@Drako^lM,
post #5
Fakt, że minusem jest cena sprzętu, ale dotyczy to głównie X1000, inne komputery są już przy znacznie przystępniejszych cenach.
--
Obok mojego pozytywnego komentarza chciałbym zauważyć pewne niedociągnięcia: Na tej stronie brakuje mi czegoś bardzo ważnego, mianowicie starszego oprogramowania, którego Amiga ma w bród. Odwiedzający stronę odniesie wrażenie, że na Amigę powstało zaledwie trochę programów z różnych dziedzin. A przecież gier i programów, jakie powstało dla Amigi jest naprawdę dużo.
Warto chyba skontaktować się z autorami tej strony, by uzupełnili tę lukę. Uważam, że jest trochę krzywdzące dla autorów tych programów, że nie zostały one wymienione. A chodzi mi na przykład o dyski Freda Fisha, które są wypełnione systemowym oprogramowaniem (testowałem parę programów i działają na AmigaOS4.x). Chociaż mniejsza o to, czy działają na OS4.1, jeśli działają na Amidze wyposażonej w kości OCS/ECS/AGA to też warto o tym napisać.
Prócz tego trochę dziwi mnie stanowisko paru osób ze strony Execa, że dla 64-bitowej architektury i ochrony pamięci warto zrezygnować z dotychczasowej pracy programistów. Jeśli będziemy znowu zaczynać od zera to zajmie bardzo dużo czasu budowa dobrej pozycji tego systemu. I piszą to osoby, które uważają się za rozsądne w swoich opiniach. Moim zdaniem takie zapędy należy przystopować, bo na drodze postępu nie można zapominać o historycznych osiągnięciach. Trzeba pamiętać o tym co było, żeby nie popełniać podobnych błędów.
Zatem strona o AmigaOS powinna zawierać również informacje o starszym oprogramowaniu, zdaję sobie sprawę, że to oprogramowanie może nie wpasowywać się w dzisiejsze realia informatyczne, ale jest ono stworzone w najlepszych czasach tego komputera i to jest coś, czym ludzie się pasjonowali.
Piszę to oczywiście ze stanowiska osoby, która nadal pisze dla A1200.