Komentowana treść: HSMathLibs 46.00
[#1] Re: HSMathLibs 46.00
Nic to, trza poszukać zagubionego kluczyka...
[#2] Re: HSMathLibs 46.00

@Dopuser, post #1

Nic to, trza poszukać zagubionego kluczyka...

To fajnie że wciąż klasykujesz. Dla Natami przyda sie wersja 060. :)
[#3] Re: HSMathLibs 46.00
a co w sumie daja te biblioteki ?
[#4] Re: HSMathLibs 46.00

@1989, post #3

kopa :)
[#5] Re: HSMathLibs 46.00

@1989, post #3

Kupiłem wersję dla 040 dla Apollo ponieważ pisałem programy, które liczyły sporo oraz dlatego, że potrzebowałem dokładnych obliczeń inżynierskich bez pisania własnych funkcji.
W zamian dostałem także w bonusie stabilniejszy system, ale to subiektywne odczucie

Przed zakupem wypróbowałem FastMath406 i także było szybciej, ale HSMathLibs jednak daje możliwość pracy z wiekszą dokładnością.
[#6] Re: HSMathLibs 46.00

@Skotos, post #5

Mam kluczyk (legalny) i kiedyś zainstaluję.

A teraz moje pytanie do forumowych guru:

Jeżeli ktoś mógłby mnie oświecić o co chodzi z precyzją obliczeń. Do teraz byłem pewien że przysłowiowe "2*2" da wynik "4".
Na mój chłopski rozum to samo tyczy się funkcji zmiennoprzecinkowych. Jeżeli biblioteka nie ma buga to działanie "2*pi" da ten sam wynik przy zadanej liczbie miejsc po przecinku (zadana dokładność) niezależnie od wersji biblioteki.
Czyżby było inaczej???

To że na jednej bibliotece wynik uzyskujemy po 100 cyklach procesora a na drugiej po 10000 to akurat rozumiem (optymalizacja procedur obsługi FPU).

Z góry dziękuję za w miarę przystępne wyłożenie tematu.
[#7] Re: HSMathLibs 46.00

@stachu100, post #6

roznica jest np w przypadku funkcji trygonometrycznych (niedostepnych w 040/060). w zaleznosci od metody oraz dokladnosci liczenie tych funkcji moze trwac rozna ilosc cykli.
[#8] Re: HSMathLibs 46.00
Mam male pytanie: kiedys zarejestrowalem wersje bibliotek dla procesora 040, aktualnie mam 060. Czy moge teraz pobrac wersje dla 060, czy ponownie musze kupic specjalnie pod ten procesor?
[#9] Re: HSMathLibs 46.00

@Phibrizzo, post #8

Próbowałem tego numeru z bibliotkami do WinUae, nie da się.
Trza kupić ponownie...
[#10] Re: HSMathLibs 46.00

@stachu100, post #6

Metody liczenia pi (oraz np. funkcji trygonometrycznych, niewymiernych, logarytmów, także procentów składanych, etc) są różne - po prostu są to różne algorytmy. Każdy z nich w inżynierii ma określoną dokładność, np. +-1 na 5 miejscu po przecinku, lub +-2 na 9 miejscu po przecinku, tablice podają te różnice np. dla kątów.
Jeśli podniesiesz rzędy wielkości - +-0,00001 cm dla 1 elementu o długości 1 cm nie ma znaczenia ale zrób 200 mln elementów (2 i 8 zer), to maksymalna różnica wyniesie 200 cm, czyli zamawiasz złoto do napylenia na procesorki i licząc oba wymiary masz 200 cm2 różnicy, a to kosztuje - warto w tym wypadku policzyć dokładniej.
Inny przykład to komunikacja - obliczony ze zbyt dużą tolerancją kąt dla lasera może spowodować, że nie trafisz nim w satelitę i Internet poszedł do lasu.

Na pewno widziałeś na fakturze że VAT z kwoty jednej często nie zgadza się z VATem z sumy kwot (taka sama liczba). To jest najprostszy przykład dokładności.

Proste tłumaczenie chyba z tego nie wyszło. Jak znajdę fajniejszy przykład nie będący liczbą zespoloną to przytoczę

Ostatnia edycja: 28.09.11 16:34:38
[#11] Re: HSMathLibs 46.00

@Phibrizzo, post #8

Mozesz napisac do autora, ze masz teraz 060 a miales 040 i po porostu Ci zmieni dane rejstracyjne. Ja tak zrobilem i nie bylo problemu. Chyba, ze chcesz aktualizacje dla 040 i 060 to musisz kupic dwie wersje.
[#12] Re: HSMathLibs 46.00

@radzik, post #11

Sprobuje tak zrobic, bo w obecnej chwili interesowala by mnie wylacznie wersja dla 060.
[#13] Re: HSMathLibs 46.00

@radzik, post #11

Zrobilem jak radziles. Autor odpisal ze moge dokonac upgrejtu do wersji 060 oczywiscie z utrata mozliwosci pobierania wersji dla 040.
Przeslal mi nowy nr rejestracyjny oraz ostatnia wersje bibliotek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem