Komentowana treść: CoolKon 2011
[#1] Re: CoolKon 2011
Aż pomyślałem, że nie na tę stronę wszedłem :). Na PPA o konwencie... Ale oczywiście - świetna wiadomość OK
[#2] Re: CoolKon 2011

@Leander, post #1

Świetna i tak i nie. Świetna bo ludzie zobaczą Amigę 500 w akcji, zła bo ludzie zobaczą Amigę 500 w akcji, czyli zestaw dyskietka + 1 MB RAMu i znów będzie śmiech co to za śmieć ta Amiga była. :)
[#3] Re: CoolKon 2011

@radzik, post #2

Z tą świetną wiadomością to ja tak "parallaksem pojechałem".
Nie sądzę jednak, żeby taki zestaw wzbudził śmieciowe porównania. Ot, historia. To my się tym emocjonujemy, a dla konwentowiczów będzie to coś wykopanego z grobowców lat 80.
[#4] Re: CoolKon 2011
heh, szkoda ze to na drugim koncu polski, moglbym wystawic sie ze swoja cd32 i megadrive :)
[#5] Re: CoolKon 2011
Akurat 5-6 mam zjazd na uczelni więc może uda się zerwać z wykładów i wpaść na godzinkę lub dwie :D
[#6] Re: CoolKon 2011

@Logan, post #5

Hehe, nie wiedzieli jak wyłączyć okienka z syntezatora mowy ;)
[#7] Re: CoolKon 2011

@parallax, post #6

Czołem :)

Bo ostatni raz Amigę włączoną mieliśmy jakieś 13 lat temu - to i owo nam z głowy przez ten czas wywietrzało.
[#8] Re: CoolKon 2011

@borg, post #7

Siemano :D

No dobra, powiedzmy, że to was usprawiedliwia ;)
[#9] Re: CoolKon 2011

@borg, post #7

Bardzo fajna prezentacja Amigi 500.

Ps. ten duży napęd to zewnętrzna stacja dysków na dyskietki 5". Na przełomie lat 80 i 90 dyskietki 3,5" były drogie i dlatego kilka firm produkowało takie stacje. A ten przełącznik w tej stacji to może być boot selektor - aby można było bootować gry ze stacji zewnętrznej.
[#10] Re: CoolKon 2011

@borg, post #7

Witam.
To ja, ten drugi ;)

Dopowiem jeszcze od siebie, że nie jesteśmy jakimiś amigowymi specjalistami (przynajmniej ja się za takiego nie uważam) - ot, nieco bardziej świadomi użytkownicy, a nasza inicjatywa na konwencie też nie jest raczej skierowana do power-userów (bo faktycznie, kto z nich się zainteresuje pięćsetką?). Celujemy raczej w ludzi, którzy mieli kiedyś w domu takie cudo jak Amiga, a teraz chcieliby raz jeszcze na chwilę wrócić do tych starych dobrych czasów, zobaczyć ponownie swój dawny sprzęt, powspominać, może się trochę pośmiać...

Z tego też powodu do nagrywania filmików nie przygotowujemy się prawie wcale, a montaż stosujemy oszczędnie. Chcemy przekazać naszym potencjalnym gościom jak najwięcej z tego uczucia powrotu po latach, kiedy wszystko wydaje się tak inne, a jednak znajome zarazem. Owszem, zdarzają się przez to czasami pewne omsknięcia, ale czy to aż taki problem? Chyba lepsze to niż ustalony scenariusz i czytanie z kartki.

Oczywiście na konwent zapraszamy wszystkich, którzy będą mieli okazję - zarówno "hardkorów" jak i "każuali" :) Im więcej nas, tym lepiej, a każda okazja jest dobra, żeby się spotkać, pogadać - a może nawet pograć? ;) Mamy jeszcze w planach jedną amigową niespodziankę, o której na razie cicho sza (mam nadzieję, że nam wyjdzie).

Pozdrawiam i zapraszam raz jeszcze.

mfx
[#11] Re: CoolKon 2011

@AS, post #9

Dzięki, cieszę się, że Ci się podobało.

Ale co do stacji - użyłem wprawdzie sformułowania "nie wiemy co to jest", ale bez przesady - wiem jak wygląda stacja 5.25", mam taką do mojego C64 :). Chodziło mi raczej o trudne do ustalenia pochodzenie sprzętu.

Co do bootselektora, to raczej posądzałbym o bycie nim te tajemnicze zworki z tyłu, choć z drugiej strony draństwo wygląda tak enigmatycznie, że kto wie... W każdym razie stacja działa i bootuje, więc tak czy tak - dobra nasza ;)
[#12] Re: CoolKon 2011

@mfx, post #11

Panowie, gry z C64 można odpalać wpisując RUN i naciskając RETURN :)
Nie potrzeba do tego klawiszy funkcyjnych z kartridża, a bez kartridża jest to właściwie jedyna metoda, chociaż można jeszcze wpisać LIST, przejść do wylistowanej lini GOTO, następnie nacisnąć RETURN.
[#13] Re: CoolKon 2011

@Andrzej Drozd, post #12

A po wylistowaniu gier ze stacji dysków, wystarczy najechać kursorem na wybraną grę, wpisać na początku LOAD, na końcu wykasować PRG i ewentualnie dopisać ,8 :)
[#14] Re: CoolKon 2011

@Andrzej Drozd, post #12

RUN można napisać? No naprawdę - nie wiedziałem

Bez przesady z takimi "dobrymi" radami - swego czasu na C64 jak na swój wiek wówczas (7-8 klasa) pisałem takie programy w BASICu - że aż sam się dziwie. Wiecie: grafika, sprity, muzyka, pełen wypas
[#15] Re: CoolKon 2011

@Andrzej Drozd, post #13

Nooo, można jeszcze użyć komendy SYS z odpowiednią wartością, uzyskaną choćby z listingu (jeśli ktoś lubi okrężne metody), ale to już by było czepianie się (prawda?) ;)

W każdym razie dzięki za porady dotyczące obsługi komputera sprzed ćwierć wieku, ale zważywszy, że kontakt z C64 straciłem w 1995 r mając lat 15, a ze stacją dysków to moja pierwsza styczność w ogóle (niestety wówczas ani mnie, ani moich rodziców nie było stać na kupno sprzętu kosztującego tyle co drugi komputer), to uważam, że i tak poszło nam nie najgorzej.

Jasne - pasjonaci, którzy nie wypuszczają swoich maszyn z ręki pewnie już od dwóch dekad zawsze znajdą jakiś błąd do wytknięcia. I zapewne wytkną ;) . Cóż, ja przez ten czas zdążyłem zapomnieć który klawisz funkcyjny daje "RUN" w Black Boksie. Za to pamiętam doskonale jak świetnie grało się w River Raid czy Rick Dangerous, a i jakiś program w BASICu pewnie dałbym radę sklecić. Każdy ma swoje priorytety.

Mnie osobiście średnio interesuje, czy ktoś wpisuje pełne "PRINT" czy tylko "?" - i czy w ogóle wie, co to "PRINT". Za to bardzo chciałbym zobaczyć, jak na konwencie przychodzi do nas ojciec z kilkuletnim synem, żeby mu pokazać "w co tata grał w młodości". I to jest właśnie ten cel. Zwykły. Prosty.

Pozdrawiam,
mfx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem