mosa na X1000 ? Niedorzeczne. Nie mają takich pieniędzy, nie dlatego, że nie mają w ogóle, ale dlatego, że nie mają na tak nierozsądny cel. Okrętem flagowym HyperionA-Eon jest AmigaOne X1000 wraz z systemem AmigaOS. Nie ma tu miejsca dla Mosa. Alternatywnym systemem może być (i zapewne będzie) jakaś 64-bitowa wersja Linuxa.
No popatrz, a takie Genesi, chociaż dodawało do każdego (flagowego) Pegasosa wliczoną w cenę komputera wersję systemu MorphOS, to nie ustawało w próbach zachęcenia twórców innych systemów do supportu dla swojej maszyny... Co więcej, nie widzę w takim postępowaniu nic nierozsądnego: Więcej systemów to więcej chętnych. Więcej chętnych to więcej sprzedanych komputerów. A więcej sprzedanych komputerów to... więcej sprzedanych komputerów

Nie wiem ile Genesi zapłaciło za port MorphOSa na Efikę i czy im się to zwróciło w ilości sprzedanych komputerów, ale i tu pomysł był ten sam. Ba, nawet porozdawali całkiem sporo tych komputerków ludziom, którzy planowali na ich bazie zbudować... najdziwniejsze rzeczy pod słońcem. I nie, nikt nie musiał wpłacać kaucji, czy podpisywać jakichś umów. Oczywiście cena takiej Efiki to ułamek ceny X1000, ale trzeba przyznać, że tego typu podejście do promocji (niszowego, bądź co bądź) sprzętu jest bardzo ciekawe.
Myślę, że nadzieje na to, że markę wykupi którykolwiek z graczy z naszego, "post-amigowego" światka są nikłe. AInc będzie żądało więcej niż którykolwiek z nich jest w stanie dać. A jak znajdzie się ktoś, kto da więcej, to będzie zainteresowany przede wszystkim szybkim zwrotem inwestycji (a taki zapewnia chyba tylko naklepanie keyboard-kompów z retro-feelingiem w prowincji Syczuan, przenalepkowanie i sprzedaż w pakiecie z emulatorem). Obym się mylił, bo nie uśmiecha mi się wizja takiego "nowego amigowca" odwiedzającego PPA i proszącego o pomoc w konfiguracji Win7, bo mu Starcraft 2 muli.