[#6]
Re: Wieża Amigowa - druga ostateczna wersja
@inco,
post #5
Nie wiedziałem że to takie pracochłonne i technologiczne.
Może nie aż tak bardzo pracochłonne ale ktoś to musi zrobić. Przy nawale pracy ciężko jest mi wcisnąć komuś taką robótkę. A trzeba będzie w to wciągnąć kilka osób na różnych stanowiskach pracy.
Mogę wiedzieć co mniej więcej produkujecie? (o ile to nie tajemnica handlowa).
Ogólnie rzecz biorąc meble sklepowe oraz półki np.: do szaf-coolerów znanych napojów nie wyskokowych.
Bo w zasadzie mając taki sprzęt można w metalu wyciąć przeróżne rzeczy,a biorąc pod uwagę precyzje wycinania może to być dosłownie wszystko.
Wodą można ciąć prawie wszystko od sklejki, kamienia, stali różnej maści, szkła(hartowanego szkła nie można ciąć - rozleci się na drobny mak podczas próby cięcia), plastyku, filcu i co sobie tam kto wymyśli:).
Gdzieś mi się obiło o uszy że można wycinać metodą z wykorzystaniem lasera a o takim wycinaniu pod ogromnym ciśnieniem wody to nie słyszałem.
Laser(ten do którego mam dostęp) nadaje się praktycznie tylko do stali "czarnej" i nierdzewnej i to nie za grubej. Stal czarna o grubości 1-5[mm] a nierdzewna to 1-3[mm]. Ogólnie rzecz biorąc laserem nie można ciąć metali kolorowych, plastyków(strasznie się kopci, śmierdzi plastyk a do tego jeszcze się może zapalić materiał:D ) i dlatego obudowa cięta będzie na wodzie. Obudowa będzie aluminiowa, ze stali była by za ciężka.
Co do tej zapasowej obudowy to mną się specjalnie nie przejmuj
Spoko :D
tak wypytuje o wszystko bo sam proces tworzenia projektu/wykonania jest bardzo ciekawy i innowacyjny.
Projekt jak projekt ma usprawnić korzystanie z naszego ulubionego komputera. A wykonanie jest takie do jakiego mam dostęp.
Mam już szacunkową cenę ile taka kompletna obudowa by kosztowała przy założeniu, że wykonałoby się minimum 6szt(sama blacha, pręty, pomalowane tylko widoczne detale, bez elektroniki, śrubek, nakrętek etc). Większej ilości nie liczyłem, gdyż raczej aż tak dużego zainteresowania nie ma taką obudową(przynajmniej w fazie projektu. Wiadomo najlepiej zobaczyć gotowy wyrób). Cena takiej obudowy wyszła by w granicach ~100zł.