Komentowana treść: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2
[#31] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@adam_mierzwa, post #27

Pamietaj jednak, ze MOST nigdy nie zaprzeczal dalszej migracji sprzetowej na Apple. Z tego co pamietam, to raczej wspominali, ze to jedyna logiczna droga PPC, niz pakowanie sie w jakies wlasne wynalazki.
Dlatego byloby dobrze aby Leon wyszukal posty potwierdzajace jego stwierdzenie.

Hyperion od poczatku zaprzeczal portowi na Peg2. Konrad Bielski wiedzial jednakze, ze pokatnie rozwijaja wersje na pega 2,kupil go sobie a nowym userom klamal i wprowadzal w blad o braku supportu na peg 2.

[dodane]
Piszesz, ze zrobiono to aby wesprzec sprzedaz wlasnego hardware. Masz racje, hyperion wyciskal forse jak tylko sie da bo chyba nie uwazasz, ze licencje na sprzet dawali za free

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2012 11:19:29 przez AmiChris
[#32] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #30

2. Nie jestem też AmiChrisem, piszę, co uważam za stosowne, on też pisze co uważa za stosowne.
Ja tez piszę co uważam za stosowne, więc chyba wszyscy są zadowoleni? :)

Na zakończenie zauważę, że nieco rozemocjonowani użytkownicy AmigaOS 4 próbują zjechać w komentarzach z tematu i koniecznie się do czegoś przyczepić.
Żadnych emocji, kto pokazuje emocje ten przegrywa ;P

Przecież nie zazdrościcie nam chyba takiego pseudoamigowego systemu jak MorphOS, na kolejnym struclu ze śmietnika?
No tego strucla akurat nie.

To o co chodzi?
Kto ma rację i dlaczego my ;)
[#33] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@AmiChris, post #31

No MOST nie mógł zaprzeczać, bo jeśli nie nowe komputery - to tylko Apple, bo co innego? Pewnie na ich miejscu sam nie wybrałbym lepiej.
Co do K.B. - możliwe że jako betatester wiedział coś więcej. Mnie tam niespecjalnie interesuje na czym chodzi system. Kiedyś nawet podnosiłem na execu pomysł przeportowania AmigaOS na komputer zbudowany na bazie używki (płyta główna) z któregoś Apple. Choć z perspektywy czasu widać, że wspieranie takich firm jak ACube czy A-Eon ma sens. W moim odczuciu oczywiście.
[#34] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@adam_mierzwa, post #32

Kto ma rację i dlaczego my

To wy sobie miejcie rację, a my dynamicznie się rozwijający system na tanim i szybkim sprzęcie .
[#35] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #34

Zapomniales dodac po trupach do celu.

Ps. AmigaOS4 tez sie dynamicznie rozwija nie tylko MorphOS.
Takze nie ma co z tego reklamy robic.
[#36] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #35

Zombie to dobry materiał na reklamę, można zrobić :).
[#37] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2
To jest naprawdę dobra wiadomość. Jeszcze całkiem niedawno mieliśmy erę pegasosow (drogie ale stosunkowo szybkie) oraz później efik (tanie ale za to mało wydajne) w naszym amigowym świecie. Tylko dwa modele a i tak cieszyliśmy się z dostępnego sprzętu. Gdyby ktoś nam wtedy powiedział, że za parę lat lista wsparcia dla MorphOSa będzie wyglądała tak jak obecnie to nikt by pewnie nie uwierzył. I jeszcze te laptopy:) Minęło kilka tygodni i mamy informacje o wsparciu kolejnych modeli. A wszystko dosłownie za grosze. Życie jest piękne.
[#38] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #34

Ja tak wyjątkowo bez żadnej złośliwości - z ręką na sercu - ciekawi mnie co będzie dalej, maki ppc na teraz,
jeszcze tych modeli trochę zostało - G5 przecież nawet nie ruszone (chyba)? Czy jest jakaś inna alternatywa
gdy stare maki zaczną się sypać jak "bloki na Retkini" (bo to nie Amigi i więc tyle nie pociągną).
Czy jest jakaś inna linia komputerów - masowo i tanio dostępnych - na które MOS team ma zamiar/możliwość
wydać swój system (naturalnie o Amigach NG nie wspominam bo to dopiero byłby "wstyd" )?

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2012 13:57:31 przez Radek_Cz
[#39] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Radek_Cz, post #38

A wiesz, że to wszystkich nas ciekawi? Zapewniam Cię jednak że Team nie powie po prostu: "Przykro nam, używane Maki się skończyły, więcej wersji nie będzie, teraz kupujcie OS4".

Co do G5 - można powiedzieć, że "ruszone" - na którymś z pokazów Bigfoot pokazywał jak MorphOS bootuje na PMG5. Inna rzecz, że to żaden dowód na to, że ktoś cokolwiek w kierunku G5 robi (sam zobacz ile zajmuje czasu od bootowania na iBooku do jego pełnej obsługi).

Wstydem byłoby poświęcać czas i środki na wspieranie koszmarnie drogiego, dostępnego w mikroskopijnych ilościach sprzętu o gorszych osiągach od starych, używanych Maków. No, ale każdy ma swój próg wstydu.
[#40] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Radek_Cz, post #38

To, że na chwilę obecną są firmy produkujące sprzęt pod AOS4 wcale nie oznacza, że będą go produkować za 2, 3 lata. Tutaj również nie ma żadnej gwarancji. Nie wiadomo co będzie jutro. Równie dobrze może być tak, że liczba użytkowników MorphOSa będzie na tyle duża, że jakaś firma zdecyduje się na produkowanie sprzętu dla niego. Tani sprzęt od Apple sprawia, że liczba użytkowników MorphOSa systematycznie rośnie.
[#41] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Radek_Cz, post #38

ciekawi mnie co będzie dalej

Jak to co? IBM-owskie maszyny z Power5 lub nowszym na pokładzie :).
[#42] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@waldiamiga, post #41

Ee tam... Ja słyszałem z pewnego źródła o SH5.
[#43] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #35

Po czyich mianowicie trupach, Leonie?
[#44] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #43

Może Leonowi chodzi o trupy Apple PowerPC, które to przecież można tylko i wyłącznie znaleźć na śmietnikach a za rok, dwa w grę wchodzić będzie tylko komputerowa nekrofilia.

Sporo się dzieje w temacie MorphOSa, wspierana jest coraz większa baza sprzętu to może konkurencja chwyta się czegokolwiek (bo argumentem czy sensownym tokiem rozumowania nie można tego nazwać), żeby próbować dopiec konkurentowi. Dam jednak głowę, że 95% społeczności MorphOSowej wisi to czy system działa na komputerze A czy B a nawet C, ważne że jest tanio (coraz taniej po ostatniej obniżce cenie systemu) a MorphOS jak na nasze hobbystyczne warunki rozwija się bardzo dynamicznie i co najważniejsze, zgodnie z filozofią amigowego systemu.
[#45] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@pampers, post #44

a ja jestem ciekaw co by było, gdyby istniał tylko jeden amigowy system, bez konkurencji?

z moich małych obserwacji światka amigowego ogółem mam też wrażenie, że taki ostry podział jest tylko w Polsce
[#46] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@rwks, post #45

Można by skrócić to pytanie do : Co oznacza brak konkurencji ? Z kolei rodzi się szereg kolejnych pytań na offtop ... w czyich rękach byłby ten amigowy system, czy byłby open source czy komercyjny itd. itp.

ale ciekawe to fakt, fakt też, że teraz też jest ciekawie ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2012 18:51:31 przez ede
[#47] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #30

To o co chodzi?

O to chodzi, że ostatnio w środowisku jest za mało jadu. Niektórym jest źle na pokojowej ścieżce i rzucają petardy zaczepne.
Mnie ten wątek nawet interesuje, ale dlaczego udzielają się tutaj przeciwnicy MOSa, tego nie wiem
[#48] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #19

Wtedy jak byl zakup zbiorowy na efike to deweloperzy pisali ze nic o porcie dla maczka nie wiedza.
Jak widac wierutnie klamali...

znaczy się wtedy kupiłeś Efikę i teraz masz do nich pretensje? swoją drogą jakoś nie widzę na aukcjach, żeby ludzie pozbywali się Efik tak jak innego sprzętu. sam mam Efike.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2012 20:04:34 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#49] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Andrzej Drozd, post #47

Ostatni miesiac przyniosl tyle dobrego w naszym swiatku. Mamy nowe obslugiwane maszyny, zapowiedzi nastepnych, pewno pokaze sie kilka nowych programow, slowem wszystko tetni zyciem. Brakuje mi tylko informacji ilu nas jest (tych licencjonowanych). Gdzies zaginol mi link do strony z wykresem (moze ktos podesle) a przeciez, od ilosci ludzi, ktorzy uzywaja MOSa zalezy los systemu - kupujcie ludziska licencje, bedzie nas wiecej, w ilosci sila :)
[#50] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Zbysiuk, post #49

Gdzies zaginol mi link do strony z wykresem

Jest w tym poście.
[#51] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #50

Miłe to...
Oczywiscie powinienno byc "zaginął" - sorry

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2012 21:00:56 przez Zbysiuk
[#52] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #42

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2012 21:45:20 przez Ender
[#53] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2
fajna alternatywa dla MM-G4 i cena zblizona.
[#54] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Zbysiuk, post #49

niedawno byłem bardzo sceptyczny co do używania MOS na używanym sprzęcie bez produkcji żadnego nowego, teraz coraz bardziej podoba mi sie ta idea, obniżka cen systemu jest także milą niespodzialną

rzeczywiście w ilości siła, to jednak dobra strategia na tą chwilę
[#55] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@rwks, post #45

z moich małych obserwacji światka amigowego ogółem mam też wrażenie, że taki ostry podział jest tylko w Polsce

widac za malo obserwujesz bo masz bledne wrazenie.
[#56] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Valwit, post #55

jestem klientem, potencjalnym klientem systemów amigowych

nie jestem ideologiem

nawet jeśli mam błędne wrażenie - to się lepiej postarajcie aby dalej pozostało błędne

bo syf nie przyciąga nowej klienteli, tylko odpycha, a bez pieniędzy i "nowej krwii" padną obie strony
[#57] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@rwks, post #56

bez pieniędzy i "nowej krwii" padną obie strony

To jest nieuniknione, tak samo jak z ostatnim moherem upadnie PiS i TVTrwam, tak samo z naszym końcem skończy się amigowanie.

Zostanie na kartach historii odciśnięte to i owo, i tyle. Ostatni gasi światło na gadaczu politycznym :P

A póki co, walczmy ile wlezie o swoją rację :D
[#58] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@kjb666, post #57

To jest nieuniknione, tak samo jak z ostatnim...

to juz sie stalo. czym dzisiaj jest Amiga, tylko wspomnieniem kilku starych prykow teskniacych do swoich lat mlodosci OK . Nie ma tez co wymagac od tworzacych MOSa scigania sie z calym swiatem... etc.
[#59] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@gx, post #58

...tylko wspomnieniem kilku starych prykow teskniacych do swoich lat mlodosci...

Hehe, to bardzo trafne podsumowanie. Na dobrą sprawę jeśli nie wymyślą czegoś nowego i rewolucyjnego
żeby przyciągnąć miliony to tak się Amiga skończy - wraz z odejściem ostatniego starego pryka amigowca.
Bo co może zaoferować AOS4, MOS czy inny AROS nowej krwi? Nie ma już tego żaru, nie ma całej otoczki i
subkultury, ludzie patrzą na amigowców jak na jakieś ryby dwudyszne - relikt przeszłości - niby dzięki nim
wszystko to istnieje ale już nikomu nie są potrzebne...

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2012 11:05:30 przez Radek_Cz
[#60] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Radek_Cz, post #59

nie trzeba milionów

wystarczy trafienie w dobrą niszę rynkową
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem