Komentowana treść: SAM 460ex już w Polsce
[#31] Re: SAM 460ex już w Polsce

@waldiamiga, post #28

Dopiero się dowiedziałeś? O tym trąbili już jakiś czas temu :)
[#32] Re: SAM 460ex już w Polsce

@(V)(I)mothe(P), post #29

Ciekawe czy będzie równie wesoło jak zostanie podana cena Natami...

co do ceny i ilości sztuk w magazynie wypada żałować, że Amigowy rynek jest tak żałośnie mały bo to jest głowny tego powód
[#33] Re: SAM 460ex już w Polsce

@pampers, post #31

Obił mi się o uszy ten "ficzer" ale myślałem że wystepuję tylko w przedprodukcyjnych egzemplarzach.

Ostatnia edycja: 15.02.11 21:05:17
[#34] Re: SAM 460ex już w Polsce

@vegeta, post #32

Dla mnie to bez różnicy czy będzie za 1500 czy 2500.

Niestety cena Sam460ex jest nieproporcjonalna do tego co może ona zaoferować mi w tej chwili. Powiem tak - NIC, bo w tej chwili to co posiadam w zupełności mi wystarcza. System to nie wszystko, powinien być tylko dodatkiem, a tu niestety jest odwrotnie. Sama płyta główna za 3700 zł plus systemik i nic więcej. Sorry ale jeden z moich PC pozwala mi na więcej, a kosztował o wiele mniej.

Po pierwsze sam460ex to nie Amiga, więc nie oczekuj że ktoś zaraz się rzuci bo można sobie popykać w systemie na okienkach. To tylko sprzęt na którym można zainstalować system OS4 i tylko tyle.

Wiem że to nie w temacie ale Natami to też nie Amiga, ale bardziej mnie interesuje jak sam460ex.

Ostatnia edycja: 15.02.11 21:14:34
[#35] Re: SAM 460ex już w Polsce

@waldiamiga, post #33

To jest "ficzer" uzytego procesora, niestety.
[#36] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Wojox, post #30

O a tu kolega ma fajny problem z nowo zakupiona sam460 LINK
[#37] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Drako^lM, post #36

dawno bylo wiadomo ze albo uzywamy slotu sata na plycie, albo w slot pcie1x ladujemy karte z kilkoma sata.

amikit zas przygotowal os4 na Karcie SD , i tym rozwiazaniu nie trzeba miec kontrolera sata na pcie, ani cdromu na usb.
[#38] Re: SAM 460ex już w Polsce

@(V)(I)mothe(P), post #34

Sama płyta główna za 3700 zł plus systemik i nic więcej. Sorry ale jeden z moich PC pozwala mi na więcej, a kosztował o wiele mniej.

Ale Twój Pc został wyprodukowany pewnie w setkach tysiacach egzemplarzy ,nawet nie wyprodukowany, on poprostu został złożony z dostępnych tanich częsci .Komponenty użyte w Sam i wyprodukowanie płyty w tak małej ilości musi podnieść cenę.Mnie chodzi wyłącznie o to ,że cena Sam to nie jest efekt polityki Acube skierowanej na zarobek,a tylko próba wyjścia na swoje za poniesione koszta i włożoną pracę. W przeciwienstwie do takiego Genesi nie porzucają rynku i swoich użytkowników a do tego starają się poszerzać i ulepszać swoje produkty za to choćby należy się im szacunek.
[#39] Re: SAM 460ex już w Polsce

@(V)(I)mothe(P), post #34

Bez przesady nim pojawiła się SAM440, Efika, Maki to płyta główna Pegasosa, AOne kosztowała tyle samo a oferowała chyba nieco mniej. Tu jest Sata, Pci-ex jest obsługa ddr2, nie jest źle. Szkoda, że pierwsza SAM tego nie miała, bo pewnie nie wszyscy będą chcieli sprzedać sprzęt dużo taniej niż go nabyli, po to by kupić nowszy model. Pytanie na ile system działa gorzej niż wersja dla SAM440?
[#40] Re: SAM 460ex już w Polsce

@vegeta, post #38

Ja to wiem Ty to wiesz i inni też to wiedzą. Mi ten sprzęt nie jest potrzebny, nie napędza u mnie potrzeby kupna, nie interesuje mnie nawet system.

Szanuję to co robią, jeśli by mogli to by zrobili więcej, ale wiadomo liczą się z tym wielkie koszta. I niech robią to dalej jak chcą, ja im nie zabraniam.

Tu kwestia leży w nas, wręcz czasami jak się czyta posty, to można wywnioskować- nie kupisz jesteś ,, zerem,,. Nie jesteś prawdziwym Amigowcem bo nie rulezujesz na OS4 !!! phii i co z tego ?

Cholera robię to co chcę, cena mi nie odpowiada i koniec, kropka.
[#41] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Ender, post #39

Piszesz tak bo chcesz kupić ? czy mnie uświadomić w czymś ?

Ja nie wracam do tego co było kiedyś, jest teraz, więc to co było się zmyło... Kto chciał to kupił.

Czytać potrafię i widzę, opisywać mi nie trzeba.
[#42] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Ender, post #39

Szkoda, że pierwsza SAM tego nie miała

IMO Największą bolączką Sam440 był brak cache L2
[#43] Re: SAM 460ex już w Polsce

@recedent, post #5

Dobrze że moderacja czuwa.
[#44] Re: SAM 460ex już w Polsce

@(V)(I)mothe(P), post #41

Nie chcę Cię uświadamiać. Kupić też nie kupię, mam coś innego na oku. Po prostu wyraziłem swoją opinię.
[#45] Re: SAM 460ex już w Polsce

@luk, post #20

Pytanie tylko ile to jest "trochę mniej", bo na allegro już od paru dni wisi kompletny komputer sam440 za 1,5 tys i na razie chętnego brak.
Oferta już nie jest aktualna. ;)
[#46] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Ender, post #39

Pytanie na ile system działa gorzej niż wersja dla SAM440?
Chyba lepiej, co? ;)

Przy standardowych operacjach na Workbenchu pewnie nie wiele. Przy całej reszcie zapewne spory skok będzie.
[#47] Re: SAM 460ex już w Polsce

@vegeta, post #32

No tak, kolejne brednie pod złym tematem. Ehhhh....
[#48] Re: SAM 460ex już w Polsce
Hobby to mamy piękne i przyjemne zawsze za przyjemność płaci się sporo ale tym razem to nieco przesadzili ja nie dam rady tyle dać za ten sprzęt.Szkoda
[#49] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Lokaty, post #46

Była informacja, że na razie system w wersji dla SAM460 nie jest dopracowany, Hyperion musi cos poprawić, ale ACube naciskał i coś tam wydano.
[#50] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Andrzej Drozd, post #47

No tak, kolejne brednie pod złym tematem. Ehhhh....

No tak panie Andrzeju wcześniejsze komentarze były jak najbardziej w porządku i zawierały wyczerpujące odpowiedzi na dany temat
[#51] Re: SAM 460ex już w Polsce
NIE WYDAŁBYM TAKIEJ SUMY PIENIEDZY NA TĄ SAMANTE!!!
Co miałbym cieszyć się że amigaOs 4.1 zainstaluje i poklikać sobie na ikonki w workbenchu.I co zyskasz na tych klonach nie mają one nic wspólnego z amigą.
TO JEST TYLKO PO TO ŻEBY KOMUŚ KASE WCISKAĆ ZA TEN BADZIEW TAKIE JEST MOJE ZDANIE I VICE WERSA CYA... ok, racja
[#52] Re: SAM 460ex już w Polsce

@vegeta, post #50

Chodziło mi o to, że w tym temacie chwalimy Sam.
Natami możesz sobie ganić w temacie o Natami. :)
[#53] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Andrzej Drozd, post #52

Nie będę ganił Natami bo sam jestem tym projektem zainteresowany i mocno trzymam kciuki :)ale również trzymam kciuki za Acube ,takie mamy czasy ,że nie mamy szans na tani sprzet;)Pozdrawiam
[#54] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Komisarz, post #51

A po co ten krzyk? Po co te emocje? Ja też bym nie wydał, ale nie krzyczę bo kogo to interesuje? :)

Nerwowy trochę teraz będę w tym tygodniu, więc proszę wszystkich o rozwagę w pisaniu komentarzy.
[#55] Re: SAM 460ex już w Polsce

@vegeta, post #53

Jak to nie mamy szans . Wystrczy tylko zrobic porta na maki i masz bardzo bardzo tani sprzęt ;)
[#56] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Leon, post #45

Oferta już nie jest aktualna.

Piszemy o tej samej? Bo ta o której ja pisałem jestw tej chwili aktualna:)

http://allegro.pl/sam440-amigaos4-1-1gb-ram-radeon-9250-sb-live-i1453615341.html
[#57] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Drako^lM, post #55

Trudno zaprzeczyc ;)

Sprzetu G4 jest od gwizdka za grosze, a tez G5 lezy sporo na roznych aukcjach w b.dobrych cenach.

Za cene SAMa to mozna kupic super wypas G4.. i jeszcze dorzucic sobie calkiem topowa G5 - nawet w wersji DUAL ;), oczywiscie z monitorem itd.. Wg. mnie tylko sprzet pokroju Efika ITX - unowoczesniona o chocby 1 slot pamieci, nowszy PPC i PCIe, w cenie do maks. 1200 zl, moze w tej sytuacji cos jeszcze zwojowac.

Wypuszczanie obecnie takiego sprzetu PPC ponizej G4/G5 mija sie z celem, do tego znacznie drozszego, to juz w ogole pomylenie z poplataniem. Nie ten target, moze przemysl itp.

Zaraz ktos krzyknie GWARANCJA, no tak, ale jak sie popsuje, to wyrzucasz i kupujesz nowy, bo tego lezy w kazdej chwili tona i wiecej, gorzej chyba z przeniesieniem licencji systemu na nowy sprzet... dlatego tez na razie testuje sobie swoj sprzet G4 :)
[#58] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #57

E tam sprzedajesz sprzet z licencją i tyle ;)
Ja tak zrobilem z peg 2 G4 :)
[#59] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Drako^lM, post #58

Uszkodzony?, a na co komu licencja na uszkodzonym sprzecie ?;)
[#60] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #59

A jak sprzęt padnie to kontaktujesz się z supportem i otrzymujesz nowy key na nowy sprzęt
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem