Komentowana treść: PFS3 także dla AmigaOS 1.3
[#1] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3
Podziwiam, że niektórym się chce coś takiego robić. :)
[#2] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@MDW, post #1

Ja również :D
Ale jednocześnie podoba mi się to, że są ludzie, którzy mają czas i ochotę robić takie backporty :]
Kilka lat temu ktoś przeportował pierwsze ever jądro Linuksa na dzisiejsze maszyny, chociaż pewnie nikomu to się nie przydało, to jest to dla mnie pewnego rodzaju sztuką :] Ale nie sztuką dla samej sztuki :>
[#3] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3
i to jest naprawde swietna wiadomosc OK
[#4] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3
w koncu turbo do A500/500+ z ide na pokladzie juz w grudniu :)
[#5] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@Camelek, post #2

Dla mnie nie jest bez sensu to, że ktoś chce podłączyć dysk twardy do A500. Ale jakbym chciał coś takiego zrobić to wsadziłbym jednak Kick 2.x, bo 1.3 nadaje się tylko do tego żeby go wyłączyć (co w jego czasach robiły niemal wszystkie gry). :)
[#6] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@MDW, post #5

A kto powiedział, że tego systemu plików trzeba używać do dysku twardego? Przecież chyba z powodzeniem można zapisywać dyskietki w PFS3 (tak samo jak dyskietki w Fast File System). :) Jednak autorem jest Toni więc jestem ciekaw, czy znajdzie to praktyczne zastosowanie w prawdziwej Amidze.

Co do drugiej części wypowiedzi to według mnie autorzy komercyjnych gier wyłączali system, żeby uzyskać wyłączny dostęp do zasobów sprzętowych komputera. Ja akurat z powodzeniem używałem systemu 1.3 w mojej CDTV do przeglądania i odpalania zawartości płytek.
[#7] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@Klub Amigi RNS, post #6

Przecież chyba z powodzeniem można zapisywać dyskietki w PFS3 (tak samo jak dyskietki w Fast File System)

Oczywiscie ze na OS1.3 dalo sie odczytywac/zapisywac dyskietki w FFS. Ale byly z tym dwa problemy.
1. trzeba bylo wczesnie zaistalowac z odpowiedniej moutlisty obsluge takich dyskietek.
2. system po wlozeniu takiej dyskietki nie rozpoznawal jej w locie i trzeba bylo wykonywac instrukcjie DiskChange df0:

A o zabootowaniu z takiej dyskietki to w ogole mozna zapowniec.

Pisze to wszystko ze swojego doswiadczenia bo bawilem sie w tego typu rzeczy pod 1.3.
[#8] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@Phibrizzo, post #7

Kilka razy czytalem ten news zanim uwiezylem. Fajnie, ze sie komus chce. Przy okazji chcialem zapytac troche offtopic, jak sie ma sprawa PFS 3 w przypadku Morphosa?
[#9] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@Zbysiuk, post #8

Piru tam coś dłubie w tym temacie ;)
[#10] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3
Ja akurat jestem trochę w temacie, ponieważ do Ami z Apollo, AGA i standardowym IDE, podłączyłem wreszcie większy dysk HD (40 GB) i miałem okazję pobawić się tym, jak to na AOS3.0 "wpycha" się nowe scsi.device za pomocą RemAPollo. Fakt faktem, ale jednak partycję systemową mam w FFS, a resztę partycji z najnowszym SFS.

A co do PFS3 dla OS1.3...napiszczcie mi proszę jakie korzyści z tego mogą być, ponieważ raczej nie chodzi o używanie tego filesystemu na A500. :)

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2011 14:09:46 przez Andrzej Drozd
[#11] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3
Sztuka dla sztuki. Lepiej by było, gdyby autor spożytkował swoją energię w bardziej sensownych projektach.
[#12] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@Pinto, post #11

Cały amigowy światek jest w tym momencie sztuką dla sztuki - pogódź się z tym.
[#13] Re: PFS3 także dla AmigaOS 1.3

@Pinto, post #11

Jakich na przykład ?

Jak by była baza takich projektów wtedy każdy programista mógłby wedle uznania/możliwości spożytkować swoją energię ;) a tak to projekty jednoosobowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem