Komentowana treść: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku
[#31] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku
Mam nadzieję, że tym razem publikacja będzie na wyższym poziomie merytorycznym niż "Amiga od A do Z" w której znajdowały się błędy rzeczowe, ale to i tak jeszcze nie było tragedii w porównaniu do "Amiga Vademecum" gdzie aż roiło się od błędów merytorycznych.

Książkę na pewno gdy się ukaże to pożyczę od kogoś, przeczytam i stosownie ocenię.
[#32] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku
Podziwiam i popieram. Oba tomy chętnie kupię, niekoniecznie w Empiku

Ostatnio czytam większość w formatach elektronicznych, ale głosuję za papierowym wydaniem, jakoś tak łatwiej pokazać znajomym i prestiż inny
[#33] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@lekarz_med, post #31

Staram się, aby błędów było jak najmniej.

W przeszłości terminy oddania do druku były bardzo krótkie, rzędu kilku miesięcy, w niektórych przypadkach nawet kilku tygodni, inaczej książki nie miałyby szansy na wydanie. Aktualnie wyznaczony został termin ok. roku czasu pracy nad każdym tomem , więc to zupełnie inna sytuacja.

Poza tym od "Amigi od A do Z" minęło już... 14 lat, pamiętajmy o tym :)

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2012 21:03:52 przez xtrend
[#34] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku
OK
Z całych sił trzymam kciuki i kibicuję. Chcę tę książkę, jak najprędzej!

Pozdrawiam serdecznie, życzę powodzenia
Des
[#35] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@xtrend, post #33

Miałem swego czasu wspomnianą pozycję i dla laika była ok. Miałem nie komentować wypowiedzi kolegi lekarza, więc napiszę za klasykiem tak: "był czas przywyknąć przecie" (Sami swoi). U nas w środowisku ciągle ktoś jest niezadowolony, krytukuje, wypomina rzeczy sprzed lat, a później wszyscy się dziwimy, czemu nasze środowisko jest podzielone. Masakra:( Cóż mam małą prośbę, żeby przed sprzedażą można było pobrać fragment/y w postaci PDF tak jak np. niektóre pozycje z Helionu. Wtedy łatwiej będzie się zdecydować czy kupić.
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#38] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@Bigo, post #30

A kto ma się ukarać? Za jakie grzechy? :)
Kupisz coś ukaranego? ;)

Wesołych Świąt :D
[#39] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@lekarz_med, post #31

Malkontent i grymasinik jesteś. Taki płaczek, co na wszystko jojczy. :P
Jesteś także mantyka, mrukot i męczydusza. :P
[#40] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@Des, post #37

Zrzutka bardzo chętnie.
Podam nawet numer konta na które możecie wpłacać dla mnie kasę.
Kasiory nigdy za wiele.

Jakie ujadanie się podniosło bo się nie onanizuję jak reszta tutaj nad tą wiadomością.
A gdzie biadolenie, że kolejny cwaniaczek chce wydoić owce, zwietrzył interes i chce wyciągnąć kasę z naiwniaków? Taki odpowiednik ami-skarpetek służący wyciągnięciu kasy.
Przy wielu innych okazjach były takie komenty a tu nagle gdy napisałem, że mam nadzieję że będzie lepsza niż poprzednie publikacje tego autora, które zawierały błędy merytoryczne to już jest źle bo nie dołączyłem do zbiorowej ami-masturbacji i ogólnej orgii zachwytu.

Co, już własnego zdania nie można napisać jak jest niezgodne z "jedynie słusznym"?
Trochę więcej samokrytyki a mniej hipokryzji na przyszłość.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 11:46:43 przez lekarz_med
[#41] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@lekarz_med, post #40

A gdzie biadolenie, że kolejny cwaniaczek chce wydoić owce, zwietrzył interes i chce wyciągnąć kasę z naiwniaków?

Biadolenie wynikało z powodu wysokiej ceny albo kiepskiego stanu technicznego sprzętu.
Cena książki nie została podana, bo przecież dopiero jest pisana, więc i do stanu technicznego się nie można przyczepić :)

Więc nie wiem gdzie tu hipokryzja :)
[#42] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@kjb666, post #41

więc i do stanu technicznego się nie można przyczepić

Mi nazwisko p.Zalepy kojarzyć się zawsze będzie z kwiatkami z "Amiga Vademecum" (kupiłem trzy pierwsze numery) w rodzaju że AmigaOS ma "filozofię uniksową", system Windows 98 "nadaje się do wykorzystania na Amidze" albo że "bardzo często programy pirackie wywołują kłopoty" (ciekawe jakby to skomentował Richard Stallman?) czy wreszcie stwierdzenie wypowiedziane w roku 1999 że dzięki PC-Taskowi można używać większość oprogramowania z PC. Nie wiem w jaki sposób "krótkie terminy oddania do druku" mogły mieć wpływ na wypisanie takich rzeczy.
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#44] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@autumnlover, post #42

OK, nie wiedzialem ze tam sa takie kwiatki, tez kupilem 3 pierwsze numery.
Pomijajac te bledy, to Amiga Vademecum jest ciekawym kawalkiem lektury jakby nie bylo, najwieksza frajda wtedy byly plyty CD, jako ze internet byl rarytasem :)
[#45] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@autumnlover, post #42

Nie wiem w jaki sposób "krótkie terminy oddania do druku" mogły mieć wpływ na wypisanie takich rzeczy.

Postaram się to zaraz wyjaśnić. Oczywiście nie odżegnuję się od popełnionych błędów, ale wiele z nich zostało wprowadzonych poza naszym udziałem. Treść "Amiga Vademecum" była przygotowywana na gorąco (ze względu na narzucone terminy), następnie materiał był oddawany do firmy zewnętrznej, która dokonywała korekty, redakcji tekstu i składu komputerowego. De facto bardzo często dopisywano tam pewne fragmenty lub usuwano to co uznano za zbędne. W konsekwencji to co my jako zespół autorski oddawaliśmy do druku, a to co znajdowało się później w "Amiga Vademecum" potrafiło mocno różnić się zarówno w treści, jak i formie (wytłuszczenia, układ tekstu, ilustracji czy nawet podział poszczególnych części). To samo zresztą dotyczyło dołączanych płyt.

Wydawca "Amiga Vademecum" chciał, aby teksty były pisane bardziej "marketingowo" i stąd późniejsze modyfikacje, na które tak naprawdę nie mieliśmy wpływu, a które nie zawsze były właściwe. Niezależnie od błędów, uważam za najważniejsze wyciągnięcie wniosków, aby w przyszłości podobnych przypadków było jak najmniej. Przypominam też, że w tamtym okresie nikt nie chciał zająć się przygotowaniem książkowych opracowań dla Amigi i wiele osób znanych z naszego podwórka odmówiło nam współpracy. Między innymi dlatego w międzyczasie wydaliśmy inne podręczniki (np. na temat Wordwortha, Directory Opusa 5, MakeCD czy Turbo Calca) samodzielnie, już bez udziału nikogo z zewnątrz.

Natomiast nie zgodzę się, że stwierdzenie
bardzo często programy pirackie wywołują kłopoty
jest z gruntu nieprawdziwe. Co prawda nie pamiętam już kto to zdanie napisał, ale mieliśmy wtedy w firmie całą masę zgłoszeń od osób, które zdobyły pirackie wersje oprogramowania z żalami, że coś nie działa. Nastepnie sprawdzaliśmy na oryginalnych wersjach i okazywało się, że te błędy nie występują. Sztandarowym przykładem może być AmigaOS 3.5, który na pirackich płytach miał nawet uszkodzone ikony, a co za tym idzie tooltype'y ikon, więc wiele rzeczy nie chciało dobrze działać. Inne przykłady to pakiet CyberGraphX albo D.Opus Magellan. Zresztą to samo spotykałem nie raz na pecetach w firmie, którą później prowadziłem. Klienci nie raz oddawali "zepsuty komputer", a potem okazywało sie, że mają po prostu uszkodzoną albo mocno zmodyfikowaną instalację Windowsa (oczywiście CD-R) i czegoś brakuje. Wbrew pozorom nie jest to amigowa cecha.

Reasumując: przygotowując nowe wydanie biorę pod uwagę dawno popełnione "błędy i wypaczenia" i staram się, aby książka była lepsza pod każdym względem. Jednak z drugiej strony z naszych publikacji korzystało z powodzeniem wiele osób, które kontaktowały się przekazując swoje uwagi i sugestie, więc były to potrzebne w tamtym czasie opracowania. A wiadomo, kto nie popełnia błędów. Nie chciałbym tutaj zaczynać wielkiej dyskusji, dlatego nie będę bardzo często udzielał się na PPA, ale czułem się w obowiązku dodać tych kilka słów wyjaśnienia. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich wraz z najlepszymi życzeniami z okazji Świąt. :)

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 17:22:07 przez xtrend
[#46] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku
Może ja dokończe zdanie xtrenda:
"... nie popełnia błędów ten co nic nie robi"

@lekarz_med i autumnlover

Nie znam was panowie ale wasze wypowiedzi dają pewne świadectwo, na podstawie którego można sobie
wyrobić jakieś zdanie o waszych osobach. Nie wiem czego dokonaliście na polu amigowym ale coś mi się zdaje
że nie za dużo (poprawcie mnie jeżeli się mylę), dlaczego tak myślę bo zazwyczaj ci którzy nic nie robią,
najgłośniej krzyczą o tym jakie to czy tamto jest słabe, lamerskie, niedobre tudzież do dupy.
Dlaczego tak jest?!
Ano dlatego że brak doświadczenia w robieniu czegokolwiek powoduje nieznajomość problemów jakie towarzyszą
robieniu czegoś. Jeżeli uważacie że to czy tamto powinno być zrobiona tak czy inaczej i najpewniej lepiej od innych
ludzi to zakasajcie rękawy i do pracy. Jak już coś zrobicie, innego niż krytykowanie pracy innych ludzi, to wtedy
może zrozumiecie co w trawie piszczy i cierpkie słowa nie będą tak łatwo wychodziły z pod waszych palców -
czego wam z okazji świąt życzę, zresztą sobie też bo słabo się czyta takie komentarze jak wasze...

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2012 20:46:57 przez Radek_Cz
[#47] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#48] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#49] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@xtrend, post #45

Ja kiedyś po zainstalowaniu 3.5 na A1200 miałem problem odpalić bodajże WBPattern, z ikony nic sie nie działo a z CLI dziwny komunikat błędu był. Oczywiście instalowałem z oryginału, taka ciekawostka :)
[#50] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#52] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@Radek_Cz, post #46

Jeżeli coś jest "słabe, lamerskie, niedobre tudzież do dupy" to dlaczego mamy udawać, że takie nie jest?
[#53] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku

@lekarz_med, post #52

Krytyka tak, ale konstruktywna w przypadku jakichkolwiek inicjatyw. Ja odniosłem wrażenie, że raczej masz jakieś prywatne żale do autora. Co do wspomnianych błędów, to czy doprowadziły (mogły) one do uszkodzenia czyjegoś sprzętu? Jeżeli nie, to jedyne o co można mieć pretensje, to że nie było erraty, bo w każdym szanującym się wydaniu, po wykryciu błędów, powinno się coś takiego znaleźć. I to byłby przykład krytyki konstruktywnej (moim zdaniem).
[#54] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#55] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#56] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#57] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#58] Re: Nowa ksiązka o Amidze w 2013 roku
Czy możecie uchylić rąbka tajemnicy odnośni treści wydania.
Bo jeśli ma się w całości pokrywać z "AV" ....
Jeśli potrzebna byłaby jakakolwiek pomoc w korekcie, składzie, itp, mogę pomóc.
Zależy na czym będzie wykonywany skład.

I piszę się na zakup kompletu.

Pozdrawiam i podziwiam samozaparcia w trwaniu przy Amisi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem