Komentowana treść: Word Me Up XXL 1.53
[#1] Re: Word Me Up XXL 1.53
Neverending Story ;)
[#2] Re: Word Me Up XXL 1.53

@MDW, post #1

gra podobna do pechowego prezentu na Amige 500 ...niezle ze to wymaga 1 GB i 1 GHz ..
bo wyglada gorzej niz niektore dyskietkowe gy z minionej epoki
[#3] Re: Word Me Up XXL 1.53

@HOŁDYS, post #2

Gra jest żałosna.
Tak się zastanawiam, czy dziś nie można hobbystycznie zrobić gry na Amigę, na takim poziomie jak kiedyś ?
[#4] Re: Word Me Up XXL 1.53

@azazel44, post #3

mysle ze nie mozna
1.brak umiejetnosci i wiedzy
2.brak czasu i zaangazowania
3.brak aspektow finansowych z nalozonego nakladu pracy

mysle ze kiedys robili pasjonaci Amigi .. w domowym zaciszu mlodzi ludzi po szkole (perhelion) .,.a wydawaly znane koncerny OCEAN,US GOLD ,PSYGNOSIS ...

oczywisicie byly i gry robione komercyjnie jak TEAM 17,MICOPROSE,SIMILARIS
na poczatku darkmere pisze ze do stworzenia gry byl potrzebny naklad kilkudziesieciu tys godzin
[#5] Re: Word Me Up XXL 1.53

@HOŁDYS, post #4

Dokładnie tak jak piszesz. Wystarczy poczytać moje wywiady. W Polsce gry robili uczniowie średnich szkół, studenci, którzy pracowali za free. Potem dostawali 3-4 tyś do podziału na 3-4 i to był cały zarobek za roczne czasami dwuletnie prace nad grą. Za granica wyglądało to inaczej. Koncerny finansowały produkcję gier. Ludzie i firmy buli opłacani mieli za co żyć.

Wracając do samej gry to zagrałem w demo i faktycznie gra plasuje się na poziomie pechowego prezentu co jednak nie przeszkadzało mi w przejściu wersji demo. Gra ma target graczy iędzy 6-12 rokiem życia więc patrząc z tej perspektywy nie jest wcale zła.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: Word Me Up XXL 1.53

@MDW, post #1

mysle, ze wersja 8.01 bedzie juz calkiem grywalna
[#7] Re: Word Me Up XXL 1.53

@azazel44, post #3

Witam,

A mógłbyś podać tytuł gry/gier "na takim poziomie jak kiedyś", chciałbym obadać je. Dzięki.

Pozdrawiam
[#8] Re: Word Me Up XXL 1.53

@asman, post #7

http://www.ppa.pl/amiga-games-top-10/

Wybierz sobie dowolną grę
[#9] Re: Word Me Up XXL 1.53

@MDW, post #1

Tak, w sumie to się zastanawiam nad tym, czy by sobie ją sprawić. Grając w demo przypominała mi pewną grę - no ale to nic. Jak na razie to podchodzę do niej 3 raz, może się uda jakoś zachęcić się do niej.
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#18] Re: Word Me Up XXL 1.53

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Ja jestem wyluzowany, wyraziłem tylko swoje zdanie. Ta gra to badziew.
Tak jak napisał Hołdys, lepiej pograć sobie w stare dobre gierki na A500 niż marnować czas na takie crapy.

A co do retro grania, to czy mógłby Pan opisać na swojej stronie, dwie ciekawe, ale już zapomniane gry na PC ?
Pył - polski FPS z 1999 roku oraz Actua Soccer. Mogę służyć podesłaniem gier, mam oryginały.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2012 12:03:29 przez azazel44

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2012 12:03:49 przez azazel44
[#19] Re: Word Me Up XXL 1.53
Nie widziałem gry, ale obejrzałem stronkę Boing Attitude i według mnie wygląda bardzo ładnie i przejrzyście. Jeśli miałbym przyznać ocenę to dałbym 10/10 za stronę internetową :)

Do tych co krytykują: cieszcie się Panowie, że komuś chce się jeszcze coś robić na Amidze, zamiast krytykować. Ja całym sobą popieram takie inicjatywy :D Pzdr.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2012 15:06:11 przez Hextreme
[#20] Re: Word Me Up XXL 1.53

@Hextreme, post #19

cieszcie się Panowie, że komuś chce się jeszcze coś robić na Amidze, zamiast krytykować

Czyli - w wolnym tłumaczeniu - "cieszcie się każdym badziewiem które Wam zaserwują, bo i tak nic lepszego nie dostaniecie"? Bo (moim zdaniem) zdarzają się natywne pozycje z dużo lepszą grywalnością od tej gry. Ot, choćby SDL Football.

P.S. Mam do Ciebie pytanie - czy w związku z faktem, że całym sobą popierasz Word Me Up XXL zakupisz jej pełną wersję? To tylko 17 Euro (ewentualnie 30 Euro za wersję CD). Za taką wspaniałą inicjatywę 70 zł (ewentualnie 120 zł za wersję CD) to jak darmo.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2012 17:03:56 przez recedent
[#21] Re: Word Me Up XXL 1.53

@Hextreme, post #19

Oczywiscie, ze sie cieszymy... ze nie zostala wydana na klasyka.

Faktycznie stronka Rewelacyjna.. na tle innych amigowych site-krapow.
Strona tak swietnie zaprojektowana, ze z 10 minut szukalem ile w ogole kosztuje ta gra.
Moja ocena 2/10 za dobre checi autorow.

"Ja całym sobą popieram takie inicjatywy"
Ja rowniez popieram ale nie calym soba, tylko lewa noga..

Our price politic is however in agreement with our principles: digital copies are much cheaper (in general twice more) than physical ones (CD, DVD, ...)
no i to mnie troche rozbawilo :)

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2012 17:23:50 przez selur
[#22] Re: Word Me Up XXL 1.53

@Hextreme, post #19

Ta gra to potwarz dla osób, które kiedyś uwielbiały amigowe gry........
Czy tylko mi się wydaje, że najsłabsi programiści (pominmy juz sam fakt miernosci technicznej, tu chodzi raczej o niemoc artystyczna) tworzą gry na neo-amigi (MDW to wyjatek)?
Tak dla przykładu popatrzcie tutaj

Ech.....Szkoda gadać.....
[#23] Re: Word Me Up XXL 1.53

@recedent, post #20

Czyli - w wolnym tłumaczeniu - "cieszcie się każdym badziewiem które Wam zaserwują, bo i tak nic lepszego nie dostaniecie"? Bo (moim zdaniem) zdarzają się natywne pozycje z dużo lepszą grywalnością od tej gry. Ot, choćby SDL Football.

Właśnie, nie ma się czym cieszyć, bo jedynie możemy grać w stare gry lub w gry na emulatorze, a te które wychodzą - no cóż każdy ma swoje zdanie. Chciałem się przemóc do tej gry ale niestety przemógł mnie sen.

A jak już piszemy o cenie to niestety cena jest wzięta z sufitu - niestety jak zwykle otrzymujemy ciągle to samo.
[#24] Re: Word Me Up XXL 1.53

@azazel44, post #18

Ja jestem wyluzowany, wyraziłem tylko swoje zdanie. Ta gra to badziew.

Oczywiście wyraziłeś swoje zdanie i za to Ci dziękujemy - a jeśli zrobisz swoją grę (kiedyś) to też nie omieszkam ją tak samo potraktować. A nie prościej było napisać - niestety nie podeszła mi grafika i w ogóle jest bardzo słaba jak za taką cenę - trochę kultury by wypadało posiadać.
[#25] Re: Word Me Up XXL 1.53

@michalmarek77, post #22

Choć raz się z tobą zgodzę (ni no chyba to drugi raz), ale do rzeczy - nie można porównywać dzisiejszych gier do tych, które były robione wcześniej - nie ta liga i właśnie ta gra to pokazuje. Bo tak naprawdę to nic nowego nie wychodzi - a to co już wyjdzie niestety, no cóż osądzić ją trzeba.
[#26] Re: Word Me Up XXL 1.53
Dziwi mnie, że na Amigę nie wychodzą dobre gry... Na scenie małego Atari, C64 i ZX Spectrum ciągle pojawiają się nowe, świetne gierki... oczywiście za darmo.
[#27] Re: Word Me Up XXL 1.53

@gorzyga, post #26

A jakie nowe programy użytkowe i kolejne wersje systemu operacyjnego pojawiają się na scenie małego Atari, C64 i ZX Spectrum? Dużo pojawia się portów gier z PC?

Gdyby nagle wszyscy aktywni amigowi programiści przestali robić to co robią, tylko zaczęli klecić gierki na A500 to też byłby wysyp.
[#28] Re: Word Me Up XXL 1.53

@recedent, post #27

Fakt programowanie 16bit jest pare razy dluzsze niz 8bit, ale z tym wysypem to bym nie przesadzal. Znajdzie sie moze z 50 aktywnych programistow a to raczej niewiele.

Akurat na Atari pojawia sie troche "cos uzytkowego". W ogole Atarowcy poz wzgledem aktywnosci bija na leb wszystkich, choc z drugie strony na C64 co jakis czas wychodza komercyjne gry.
[#29] Re: Word Me Up XXL 1.53

@gorzyga, post #26

Przyczyna jest prosta: amigowcy próbują naśladować teraźniejsze technologie, retro już ich nie obchodzi. Czasem zastanawiam się, czemu tak łatwo odwrócili się od swoich korzeni.

@selur, recedent

W swojej ocenie skupiłem się na stronce internetowej, a nie na samej grze, której jaki pisałem nie widziałem. Selur, czemu tak łatwo oceniasz stronę na 2/10 tylko po tym, że nie znalazłeś jednej informacji. Chyba tak krytyczna ocena strony musi mieć swoje podstawy, mnie podoba się strona zarówno pod względem graficznym, ustawieniem strony oraz zawartością.
[#30] Re: Word Me Up XXL 1.53

@Hextreme, post #29

No, jeśli używanie komputera na co dzień to "naśladowanie teraźniejszych technologii" to wybacz. Co do "retro" - ależ obchodzi mnie i to bardzo. Ostatnio włączyłem na mojej A1200 Mortala synkowi i jego koledze i wyobraź sobie, że mieli dziki ubaw młócąc się na oślep (to pokolenie z reguły nie trzymało joysticka w dłoniach). Nie odwracam się od swoich korzeni. Zostawiam je dokładnie tam, gdzie powinny być korzenie. Pod ziemią. Żeby roślina żyła, musi być zachowana jedna, niezwykle ważna zasada - "zielonym do góry". Jeśli będzie odwrotnie, tzn. jeśli to korzenie mają być na wierzchu, to obawiam się, że nici z jakiegokolwiek wzrostu, a tym bardziej owoców.

Piszesz, że rozpływałeś się w pochwałach nie nad grą, tylko nad stroną internetową. Chcesz mi zatem powiedzieć, że pisząc "cieszcie się Panowie, że komuś chce się jeszcze coś robić na Amidze, zamiast krytykować. Ja całym sobą popieram takie inicjatywy" miałeś na myśli stronę internetową? Pokrętna logika.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2012 23:27:51 przez recedent
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem