Komentowana treść: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny
[#31] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@MaaG^dA, post #30

ach te amigowe firmy he he he.
[#32] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@SzaryWilk, post #31

a jak tam twoja firma? he, he, he.
[#33] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@Leon, post #32

bardzo dobrze az za dobrze,caly czas zawieszona he he he.
[#34] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@pampers, post #27

no ja samanthe z mosem to bym chetnie.
[#35] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@MaaG^dA, post #30

Tak czy inaczej, generacja NewAmiga, a w tym przypadku odłam "Samantowcy", mają sprzęt. I jest OK :)
X1000 ONEowcy chyba jeszcze zaczekają. Tylko czekać nie wolno, ponieważ 2-3 lata, to lata świetlne. Już teraz komputery 2GHz są sprzętem przstarzałym.
Cały czas zastanawiam się jaka idea przyświeca nowemu-amigowaniu (NewAmiga)?
Nie jest to na pewno sprzęt, oprogramowanie kuleje, a system integruje się z Linuksem.

Czasami zauważam że to wszystko poszło sobie w zupełnie inne strony.
Tak bardzo daleko od ideałów lat 90-tych.
Czasami warto wrócić do A1200/4000, odplić ją, powspominać dawne czasy i zastanowić się czy naprawdę pozostał jeszcze, jakikolwiek duch prawdziwej Amigi w dzisiejszej systuacji?

Dla mnie, nie. Mam klasyki, może kiedyś będę miał sprzętowy emulator Amigi, czyli Natami. Niech sobie go nazywają jak chcą, ale to będzie prawdziwa kontynuacja Amigi klasycznej.
Hobby pełną parą, a nie iluzja na przumus, ponieważ za chwilę dobrniemy do 2020 roku i zapewne też nic się nie zmieni. Chyba że przybędzie trochej więcej użytkowników nowej dystrybucji Linuxa ze znaczkiem kulistej, biało-czerwonej szachownicy :)
Amiga klasyczna RULEZ!

[#36] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny
czy działa juz sterownik usb2.0 czy dalej hyperion drwi z userow ?

Ostatnia edycja: 30.01.11 12:42:09
[#37] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@Andrzej Drozd, post #35

Tylko czekać nie wolno, ponieważ 2-3 lata, to lata świetlne.Już teraz komputery 2GHz są sprzętem przstarzałym.

Poważnie?
PIV 3 GHz został wprowadzony na rynek w listopadzie 2002 roku.
Dziewięć lat temu.
Jakoś rozwój PC nie poszedł w GHz.

Cały czas zastanawiam się jaka idea przyświeca nowemu-amigowaniu (NewAmiga)?

Używanie innego sprzętu niż PC.
Na którym można zrobić to samo co na PC.

jakikolwiek duch prawdziwej Amigi w dzisiejszej systuacji?

Oczywiście.
Pozostał duch konkurencji, zrobić to samo co na PC, na innym sprzęcie.
Jak w latach 90.
Jak za czasów Marka Pampucha.

Niech sobie go nazywają jak chcą, ale to będzie prawdziwa kontynuacja Amigi klasycznej.

Kontynuacją Amigi klasycznej była AmigaOne, jest AmigaOne X1000.
Natami z procesorem 133 MHz nie superscalar i bez FPU które wydajnościowo nie ma szans dorównać pierwszym Pentium, na pewno nie jest "kontynuacją Amigi klasycznej".
Nawet Commodore miało dać w Hombre lepszy procesor.
[#38] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@rzookol, post #36

@rzookol:

czy działa juz sterownik usb2.0 czy dalej hyperin drwi z userow ?

w toku dyskusji newsa na awn wyszlo na jaw ze plytka os4.1 dla sama460 jest tymczasowa domowa skladanka acube z dotychczas dostepnego systemu i potrzebnych sterow. wyglada na to ze hyperion nie ma z tym nic wspolnego poza wyrazona zgoda, czyli ze dalej nie ma usb2.
[#39] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny
DDR2 jak widac sprawuje sie gorzej pod samem niz DDR1 pod macem mini

Sam 460:
READ32: 311 MB/Sec
READ64: 310 MB/Sec
WRITE32: 521 MB/Sec
WRITE64: 521 MB/Sec
WRITE: 1251 MB/Sec (Tricky)

Mac mini G4/1500
READ32: 387 MB/Sec
READ64: 403 MB/Sec
WRITE32: 771 MB/Sec
WRITE64: 771 MB/Sec
WRITE: 809 MB/Sec (Tricky)
[#40] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@wawrzon, post #38

No to w pełni "profesjonalne" podejście. Ciekawe czy i jak ta informacja wpłynie na sprzedaż. Obciach i aż dziw bierze, że Hyperion, który uchodzi za firmę profesjonalną pozwolił na coś takiego. Chyba, że to co wypuścili jest tak niedopracowane, że teraz próbują sprzedać bajkę o samoróbce systemu przez ACube. Nie rozumiem takiego postępowania jak mogli się zgodzić na coś takiego. Przecież ten twór nosi nazwę, o którą walczyli tak długo, a teraz co pozwolą ją szargać jakimś kiepskim niezoptymalizowanym portem swojego systemu. Może to jest kontynuacja marketingu śp. Commodore. ;)
[#41] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@zxcvb8000, post #37

Jakoś rozwój PC nie poszedł w GHz.

Pomnóż te 3 GHz przez kilka rdzeni ;)

Nie można.

Pozostał duch konkurencji

Poważnie? Byle pecet 1GHz z Linuxem, bije na głowe możliwości pecetów z PPC i AOS4.
A duch konkurencji i wojenki, są tylko na naszym, egzotycznym podwórku. Reszta świata się nami nie interesuje.

Kontynuacją Amigi klasycznej była AmigaOne, jest AmigaOne X1000.

Nieprawda. AONE to zupełnie inna platforma sprzętowa, niekompatybilna z Amigą Classic.
[#42] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@rzookol, post #39

Pewnie chodzi o timmingi czy inne alphy.
Nie wiem jakie timmingi ma MacMini ale obstawiam coś ala 2,5-3-3-7 przy taktowaniu rzeczywistym 166MHz (333 Efektywnie). Sam460EX ma DDR2, max.400MHz (DDR2 800) ale pewnie przy 6-6-6-18.
A może kontroler pamięci w tym SoC-u nie jest zbyt szybki...

Ostatnia edycja: 30.01.11 13:38:55
[#43] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@wawrzon, post #38

wyglada na to ze hyperion nie ma z tym nic wspolnego poza wyrazona zgoda, czyli ze dalej nie ma usb2.

Ben Hermans zaprzeczył temu.
[#44] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@Andrzej Drozd, post #41

Nie można.

Nie szkodzi Andrzeju. Wystarczy, że można zrobić zdecydowanie więcej niż na Twoich klasykach. Których sobie używaj na zdrowie, ale odpuść sobie ten "monopol na amigowość", którego przecież nigdy nie miałeś, nie masz i mieć nie będziesz. Chciałbyś Amigę wsadzić do słoika z formaliną i podziwiać w szklanej gablocie, ale są ludzie, którzy chcą i potrafią więcej.
[#45] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@Ender, post #40

aż dziw bierze, że Hyperion, który uchodzi za firmę profesjonalną

Gdzie uchodzi? Na amigans.net zapewne .
[#46] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@mailman, post #43

ben hermans?:
@wawa: The version of AmigaOS 4.x currently shipping with SAM 460 boards and systems was produced by the AmigaOS development team (including Hyperion's two full time developers) and assembled by someone from A-Cube who is also a longstanding betatester of AmigaOS 4.

As with all previous versions of AmigaOS 4.x, the final product was tested by the AmigaOS 4.x betatesters, approved by Hyperion for distribution and CD's were duplicated and manuals printed by third party companies.

The process was no different from the way in which the CD's for the SAM440 were handled.

w skrocie:
"wersja amigaos 4.1 udostepniona z sam460 zostala wyprodukowana przez team deweloperski os4 wspolnie z dwoma pelnoetatowymi deweloperami hyperionu, a poskladana przez *kogos* z acube, kto jest rownoczesnie dlugoletnim betatesterem os4.

bla-bla-bla.. (wszystko zalatwione przez osoby trzecie z blogoslawienstwem hyperionu)

proces ten jest identyczny ze sposobem w jaki cds dla sam440 byly produkowane."

mozna wiec powiedziec ze potwierdzone zostalo tu mniemanie ze chodzi tu o odgrzana wesje os4.1 update 2 okraszona (niektorymi) najbardziej koniecznymi i nie dokonczonymi sterownikami.

co bylo do okazania.
[#47] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@G. Kraszewski, post #45

Miałem to zdanie inaczej zbudowane, ale obawiałem się, że wywoła wojenkę, więc zmieniłem. Pewnie są osoby, które uważają ich za poważną, profesjonalną firmę, co nie oznacza, że ja tak myślę, szczególnie jak widzę akcje podobne do tej (wypuszczenie OS-a na nowszy model płyty w wersji, która działa gorzej niż na poprzednim modelu).
[#48] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@Ender, post #47

A to żadna nowość w sumie. Jak wyszedł MorphOS na Efikę to też działał gorzej niż na Pegasosie 2...
[#49] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@wawrzon, post #46

W pierwszym swoim poście napisałeś, że Hyperion nie miał z tym nic wspólnego, więc w tej kwestii się pomyliłeś. Z resztą nie będę polemizował.
[#50] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@G. Kraszewski, post #48

teraz tylko nadzieje trzeba miec by braki zostaly szybko naprawione, i nie trzeba bylo by czekac +/- 2 lata
[#51] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@rzookol, post #39

ale to zadna nowosc DDR2 przy czestotliwowsciach podobnych lub troche wyzszych niz ddr1 ,wypadaly slabiej rowniez i na piecu. problem tez moze lezec np w samym niedopracowaniu osu

Ostatnia edycja: 30.01.11 14:30:46
[#52] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@G. Kraszewski, post #48

Csiiii.... Śpioch

;)
[#53] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@G. Kraszewski, post #48

Nie jestem specjalistą, ale chyba pomiędzy SAM440 i SAM460 jest mniej różnic niż pomiędzy Pegasosem 2 a Efiką. Gdyby Morphos działał gorzej na Efice 2, która stanowiłaby rozwinięcie założeń z Efiki 1 to też byłoby źle i nieprofesjonalnie.
[#54] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@reactor, post #52

A tam csiiii... Jak tak się wszyscy ACube uczepili o ten brak sterownika audio i SATA w wersji beta, poczułem pewnien, hmm... absmak . Włosi władowali kasę w Sam 460 a Hyperion zamiast wspierać nowy sprzęt, nie wiadomo co robi (tzn. tracą czas na Timberwolfa, X1000 i klasyka). Niestety, jak pisałem już w jednym z poprzednich postów, ACube jest przez okoliczności skazane na AmigaOS4. W końcu jednak finansowo może im się to przestać opłacać (bo rynek za głęboki też przecież nie jest...) i Hyperion zostanie z ręką w pustej obudowie X1000...
[#55] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@Andrzej Drozd, post #41

Pomnóż te 3 GHz przez kilka rdzeni

Soft sam na wiele rdzeni się nie przepisze.
Większość tego co używam na Windows i linuxie nie korzysta z więcej niż jednego rdzenia - czyli chodzi nieznacznie szybciej niż na moim G4.

Nie można.

Poważnie? Byle pecet 1GHz z Linuxem, bije na głowe możliwości pecetów z PPC i AOS4.

Poważnie?
Ciekawe jak?

AONE to zupełnie inna platforma sprzętowa, niekompatybilna z Amigą Classic.

AmigaOne jest kompatybilna na tyle na ile powinna być.
Oprogramowanie napisane zgodnie z wytycznymi Commodore działa bez większych problemów na Amiga OS 4.
[#56] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@G. Kraszewski, post #54

co dosyć dziwi, skoro perspektywy X1000, jeśli chodzi o ilość przyszłych użytkowników (a więc nabywców OS4), nie są najlepsze: cena X1000 będzie dużo wyższa, będzie wyprodukowanych niewiele egzemplarzy X1000. Ja nie wiem czemu nie hołubią producenta sprzętu bądź co bądź najbardziej masowego w świecie OS4.
[#57] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@wali7, post #56

Bo tam maja drobne od egzemplarza.
[#58] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@AmiChris, post #57

albo i wcale nie maja, bo maja tylko kase za soft a i te zapewne mniejsza niz jakby detalicznie spredawali.
[#59] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@zxcvb8000, post #55

Przestańmy się licytować. ;)

Jak sprawa wygląda, każdy wie. Pecet zawsze wygra i traktowanie komputera z AOS4 jako maszynę która go zastąpi, jest po porostu bez sensu. I nic nie wskazuje na to, że sytuacja szybko się zmieni.

Mentalnie, dość dobrze podchodzą do tego MOSowcy i AROSowcy - traktują to jako hobby i cały czas coś rozwijają. Nikt nie wygupia się i nie traktuje swojego hobby jako rywalizację z pecetem.
Ludzie od AOS4 też wreszcie powinni przejrzeć na oczy. X1000 z AOS4, choćby nie wiadomo jak bardzo importował do siebie Linuksa, w dalszym ciągu nie będzie zamiennikiem peceta.
[#60] Re: AmigaOS 4.1 update 2 dla Sam460ex dostępny

@G. Kraszewski, post #54

Hyperion zamiast wspierać nowy sprzęt, nie wiadomo co robi (tzn. tracą czas na Timberwolfa,

wiem, że to zdanie wyrwane z kontekstu , ale dlaczego uważasz że praca nad Timberwolfem to strata czasu ??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem