• Ankieta

Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

• oprogramowania typu "personal firewall"
    1 głosów 1
  • komunikatora głosowego
    2 głosów 2
  • innej (wpiszę w komentarzu)
    2 głosów 2
  • WiFi (WPA2/AES)
    3 głosów 3
  • mój AmigaOS/MorphOS/AROS w zupełności mi wystarcza
    3 głosów 3
  • pełnej obsługi współczesnych akcesoriów (drukarki, odtwarzacze mp3, aparaty fotograficzne itp.)
    9 głosów 9
  • Amiga to classic, nie potrzeba mi niczego więcej
    9 głosów 9
  • pakietu typu office/PIM
    14 głosów 14
  • ochrony pamięci
    15 głosów 15
  • pełnej obsługi aktualnych standardów WWW (xhtml, java, flash, ajax itp.)
    45 głosów 45

Ankieta skończyła się 26.11.2008

[#1] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?
Chociaz mam za slaba Ami jesli chodzi o Jave i Flash, to i tak kiedys przyjdzie czas aby wymienic sprzet na lepszy. Tak wiec zaglosowalem na ta opcje.

Kolejny punkt, to brak pelnej obslugi urzadzen typu aparaty, mp3 itd.

Reszta punktow sie pewnie z czasem sama uzupelni...choc niekoniecznie szybko (np. jesli chodzi o ochrone pamieci).
[#2] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?
Czy jest szansa, że z tej listy coś na Mikołaja dostanę? :P

Zagłosowałem na giery we flashu plus motor java.
[#3] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?
W zasadzie to przydało by się wszystkiego po trosze.Powinien być jakiś browser z obsługą wszystkich wodotrysków ze stron WWW.

Komunikator , a najlepiej multi-komunikator np. jak macowe Adium (rożni moi znajomi używają różnych komunikatorów, a Adium rozwiązuje sprawę).Następna sprawa to ochrona pamięci.Nie wszyscy bowiem piszą soft niewywalający się i nie powodujący "zwieszek" systemu.Więcej grzechów już nie pamiętam, ale jak sobie jakieś przypomnę to dam znać :D
[#4] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #3

Ale maruda. :P

Dla pocieszenia, ochrony pamieci to sie moze wcale nie doczekasz, natomiast komunikator mamy bardzo dory, a bedzie jeszcze lepszy.
[#5] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Andrzej Drozd, post #4

Racja "będzie"
[#6] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #5

Naturalnie. Bedzie. A moze sugerujesz ze nie bedzie? ;)
[#7] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Andrzej Drozd, post #6

Nie śmiał bym :D
[#8] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #5

a dlaczego miałoby nie być?
[#9] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #3

No właśnie... Zwalczanie skutków choroby zamiast jej przyczyny. Niektórzy ludzie piszą wywalające się programy, to zróbmy ochronę pamięci. Od tego programy nie zrobią się lepsze.
[#10] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Sam dobrze wiesz, że nie da się napisać bezbłędnego programu i przewidzieć każdej ewentualności w której się może wyłożyć.

A skoro nie da się zwalczyć wszystkich przyczyn, trzeba starać się łagodzić skutki.
[#11] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?
Patrząc na kolejnosc wyników, to właśnie wynika idealnie czego najbardziej potrzeba. Można niestety tylko zaznaczyć jedną odpowiedź, ale pewnie wiekszość zaznaczyłaby ze 3. Jak widać barkuje najbardziej przeglądarki internetowej z wszystkimi bajerami, dobrego openoffica i ochrony pamięci.
[#12] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Krashi, nie każdy ma takiego skilla jak ty. :)
[#13] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #3

Adium nie mozna nawet przeslac pliku nie mowiac o wyslaniu sms, a to pierwsze umie nawet Gadami. Jako multikomunikatora mozna uzywac Jabberwocky.
[#14] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Do wysyłania plików używam klienta FTP Cyberduck, a nie zacinahącego się protokołu GG(fuj).Natomiast sms'ów nie wysyłam w ogóle przy moich cenach za min połączenia .
[#15] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #14

Co nie zmienia faktu że to jabolowe cudo jest niedorobione
[#16] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Malin, post #15

No to masz powód do dumy .Nie samym GG czlowiek żyje większość ludzi na świecie nawet nie wie co to GG więc przewaga JabberWocky jest jednak mizerna.
[#17] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?
Oczywiście, że firewall...

Offtopic: Wydaje mi się, że klikając w "komentarze" pod ankietą na stronie głównej także powinienem mieć możliwość dodania nowego komentarza.
[#18] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #16

a czego większość ludzi na świecie używa?
[#19] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

A to nie możesz popytać tu i tam
[#20] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Andrzej Drozd, post #1

Jeśli chodzi o Jave i Flash to się zgodzę, ale można bez tego obejść się na Amidze. Ale co do braku obsługi urządzeń typu aparaty i mp3 to się nie zgodzę. Przecież Amiga spokojnie obsługuje takowe urządzenia i wiele innych podłączanych do USB w Amidze. A wszystkim zajmuje się Poseidon.

Co do obsługi drukarek i skanerów, to też nie ma na Amidze problemów. Bo od czego jest TurboPrint.

Dlatego z tego wszystkiego wybieram potrzebę stworzenia sterowników do obsługi kart WiFi i oprogramowania do jego zarządzania. Oczywiście przydałoby się Amidze także Bluetooth, nawet chyba wcześniej niż WiFi.
[#21] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

> a czego większość ludzi na świecie używa?

papieru toaletowego :)
[#22] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #19

w komie z USA mam ICQ, AIM i MSN, a to wszystko jest na Ami.

[#23] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Na stronie domowej Adium masz wszystkie obsługiwane protokoły więc będziesz mógł porównać z Jabberwocky.Proponuję także zajrzyj do Xtras, będziesz wiedział o jaki kombajn mi chodziło kiedy pisałem w pierwszym moim komentarzu o multi komonikatorze z Adium za przykład.
[#24] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #23

te ktore wymienilem to sa osobne programy, a nie transporty na serwerze jabbera. nastepna sprawa odnosnie Adium przeciez on na starcie lyka nawet 200MB !!!
[#25] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

A gdzie ja napisałem , że to transporty Jabbera? Tak najlepiej jakby wszystko działało na 32 MB , a jeszcze lepiej na goiłej A500.Panowie nie te czasy!!!!
[#26] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #25

>A gdzie ja napisałem , że to transporty Jabbera?

> "Na stronie domowej Adium masz wszystkie obsługiwane protokoły więc będziesz mógł porównać z Jabberwocky."

tak mi sie skojarzylo, oczywiscie przewaga Adium nad Jabberwocky ogromna, ale wiekszosc protokolow to ciekawostka i na zagranicznych serwerach Jabbera sa w transportach, tak jak u nas mniej znane tam np Tlen czy WP kontakt.

> "Nie samym GG czlowiek żyje większość ludzi na świecie nawet nie wie co to GG więc przewaga JabberWocky jest jednak mizerna. "

http://jabberwocky.amigaworld.de/index.php?menu=about

> Tak najlepiej jakby wszystko działało na 32 MB

Gadami, Jabberwocky oraz AIM dziala na golej A1200 podlaczonej do netu.
[#27] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #25

Tak najlepiej jakby wszystko działało na 32 MB, a jeszcze lepiej na gołej A500. Panowie nie te czasy!!!!

A cóż to za hasło, "nie te czasy"? To marne usprawiedliwienie fatalnej jakości oprogramowania? Nie widzę osobiście powodu, żeby dobrze napisany komunikator zjadał więcej niż 5 MB.

[#28] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@Grzegorz Kraszewski, post #27

"To marne usprawiedliwienie fatalnej jakości oprogramowania?"

No niestety nie wszyscy mają takie zacięcie do optymalizacji kodu jak Ty i nic na to nie poradzę.

" Nie widzę osobiście powodu, żeby dobrze napisany komunikator zjadał więcej niż 5 MB"

Patrz wyżej, a poza tym dziś pamięć ram nie kosztuje juz 1000$ za sztukę, a że nie ma jej gdzie podpiąć (Efika) to już inna sprawa.
[#29] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

"tak mi sie skojarzylo, oczywiscie przewaga Adium nad Jabberwocky ogromna, ale wiekszosc protokolow to ciekawostka i na zagranicznych serwerach Jabbera sa w transportach, tak jak u nas mniej znane tam np Tlen czy WP kontakt"

Dla Ciebie może ciekawostka ,a dla innych nie.

"Gadami, Jabberwocky oraz AIM dziala na golej A1200 podlaczonej do netu"

Ok, już lecę kupić nowiutką A1200 tylko nie wiem jeszcze gdzie i jakąś kartę sieciową i już popylam na GG oraz całej reszcie.
[#30] Re: Jakiej funkcjonalności lub oprogramowania najbardziej brakuje Ci na współczesnych systemach (AmigaOS, MorphOS, AROS)?

@eastone, post #29

jest takie powiedzenie, ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego.

>Ok, już lecę kupić nowiutką A1200 ...

nic dziwnego, ze przez brak wiedzy o systemie Efika ze 128MB wzbudza smiech.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem