Komentowana treść: Commodore Amiga od Commodore USA
[#61] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@mailman, post #58

To jest temat rzeka mailman. Nie zgodzę się, że każdy wpływ pieniędzy do przedsiębiorstwa musi być dokumentowany fakturą. Zgodzę się natomiast, że tak powinny być dokumentowane przychody przedsiębiorstwa (te do celów podatkowych).

Kwotę uzyskaną z takiej "składki" trudno traktować jako przychód, skoro ma być niejako gwarantem sprzedaży dostatecznej ilości sprzętu w jakiejś tam przyszłości (bez 100 % pewności). Gdybyś chciał wszystko potraktować fakturą zaliczkową (po wpłynięciu pieniędzy z pro formy) to odprowadziłbyś szybko VAT, tylko jakbyś go odzyskał gdyby przyszło Ci niewywiązać się z zamówienia? W przypadku firm można sobie pewne rzeczy refakturować i to zadziała, ale jak to zrobisz z Kowalskim? Faktura wewnętrzna w celu odzyskania VAT? Lekko to dziwne.

VAT faktycznie komplikuje sprawę, trochę strzeliłem z proformą bo tak często kupuję, tzn. to jest dobry system, ale pomiędzy firmami.
Jeśli się pozbędziemy VATu to sprawa wygląda dużo prościej. W polskich warunkach na szybko przychodzi mi taki wariant do głowy: umowa pomiędzy wpłacającym i firmą, kwitek KP, z wpłat jest np. wydzielony fundusz albo rezerwa i kropka. Przychodu (do celów podatkowych) ani VATu nie ma, do czasu fizycznej dostawy sprzętu dokumentowanej fakturą.

Jasne, że hipotetyczne rozwiązanie CUSA jest dla nich bezpieczne, bo nie byliby w takim przypadku stroną do jakichkolwiek roszczeń. Wpłaciłbyś w ich wariancie kasę (nawet gdyby CUSA wyglądało poważnie)? - bo ja nie.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2011 19:52:03 przez przemysław
[#62] Re: Commodore Amiga od Commodore USA
"Jeżeli Commodore USA nie wykona wymaganej pracy w przeciągu 6 miesięcy od momentu uruchomienia projektu, klienci którzy dokonali przedpłaty mogą wycofać w całości swój wkład."

Hmm w sumie niezle - wystarczy zebrac powiedzmy po 500 dolarow od 500 osob, razem mamy 250 000 dolarow, wrzucamy to na polroczna lokate, nawet 4 procent i w rezultacie otrzymujemy nie mniej niz 5000 dolarow czystego zysku. Co dopiero przy inwestycjach typowych w Polsce ~10-20 procent... A sadze, ze ostateczna cena moze byc wyzsza i jesli projekt dojdzie do skutku to pewnie zglosi sie wiecej niz 500 osob.

Ale z drugiej strony - jesli chodzi o REALNE propozycje, to zamiast produkcji blaszaka z logiem, ja raczej zaproponowalbym(ale nie jestem tam zarejestrowany i ciut mi sie nie chce rejestrowac) fachowe "zrootowanie" jakis tanich telefonow z androidem i przystosowanie do tego linuxa z wbudowana emulacja(nomen omen Android jest de facto takim wydaniem Linuxa z wbudowana java i blokada standardow) Amigi, Moze w przyszlosci daloby to mozliwosc przystosowania jakiegos amisystemu do komorek. To byloby bardzo praktyczne rozwiazanie, bo wiekszosc wlascicieli komorek nie oczekuje, iz telefon obsluzy tak wielka baze oprogramowania jaka ma Linux.

Poza tym szkoda, ze autor konwersji UAE na androida nie odpowiada na proby kontaktu(przynajmniej moje), bo niestety jego emulator z nieznanych mi przyczyn nie obsluguje rozszerzenia kilku MB ram do Amigi. A to utrudnia niezle zycie .
[#63] Re: Commodore Amiga od Commodore USA
Jestem drobnym przedsiębiorcą, trochę na downshiftingu i jałowym biegu, ale jednak i myślę jak przedsiębiorca, więc się wypowiem :)

I już wam mówię jak ja zdecydowałbym w tym przypadku jako szef C=USA.

1. AmigaOS4, hmm, nieciekawie - już są AONE1k i AONE500, ta ostatnia to realna konkurencja, a szykuje się jeszcze AOS4 dla jakiegoś taniego chińskiego lapka na PPC. Za dużo konkurencji - dziękujemy. Siedzą już w tym min. 3 firmy - za dużo zamieszania, z góry pachnie to sądem, dziękuję, postoję z boku. Nie jestem idiotą aby się pchać w prawnicze bagno.

2. MorphOS jedzie na makówkach ze szrotu, a za chwilę będzie na lapkach ze szrotu. Co by nie wyprodukować - taniego sprzętu ze szrotu jest tyle, że starczy na lata - po co mi wchodzić w biznes i konkurować z zawsze tańszym sprzętem z demobilu? Na głowę nie upadłem.

3. AROS - ten jest jak Linux, można właściwie brać i robić co się podoba - nie ma ryzyka. Można usmażyć własne distro ze znaczkiem firmowym C= (to już jest zrobione z Linuksem - Mint z tapetą C=). Docelowo taki AROS może chodzić choćby na tanim ARM. Ale po co się męczyć - puści się to na jakimś nettopie z miniITX w ładnej puszce, jak tutaj (na 90% ukradną ten pomysł) http://tiny.pl/hj7x6 ale znaczek doklejony i heja, puści się bajkę, że to rozwiązanie tymczasowe, że będzie "za dwa tygodnie" wersja PPC albo ARM, że warto dać szansę marce, itp. - tu inwestycja ogranicza się do wytłoczenia znaczka na obudowie, ew. rzucenia trochę grosza na dotacje dla AROSa.

Puszczenie info, zbieranie kasy, ankiety..... konieczny element marketingu w środowisku.... ale decyzja już zapadła, prawdopodobnie jest to punkt 3. O ile całość akcji to nie jedynie cwane zwrócenie uwagi na siebie i nic więcej.
[#64] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@rwks, post #63

3. AROS - ten jest jak Linux

AROS to dobry wybór, jednak nowy system powinien odejść od kompatybilności na rzecz nowoczesności, takie kwestie jak ochrona pamięci, obsługa wielu rdzeni... powinny być już rozwiązanie, oczywiście wszystko z możliwością uruchamiania programów 68k w specjalnym trybie emulacji. Lwia część zebranej kasy powinna pójść na system.

na jakimś nettopie z miniITX

ja wiem, lepiej zostawić wybór, skoro jest to możliwe, może tylko wystarczy opracować ścisłe specyfikacje wg. których ktokolwiek chce mógłby składać odpowiedni sprzęt, poza systemem tylko obudowy, klawiatury, myszki, BIOSy itd... mogłyby pochodzić od Commodore USA, wszystko ładnie stylizowane, oznaczone odpowiednim logo, certyfikatami zgodności itd.
[#65] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@gx, post #64

mozna sie latwo domyslac ze to bedzie sprzet celujacy poniekad w rynek retro, czyli pewnie jakis gowniany os jako baza + dosc transparentne uae w obudowie a500.
marketingowo zje wszystkie alternatywne os'y dla nerdow i sprzeda sei przynajmniej w dziesiatkach tysiecy jako gadzet.
[#66] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@Andrzej Drozd, post #38

I to jest najlepsza koncepcja sztuki. Stworzyć bardzo szybki 68k, lub wykorzystać istniejący (typu dragonball, czy nawet coldfire) i spiąć to z jakimś "modernym" PPC. I teraz wybrać drogę- albo ciągniemy linie 68k i PPC razem, jak to było za czasów blizzardów, albo postawić na PPC, a 68k wykorzystać do stworzenia "pomostu" dla starego softu, wraz z jakimś emultorem sprzętowym układów specjalizowanych klasyków.
Czyli- używając normalnie PPC i chcąc uruchomić coś z klasyka- system to normalnie otwiera. Nie ma chyba lepszej drogi dla pogodzenia czerwonych z niebieskimi, poza tym dzięki PPC możliwy będzie dalszy rozwój systemu. A co do x86- te procki uważane są za najgorsze ze wszystkich procesorów i nie pchałbym się w to za żadne skarby. Apple poszło w tym kierunku, bo jak inaczej przekonać "ełuropejczyków" do sprzętu, którego za boga nie potrafią obsługiwać? A tak pojawili się z hardwarem, na którym można odpalić Winzgroze i cały świat się cieszy, a wszyscy powolutku próbując osXa wolno acz sukcesywnie przesiadają się na lepszy system od windy.
Poza tym Apple wykupiło jakieś fabryki PPC, skoro już uzależnią wszystkich od swojego sprzętu- to czemu by nie narzucić przesiadki na swoje PPC. Bądź co bądź o niebo lepsze od x86

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 12:42:22 przez kwaku85

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 12:42:48 przez kwaku85

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 12:43:02 przez kwaku85
[#67] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@kwaku85, post #66

to jest najlepsza koncepcja sztuki. Stworzyć bardzo szybki 68k, lub wykorzystać istniejący (typu dragonball, czy nawet coldfire) i spiąć to z jakimś "modernym" PPC.

ja bym polemizował, coldfire nie jest za dobry, relatywnie trudno dostępny, drogi i nie za bardzo kompatybilny z 68k. Emulacja 68k na x86_64 będzie śmigać o niebo lepiej. A znów PPC jest w odwrocie na rynku, czy lepsze od x86, śmiem wątpić, w końcu x86 to w środku zupełnie inne procesory, często lepsze od PPC, i to już wieki temu.

Moja propozycja jest raczej taka żeby wejść od razu w x86_64, którego nie można wprost porównać do 386 czy nawet Pentium.

Czy to pogodzi niebieskich i czerwonych, no cóż, najlepiej odciąć się od tego sporu grubą kreską OK
[#68] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@kwaku85, post #66

Ja twierdzę, że 68k, ale koniecznie z wykorzystaniem SH4. Taki SH jest wielordzeniowy (ma DSP), swego czasu Hitachi współpracowało z Motorolą przy produkcji procesorów, ba nawet pożarli się (podejrzewam, że o patenty) i Motorola musiała wstrzymać sprzedaż swoich procesorów (ktoś tu na forum nie tak dawno dawał do tego linka) . Gdyby wzmocnić 68k niektórymi rozkazami, rozwiązaniami z SH zamiast PPC, zbudować procesor SoC z zintegorwanym SAS C, SATA II, dodać DSP Motoroli lub SH itd. Obudowa to mały desktop żeby wszystko się nie grzało (all in one z klawiaturą - moim zdaniem może być za ciepło).

Porządkując:
68k + SH4 (wielordzeniowy z DSP, SoC)
Układ dźwiękowy Yamaha ;) współpracujący z DSP
PowerVR SGX zintegrowany z nową Motorolką/SH
Pamięć XDR2 (wspólna dla procesora i grafiki)
Obsługa dysku SSD

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 17:33:39 przez Ender
[#69] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@gx, post #67

Ja bym nie polemizował. Ostatnia generacja, czy tam rewizja ColdFire'ów przygotowanych dla HP okazała się genialnym CPU o dużym przyroście prędkości względem poprzednika (V5, czy jakoś tak), natomiast o DragonBallu ogólnie wiadomo niewiele, więc ciężko go ocenić.
Żaden x86, nawet 64 nie jest dobrym CPU, ogólnie platforma .586 uważana jest za wielkie g. ale cały swiat na tym stoi i nieprędko uda się to zmienić. Chociaz Apple udowodniło że można zmienić całą platformę i dobrze na tym wyjść, więc poczekamy.
Co do PPC- jeśli uważasz że procesory w konsolach PS3/Wii, czy wszelakiego rodzaju profesjonalne drukarki to istne wycofywanie się z rynku PPC to nie mamy chyba o czym pisać :)
[#70] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@kwaku85, post #69

A tu mamy kolejny gwóźdź do tej ciekawej trumny:

Czyli Commodore OS Vision, tejże samej firmy.

tekst pod linkiem

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 18:41:06 przez gilban
[#71] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@kwaku85, post #69

Aktualne konnstrukcje PowerPC na rynku desktopowym prawie nie istnieją, a to co jest nie ma nic sensownego do zaoferowania użytkownikowi. Takie są fakty.
Odnośnie czekania na sukces PowerPC: odkąd sięgam pamięcią zawsze się na to czeka, czyli od dnia premiery rynkowej. Czekaj dalej.
[#72] Re: Commodore Amiga od Commodore USA
chyba nie jestem prawdziwym fanem... dla sporej części tej zacnej społeczności to procesor jest wyznacznikiem bycia prawdziwym amigowcem. to może poprosić o ASB, w stylu Amiga Serial Bus. 68k okazało się wtopą, być może tylko cenową - co za różnica...

za parę lat część amigowców wymrze śmiercią naturalną, zgubi ich przywiązanie do technologii, tej fizycznej strony, która g. jest warta.

amigowy system na x86 i wszystkim innym co jest tanie jak wigilijny barszcz - tędy droga koledzy i koleżanki.

spokojnych świąt :)
[#73] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@gilban, post #70

"Amiga® trademark used under exclusive worldwide license by Commodore USA, LLC for its line of AIO (All-In-One) keyboard computers, and is the trademark of Amiga Inc." - ten fragment?
[#74] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@gilban, post #70

Mnie zastanawia BOING na stronce. Podobno Hyperion ma prawa do piłeczki, więc jak to jest ma tylko licencje, czy jest właścicielem i AINC może dawać licencje na ten znak komu chce?
[#75] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@mirekszt, post #72

Ja powiem tak.

Wyznacznikiem dla mnie nie jest procesor. Dla mnie jest wyznacznikiem system + dostęp do dużej ilości oprogramowania i gier. A więc tak - pod MorphOSa ile jest działających programów natywnie pod PPC - odpowiedź garstka. Na Amiga os 4.1 - odpowiedź - garstka. Na Amigę klasyczną - zatrzęsienie. Dlatego uważam, że jeżeli projekt Natami będzie w 100% kompatybilny z Amigą 500, 1200, 4000 etc i jeszcze cena będzie rozsądna, to będzie się to rozchodziło jak świeże bułeczki. Ja tęsknię nie za procesorem i innymi dodatkami, tylko tęsknię za systemem os 3.x, który pozwalał na dłubanie w nim, na zmienianie wyglądu oraz dopasowywanie do własnych potrzeb. Ale też tęsknię za programami i grami, które były na Amigę, a których nie ma pod obecne systemy MorphOS czy Amiga OS 4.1. Ja tęsknię za Super Frogiem, czy Kajko i Kokoszem. Tęsknię też za grą Zdrajca, czy za Lotusem 3. Ja wiem - jest WinUAE - ale to już nie to samo i też nie wszystko pod nim działa - jednym słowem wiele nie działa. Tęsknię też za Hipoplayerem, który pod Mosem nie działa, a któremu AminetRadio nawet do pięt nie dorasta. Także jeszcze raz napiszę. Chciałbym nowej Amigi takiej, na którą będę miał duży wybór programów użytkowych i gier, a nie goły system i parę ochłapów do niego.

Zobaczmy Linux - jest fajny - nawet bardzo - ale też mało popularny. Dlaczego, ponieważ na niego mało co jest. A dlaczego Windows Microsoftu jest tak bardzo popularny ? Nie dlatego, że jest taki super, bo super to nie jest. Ale dlatego, że jest bardzo duuuuży wybór programów, gier i dodatkowego sprzętu. I każdy może sobie wybrać i korzystać z tego, z czego chce.

Spokojnych, wesołych świąt i dużą ilość Amig pod choinką życzę. :)
[#76] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@kwaku85, post #69

Co do PPC- jeśli uważasz że procesory w konsolach PS3/Wii, czy wszelakiego rodzaju profesjonalne drukarki to istne wycofywanie się z rynku PPC to nie mamy chyba o czym pisać

Można obiecywać gwiazdkę z nieba (czyt. CELL) lub coś realnego. Osobiście jestem trochę jak niewierny Tomasz i czego nie dotknę... w to nie uwierzę, a w CELLa w jakiejkolwiek Amidze nie uwierzę, bo nikt od kogo to zależy na to nie pozwoli.

Ja bym nie polemizował. Ostatnia generacja, czy tam rewizja ColdFire'ów przygotowanych dla HP okazała się genialnym CPU o dużym przyroście prędkości względem poprzednika (V5

to dużo to ile, 100%, 200%, bo tu potrzeba najmniej 5000% względem poprzednika i to za mniej niż 200usd. dobrze byłoby też wiedzieć, ile czego ?

Żaden x86, nawet 64 nie jest dobrym CPU, ogólnie platforma .586 uważana jest za wielkie g.

trochę mieszasz, najpierw piszesz x86, x86 to jednak bardzo duża rodzina procesorów, po czym stwierdzasz, że x64 nie jest dobry, ale ogólnie to 586 jest guwnem. No nie wiem do czego się teraz odnieść, bo owszem 8086 na dziś dzień to guwno, tylko ja chyba wyraźnie wskazuje x64, które są najlepszymi obecnie konstrukcjami - na pewno w ścisłej czołówce, a w połączeniu z SIMD, SIMT, MIMD w Radeonach HD dają całkowitą moc obliczeniową dużo większą niż CELL, o dostępności i cenie, teraz i w przyszłości nie wspomnę :).
[#77] Re: Commodore Amiga od Commodore USA
Amigowcy po co nam komputer z przestarzałym już ppc? I czemu nie lubicie tak tego Arosa? All in one keyboard? Niech będzie... Jeśli to nie będzie taka kanapka jak moje a1200, że ba0łem się mocniej klawisz wcisnąć.

Czemu nie pójść w taką drogą:
Komputer z x86 albo x64, z dobrym amigowym systemem - jakkolwiek się on nie będzie nazywał powienien mieć przglądarke WWW (stale rozwijaną), pakiet biurowy, porty naistoniejszych programów opensource'owych lub ich odpowiedniki (jakaś ankieta wśród potencjalnych odbiorców... zebyśmy się nagle bez mplayera nie obudzili). A jak nam się amigowanie znudzi będzie można odpalić winde. I jakby to jeszcze było małych rozmiarów, żeby sobie wziać na działkę czy gdzieś podłączyć pady i odpalić jakiegoś swosa na takim urządzeniu podłączonym pod tv to by była już bajka.
[#78] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@Mir3k, post #77

Ale amigowanie dzis to hobby.Na co hobbyscie kolejny pc ?.Tu nie dziala racjonalne myslenie OK
Im sprzet/system bardziej dziwaczny i niestandardowy/bezuzyteczny tym lepiej bo przypomina mlodosc ,ma ta magie.To co realnie moze zrobic facet ukrywajacy sie dzis pod szyldem Commodore usa to zapakowac jakis istniejacy hardware do wyprodukowanej przez siebie obudowy.Np wpakowac minimiga do czegos na ksztalt dawnej a500.A jesli ma troche kasy(w co watpie) i jest pasjonatem ryzykantem, powinien wziasc za kark kolesi od natami, dokonczyc projekt i zapakowac to ladnie w obudowe typu a1200.;)
[#79] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@Mir3k, post #77

Ja też jakoś nie jestem specjalnie za PPC i 68k, jeśli chodzi o sprzęt od tej firmy.
[#80] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@Aniol, post #78

Niech robią sprzęt nie dla hobbystów :P Dla hobbystów będzie Natami OK
[#81] Re: Commodore Amiga od Commodore USA
Tak patrzac na amigowy swiat nieco z boku - potraktowalbym te sensacyjne wiesci oczywiscie z przymruzeniem oka, ale jesli chodzi o ankiete, to mysle, ze moze byc to jedynie dobra okazja, by pokazac tym panom, zeby nie robili sobie jaj probujac sprzedac kolejnego peceta z nalepka kosztem naszej naiwnosci i poglosowac sobie w watkach wymuszajacych kontynuacje AmigaOS czy np. wspolprace z Hyperionem.
Dla mnie w sumie jest obojetne jaki procesor bedzie obslugiwal AmigaOS - wazne, zeby jak najwiecej. Jak patrze na eksplodujacy wrecz rynek smartphon'ow - czym mogla stac sie taka AmigaDE, czy jak ja tam zwali - dzis wlasnie zaczyna sie to nazywac np. Android, i jutro pewnie pralki i lodowki beda na tym smigaly.

Co do porownywania procesorow jeszcze - to mowiac w skrocie, o tym, ktory jest "lepszy" zadecydowal tylko tzw. rynek (nie mylic z "wolnym rynkiem" -cos takiego nigdy nie istnialo) - czyli kilka najbardziej agresywnych korporacji (x86 to zawsze byla kicha, bo ciagnie ogon z lat '80 -proste, dzis to tylko zbedne marnowanie pradu ). Tymczasem jak widac po konsolach i smartphon'ach - jeszcze wiele sie moze wydarzyc w procesorowym swiecie.
[#82] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@rolpho / D6, post #81

Widze,ze ostro musisz programowac skoro czujesz,ze x86 to taka lipa OK Mi prymitywnemu userowi moje i7 2600k wydaje sie calkiem ok do 3d,2d i gier :(
[#83] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@rolpho / D6, post #81

Człowieku, opanuj się, nawet jeżeli coś ciągnie ogon z lat 80, nie oznacza automatycznie, że jest złe, weźmy np: taki język C, ciągnie ogon z lat 70, albo nawet 60 :). Zapamiętaj sobie takie stare przysłowie, stare i nadal aktualne; "nowe jest wrogiem dobrego".
[#84] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@Aniol, post #78

hobby to klasyki - są magiczne :) Moje racjonalne myślenie - po co mi kolejne pudło, jak już mam kupić takie coś to niech mi się do czegoś przyda i niech nie będzie zacofane technicznie.
[#85] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@Mir3k, post #84

After months of hard work and international legal filings, I am thrilled to finally announce that Commodore Holdings (C Holdings), which is the corporate entity that owns and holds the trademark IP "Commodore" is no longer a part of or a division of Asiarim Corp. The stock in Commodore Holdings was pledged as collateral years ago, and 100% ownership of that company is now in the hands of a new group (wonder who that can be?). Additionally, a ruling came down this afternoon from the Netherlands court that has formally put Commodore Licensing B.V. into involuntary bankruptcy. This bankruptcy proceeding was initiated by this same group. Asiarim and whatever else is left of it will shortly be following suit. The Netherlands court will be appointing a receiver for the bankrupt parties within the next day or two.

Stay tuned for the further adventures of Commodore USA.....and btw, this news has NOTHING to do with our major announcements that will be forthcoming shortly.

Happy New Year everyone. I wish each and every one of you, our customers, supporters and forum members, health and happiness in 2012.

Barry
[#86] Re: Commodore Amiga od Commodore USA

@vegeta, post #85

i jeszcze jedna ważna informacja dotycząca tym razem Amigi

On Dec 22, 2011 Commodore USA, LLC and Amiga Inc. signed a new contract granting us EXCLUSIVE WORLDWIDE rights to ALL format computers branded with the Amiga trademark IP. These registered trademarked logos include the BOING Ball, TIC/Check mark, letter A and the word AMIGA logos. Form factors include, but are not limited to Desktop, HTPC, Tower, AIO/ Keyboard etc.

This contract will run through Dec 31, 2018, with optional renewals. Additionally we have been granted the right to enforce the Amiga trademark IP, in instances where we feel the trademark property has been either used in an unauthorized manner or in a form not allowed under current international and US law.

We look forward to releasing our initial Commodore Amiga branded computers by the end of the first quarter 2012.

Happy New year!

I co wy na to?
[#87] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#88] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#89] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#90] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem