• Ankieta

Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

• Efika i MorphOS 2.1
    49 głosów 49
  • SAM440ep i AmigaOS 4.1
    73 głosów 73

Ankieta skończyła się 06.10.2008

[#1] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Wybrałem bramkę nr.2, MorphOSa2.1 mam na Efice, teraz zastanawiam się nad zakupem AmigaOS4.1 + minimum SamFlex667Mhz. Wszystko zależy od ceny sprzętu, jak będzie za wysoka to będę musiał trochę poczekać aż potanieje. A propo wiarygodności ankiety, większy sens byłoby zamieszczenie jej po targach Pianeta po ogłoszeniu cen.
[#2] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
jak by mi efika w ręce wpadła to bym młotkiem roztłukł żeby się nie męczyła dłużej
[#3] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@rzookol, post #2

Moja efika mnie tylko prosi, żebym jej do kąta nie stawiał albo do szafy :)
[#4] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Wybór między kiepawym sprzętem, a kiepawym sprzętem... Systemy też na porównywalnym poziomie. Ale że Efikę mam za darmo, więc cóż, wybór był oczywisty.
[#5] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
brakuje mi opcji "efika + aros/debian"

coś w promocji zza oceanu jestem w stanie kupić, ale dawać 2x tyle za OS, to dla mnie za dużo

może jak sam będzie w sprzedaży, więcej osób zechce pozbyć się swoich efik :)
[#6] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@rzookol, post #2

/me by kupił maka mini i os4 jakby wyszedł na niego, ogłaszam to wszem i wobec zeby nie było :), i bym z nim jezdzil na ggua, i bym pisał posty na execu pod kolejnym nazwiskiem, i było by wspaniale

ach życie, gdzie jest mój os4, no gdzie ?
[#7] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@rzookol, post #6

Ta opcja jest mi też najbliższa. W tej chwili jadę na intelowskich Mac-ach, ale jeśli jakimś cudem pojawi sie os4 na maćka mini to dokupię sobie takowego z rozkoszą .
[#8] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Leon, post #1

Na tę chwilę po pobieżnym zapoznaniu się MOS-owi i Eficę mówię solidne NIE. SAM i AOS4 korci, choć w łapach ni miałem.
[#9] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Ja bym wolał natami i os3.9; na dobrą sprawę nic mi nie da takiej frajdy jak classic. A do jachkolwiek innych rzeczy pozostaje piec i tyle.
[#10] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Wybralem sam440 i OS4. Ale Efike i MOS-a tez bym wybral z takim samym prawdopodobienstwem ;) Sprzet jeden i drugi tak czy siak sie kurzy :)
[#11] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@11MASTEr, post #9

Tyle, że natami to nie classic... ;)

A ja wolę sprzęt amigowy, którego używam jako głównego kompa.

Kupiłbym macamini, gdyby wyszły na niego oba systemy - i MOS i OS4.x.
[#12] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Wpierwszej ankiecie dotyczacej zakupu Samanty z AOS4.1 odpowiedzialem na nie. Dlaczego? Musialbym byc lekko "walniety" aby dwa razy kupowac AOS4. Raz juz zasponsorowalem Hyperion w lutym, kupujac AOS4 dla klasyka.

Teoretycznie moglbym teraz kupic sama Samante i testowac AOS4.1 OEM, ale ani nie mam czasu na testowanie. Jako szczesliwy uzytkownik AOS4, potrzebuje teraz jednak troche gotowki na drugie hobby ktorym jest muzyka (gitary, efekty, wzmacniacze itp. tez duzo kosztuja).

Czyli w tamtej ankiecie odpowiedzialem "nie", natomiast w tej, gdybym "rozwazal", to kupilbym jednak Samante.
[#13] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Adam_K, post #11

To kwestia raczej tego typu - stoisz w sklepie i masz tylko te dwa do wyboru, powiedzmy, że cena jednakowa (tego mi w pytaniu brakuje). Dylemat jest programowo-sprzętowy, a nie na podstawie posiadanego już sprzętu/systemu.

Ja osobiście wybrałbym tańszy zestaw, ale wg powyższego wybrałem Sam.
[#14] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@rzookol, post #2

[#15] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Brakuje mi tu konfiku Amiga 4000 060/50 + PPC 604e /233

;) classic wiecznie zywy !!!!!!!

[#16] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Kokos, post #8

Obawiam się, że OS4 też nie będziesz zachwycony - jest to po prostu efekt zbyt dużych oczekiwań - ja to przeszedłem gdy kupiłem A4000, za to po Pegu i MOSie niewiele się spodziewałem i zostałem przyjemnie zaskoczony :)
[#17] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Adam_K, post #11

Tyle, że natami to nie classic...

Natami jest bardziej "classic" niż wszystkie inne "nowe" quasi-amigowe sprzęty razem wzięte... Skoro ma mieć (albo już ma) zaimplementowane wszystkie specjalizowane układy z A1200, a także oryginalny ROM 3.1, to co więcej potrzeba, żeby była w Twoim mniemaniu "classic"?

nie znaju
[#18] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Hmmm ja Efikę już mam, MOS 2.1 postaram się zakupic na dniach no i jestem w kontakcie z ekipa zakupującą hurtowo SAM. Cena boli jak diabli ale cóż jak jest to szelest. :) Przynajmniej taki wkład będę miał w to środowisko ;)
[#19] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Dorrr, post #18

Zgadzam się ze skippem! Brakuje tu opcji NatAmi. To jest najlepsza alternatywa dla kogoś, kto chce mieć klasyka bez użerania się z kanapkami, zasilaniem i tym podobnymi głupotami, a dodatkowo chce mieć sprzęt kompatybilny w dół aż do systemu 1.3.
[#20] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@OSH, post #19

Tylko, że jest taki mały szczegół. Dwa sprzęty z ankiety są, a Natami póki co nie ma.
[#21] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@rzookol, post #2

Kolega Gumix za:

- Nieumiejętność wyłączenia capslocka,

- Ewidentne próby wszczynania flamewara,

- Produkowanie niemerytorycznych komentarzy,

- Pisanie nieprawdy.

Zostaje nagrodzony:

- Tygodniem bana,

- Usunięciem wszystkich jego komentarzy w tym wątku.

Wasz moderator

[#22] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Gumix, post #21

Człowieku, co Ty za brednie wypisujesz i co chcesz przez to osiągnąć? Są zwolennicy jednego i drugiego systemu i tak samo sprzętu, więc zastanów się, co za brednie wypisujesz. Intencją rzokola było rozbawić, a nie obrazić!
[#23] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@rzookol, post #6

Albo jakiegoś wypaśnego iBooka 12' :)
[#24] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@Gumix, post #21

lol.
[#25] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?

@OSH, post #19

DOKŁADNIE!!!! DOKŁADNIE!!!! DOKŁADNIE!!!! Cos porządnego, a nie jakieś chwiejne zestawy, Amiga RULEZ!! :P
[#26] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Rozumiem, że tym gościem jestem ja? Ty masz problem, żeby trafnie wskazać do kogo piszesz, a twierdzisz, że nie znam się na rzeczy. Rozumiem, że Ty masz/miałeś okazję popracować na obu systemach i stąd ta wszechogromna wiedza. Tylko mój drogi "mistrzu", ja w moim poście napisałem, że masz nie wszczynać jakiś awantur na temat systemów. Być może było to zbyt mało czytelne, w takim razie "mea culpa". Mam dosyć czytania głupot i wybrzydzania na jeden, czy drugi system.

Popraw orty, bo nie znoszę ignorantów.
[#27] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
[#28] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
No to bardzo dobrze. A gdyby było odwrotnie, to też bardzo dobrze. Widzisz też chcę sobie kupić SAM flex, bo ma lepsze parametry niż efika, ale to nie znaczy, że będę "jechał" na tamten sprzęt. Tak samo z systemem. Jak pojawi się efika 2, to będzie mogła konkurować z SAM, a swoją drogą szkoda, że MORPH OS-a nie ma też na SAM440.
[#29] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Spox
[#30] Re: Gdybyś rozważał kupno sprzętu, na którą konfigurację byś się zdecydował?
Mnie jest wszystko jedno. Wiem, że ta odpowiedź Cię nie usatysfakcjonuje, ale ja chcę system o amigowym klimacie. Fajnie,że jest Amiga os 4.1, ale gdyby go nie było (i sprzętu) wybrałbym to, co by było na rynku. Mam nadzieję, że teraz już będzie sprzęt do AOS 4.1 i pojawi się (podobny sprzęt Efika 2/Peasos 3) do MOS-a, bo chciałbym mieć oba. Szkoda, że te dwa systemy nigdy się nie połączą. Tak mało nas zostało, więc po co wybrzydzać na systemy, ten bardziej, a ten mniej amigowy. To mnie drażni, bo pokazuję znajomym: zobacz nowy MORPH OS 2.1 fajny system, a za chwilę O AMIGA OS 4.1 i ta sama gadka, a tu nagle jakiś podział na lepszych i gorszych, i jak tu kogoś nowego do amigowości przekonać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem