Komentowana treść: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
[#1] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
Świetna wiadomość OK
[#2] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
No to testować klasykowacy :)
[#3] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
juz zassane .. w wolnej chwili przerzuce na Cfke i odpale na 060/80 64 MB i 030/50 64 MB.

Dam znac co Kraszan spieprzyl programujac na WinUAE

btw.Ciesze sie ze robota idzie do przodu
[#4] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@HOŁDYS, post #3

z tego co wiem to na 030 raczej nie masz co odpalac ;)
[#5] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@Drako^lM, post #4

DB2 byl uzywalny i funkcjonaln na 030/50 wiec sproboje.
Mam nadzie na normalna prace na 060/80 w 16 kanalach z DSP

Ostatnia edycja: 21.02.11 20:48:08
[#6] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@Drako^lM, post #4

Odpalać zawsze może, nie jest to jednoznaczne z używaniem ;)

Hołdys: DB2Pro był pisany w asmie, pewnie dlatego dawało się go używać na słabszych maszynach. DB3 jest pisany z myślą o "nowoczesnych" systemach amigowych więc pewnie super optymalizacji nie było pod kątem klasyków.

Ostatnia edycja: 21.02.11 20:49:58
[#7] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@pampers, post #6

Potestowałbym, ale moje A4000 padły i jeszcze ich nie reanimowałem, a ciekawe jakby to grało pod Delfiną albo Concierto. :(
[#8] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
Super :) Wiem już co będe testował w weekend bo na razie moja A4000 służy do testowania czegoś innego.

Bardzo się cieszę że wychodzi taki fajny soft na 3.9!
[#9] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@pampers, post #6

DB2Pro był pisany w asmie, pewnie dlatego dawało się go używać na słabszych maszynach.

Ciekawe czy kiedyś pogląd związany z tym, że kod ręcznie rzeźbiony w aśmie jest szybszy od tego który wypluje kompilator w końcu kiedyś umrze zasłużoną śmiercią naturalną...
[#10] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@pampers, post #6

wiem o tym ze Zalepy daly czadu (80 % kodu to ASM)
i chwala im za to ..

@Tszczurek: na tirach to sie znasz ..ale na programowaniu to chyba nie bardzo ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ostatnia edycja: 21.02.11 21:05:08
[#11] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@HOŁDYS, post #10

wiem o tym ze Zalepy daly czadu

Miałeś na myśli Waldemara i Tomasza Piastów chyba?
[#12] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@HOŁDYS, post #5

DB2 byl uzywalny i funkcjonaln na 030/50 wiec sproboje. Mam nadzie na normalna prace na 060/80 w 16 kanalach z DSP.

DigiBooster 3 po pierwsze jest w MUI, po drugie ma bardziej rozbudowany replayer dający lepszą jakość dźwięku i podrasowane niektóre komendy. Dlatego jest wolniejszy niż DBPro 2.x. Na 68030 możesz odpalić doświadczalnie. Na 68060 z kartą graficzną i SoundBlasterem 128 w Medku Phibrizzo z powodzeniem testował 24-kanałówki (68060 @ 66 MHz). Jak będzie z AGA i Paulą naszą kochaną - nie wiem.
[#13] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@tszczurek, post #9

Ciekawe czy kiedyś pogląd związany z tym, że kod ręcznie rzeźbiony w aśmie jest szybszy od tego który wypluje kompilator w końcu kiedyś umrze zasłużoną śmiercią naturalną...

W przypadku kodu dla starego dobrego m68k kompilowanego starym dobrym GCC 2.95.3, ten pogląd nie umrze, bo często jest prawdą. W przypadku PowerPC i GCC 4 ten pogląd w zasadzie już umarł, chociaż jak się męczy AltiVeca, to niektóre optymalizacje lepiej w kompilatorze wyłączyć...
[#14] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@pampers, post #6

Odpalać zawsze może

Odpalić DigiBoostera 3 można spokojnie już na gołej A1200 z czterema megabajtami fastu. I nawet używać np. jako konwertera sampli .

Ostatnia edycja: 21.02.11 21:31:03
[#15] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@G. Kraszewski, post #14

A jako "zamiennik" ProTrackera z 4 kanalami w konfigu jak z podpisu mojego? ;)

(moze sam jeszcze dzisiaj przetestuje)
[#16] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@jw_amigowiec, post #15

W komentarzach nie ma podpisów :)
[#17] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@madman15, post #16

Oz, racja! 030 40 MHz + FPU, 32 MB FastRAM ;)

W sensie 4 kanaly w AHI DMA Paula 8 bit.
[#18] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@jw_amigowiec, post #17

DigiBooster 3 nie może pracować w trybie AHI "Paula DMA". Na 030/40 raczej nie da rady. Nie mam nic do ProTrackera 4, ale DB3 gra w wyższej lidze.
[#19] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@G. Kraszewski, post #18

ProTracker i podobne trackery nie resamplowal nic programowo. To Paula zmieniala "w locie" czestotliwosc probkowania. Ciezko to porownac, bo dawalo to specyficzne, moim zdaniem ciekawe brzmienie. Takze nie bylo nic miksowane programowo. "Na sztywno" zmiksowane dwa lewe i dwa prawe kanaly w jeden lewy, jeden prawy ;). Programowe resamplowanie nie brzmi ciekawie przy nizszym probkowaniu. Ba, mod otwarzany na moim polprofesjonalnym sprzecie studyjnym (z zamilowania zajmuje sie elektroakustyka) przez przetworniki 24 bit@96 kHz, choc z pozoru brzmi znacznie lepiej niz z Pauli - Paula ma swoj "pazur", niby szorstkosc, ale taka hm. Inna. Wlasnie z uwagi na sposob w jaki zmienia czestotliwosc probkowania na wyjsciu ;).

Ale tak czy inaczej, sprobuje DB3 na mojej Ami, a noz mnie zaskoczy i zatrybi jakkolwiek OK
[#20] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@jw_amigowiec, post #19

Za wykład z działania trackerów, Pauli oraz cyfrowego przetwarzania sygnałów dziękuję . Brzmienie oczywiście jest inne, bo Paula fizycznie zmienia wyjściową częstotliwość próbkowania. Programowy resampling do stałej częstotliwości przetwornika C/A da inne widmo sygnału na wyjściu. Do tego mamy w Amidze na wyjściu analogowy filtr antyaliasingowy (przy czym jego tak zwane "wyłączenie" nie jest wcale wyłączeniem, tylko zmianą częstotliwości granicznej z 7 na 14 kHz), co też ma wpływ na brzmienie. Niemniej celem DigiBoostera 3 nie jest wierne naśladowanie Pauli, tylko możliwie wierne odtworzenie oryginalnego (i zresamplowanego) dźwięku. Stąd oczywiście klasyczny moduł protrackerowski, robiony zwykle na samplach 8-bitowych próbkowanych w 8 363 Hz (w porywach 16 726...) będzie brzmiał gorzej przy programowej syntezie niż puszczony na pięćsetce. Ale jeżeli weźmiemy porządne instrumenty samplowane w 44.1 kHz albo wyżej i zagramy to w 16 ścieżkach, to sorry Winnetou, Paula z ProTrackerem odpada w przedbiegach.

Kwestia jest prosta – jeśli kochasz metaliczne brzmienie aliasingu i sprzętowy resampling Pauli, zostajesz przy ProTrackerze. Jeżeli potrzebujesz jakości możesz sięgnąć po DigiBoostera 3 – ale szczerze polecam jakąś maszynę z PPC, nawet Efika niszczy wydajnością najszybsze 68060... No RISC, no fun...
[#21] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@G. Kraszewski, post #20

"Wyklad" nie byl skierowany bezposrednio dla Ciebie, chcialem Ci raczej napisac na czym mi zalezy ;). Co do dzwieku, na codzien mam do czynienia z urzadzeniami (przetwornikami) studyjnymi, mikrofonami pojemnosciowymi etc, skladanie (praca) w Logic'u na Maku. Ale co racja, to racja, nadal tesknie za Trackerami ;).

A co do konkretnych czestotliwosci filtra antyaliasingowego w Pauli - nie mialem zielonego pojecia ;). Dzieki.
[#22] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
Program działa pieknie.Mam nadzieje, ze pelna wersja bedzie w koncu obslugiwac SoundFonty i przeniesie nas wszystkich Amigopodobnych w jakosc brzmienia wspolczesnych syntyzatorow.Podobno rout loader dla SoundFonta to pare linijek kodu.
[#23] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x
OK

...bo komentarz jest zbędny. ;)
[#24] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@G. Kraszewski, post #20

Ja tu stoję też obok jw_amigowca, brzmienie Pauli nie do podrobienia przez żadne przetworniki ze stałą na wyjściu ;)

Wracając do tematu, odpaliłem DB3 na chwilę na 060/80MHz, AGA i Pauli. Prędkość jest bardzo akceptowalna (testowałem chyba do 16 ścieżek bo tylko takie DBM'y miałem pod ręką). Program dostaje czkawki przy przesuwaniu okna (w chwili kiedy rysuje okno na nowo). Poza tym rewelka. Tylko po wciśnięciu "wyłącznika" okna głównego niegrzecznie się zachował nie pytając o potwierdzenie. Ponadto bawiłem się w zmianę skórki na "gfx card" i po przełączeniu spowrotem na "mui mwb" czy coś tam, nie wszystkie grafiki zostały przeładowane spowrotem. W każdym razie DB3 daje rade i ma prawo bytu na klasyku jak najbardziej. Kawał dobrej roboty :)
[#25] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@altcomputing, post #24

odpaliłem DB3 na chwilę na 060/80MHz

Gdybyś mi taką maszynę pokazał w powiedzmy 1998 roku to zrobiłbym sobie z nią zdjęcie, postawił w domu na honorowym miejscu i się do tego zdjęcia codziennie modlił. Przy włączaniu czegoś takiego po prostu bym miał mokro.

Wybaczcie taką małą dygresję ale szacun do 060 większego niż 50 MHz ciągle pozostał. :)
[#26] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@altcomputing, post #24

Program dostaje czkawki przy przesuwaniu okna

Najlepiej przerzucić program na własny ekran i użyć trybu "fullscreen" (odnawiasować tooltypa w ikonce, albo podać parametr FULLSCREEN w shellu).

Tylko po wciśnięciu "wyłącznika" okna głównego niegrzecznie się zachował nie pytając o potwierdzenie.

Pyta, jeżeli w jakikolwiek sposób zmodyfikujesz moduł. Jeżeli moduł jest niezmieniony, wychodzi bez pytania po zamknięciu okna.

po przełączeniu spowrotem na "mui mwb" czy coś tam, nie wszystkie grafiki zostały przeładowane spowrotem.

A to ciekawe. Sprawdzałem kilkanaście razy i zawsze było OK... Może dlatego, że skórka GfxBoard jest, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona dla posiadaczy kart graficznych...
[#27] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@MDW, post #25

No na 80Mhz jest wesoło, tylko co z tego jak owoc żywota zjada AGA? ;)
[#28] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@MDW, post #25

Widok moczącego się MDW - bezcenny
[#29] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@G. Kraszewski, post #26

Rozumiem.
Ja w MUI ustawiłem własny ekran dla DBPro. A jeśli włączę tooltype to on sklonuje ekran WB czy pozwoli zdefiniować własny? Wybacz, nie mam teraz Ami pod ręką żeby się pobawić..

A z tymi grafikami to jeszcze sprawdzę.
[#30] Re: DigiBooster 3 - wersja testowa dla AmigaOS 3.x

@altcomputing, post #24

Program dostaje czkawki przy przesuwaniu okna (w chwili kiedy rysuje okno na nowo).

To pewnie te ficzery MUI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem