Komentowana treść: Amiga ClassiX nielegalne?
[#61] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Dopuser, post #60

To krowie daj jabłka, pewnie lubi :)

Apropo jabłek. Apple sądzi się z Samsungiem i chce zablokować sprzedaż pewnych urządzeń w USA.
Normalnie prawa autorskie. A może już monopol? :)
[#62] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Andrzej Drozd, post #61

To krowie daj jabłka, pewnie lubi

Ano amiowce i krowy pewno by zjadły z chęcią te jabłka. Ale nie dam, bo prawo mówi że mogę tak postępować, to i postępuję. Więc jestem prawomyślny, ot co. W końcu mamy państwo prawa
[#63] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Dopuser, post #60

Oczywiście masz rację, że jest to takie podejście na "psa ogrodnika", ale niestety, jak napisałem (i napisał też Skotos), prawo jednym nie pozwala, a drugiemu nie zabrania.
[#64] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Duracel, post #39

Ale to typowe zachowanie jak u psa ogrodnika...
(...)
A ja mam wrażenie, że to typowe zachowanie cwaniaka który wyrzuca na śmietnik stary mebel...

To prawda, ale pytanie tylko czy aby nie przeginasz w drugą stronę. Pamiętaj że firma na M ma mnóstwo składanek (sprawdź sam, mają stronę) i chodziło jej tylko o zarobienie na retro-modzie. Więc takie mówienie o rozwalaniu biznesu, promocji Amigi przez nią, czy inne tego typu hasła są przesadą. Jak już pisałem, obawiam się że firma na M ma Amigę głęboko w... wiadomo czym. Więc niepotrzebnie mówisz że Cope-Com myśląc o zyskach jest "tym złym", a firma na M myśląca o tym samym "tym dobrym". Jak dla mnie jeden jest wart drugiego - jeden chciał w prosty sposób zarobić na retro-składance, drugi stwierdził "skoro on zarobił, to ja też część chce".

Niestety polscy wydawcy jeszcze nie zrozumieli, że większe zyski materialne i artystyczne przynosi obniżenie ceny do realnej wartości i sprzedaż na ilość egzemplarzy a nie na wysokość ich ceny, więc wolą sprzedać mało, albo nic niż sprzedać w ogóle czy więcej za jakimkolwiek zyskiem. A przecież cenę powinien weryfikować popyt.

Dokładnie. Na dodatek w polsce zapominają że odkąd YouTube daje tantiemy za oglądalność można zarabiać też w taki sposób. Japońscy wydawcy potrafią wystawić na YT jakiś kawałek... na miesiąc przed wydaniem fizycznego CD/DVD/BD z nim. Każdy może sobie posłuchać i zdecydować czy chce kopie fizyczną, czy wystarczy mu obejrzenie na YT.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2012 19:35:05 przez Solo Kazuki
[#65] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Ile lat obowiązuje klasyczne prawo patentowe a ile prawo własności intelektualnej i dlaczego te drugie jest dłuższe?

(odpowiedzi ze słowami "Disney", "Hollywood", "Puchatek" itp będą odbierane jako nieuprawniony atak na najważniejsze zdobycze "wolnego" świata)
[#66] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Andrzej Drozd, post #53

No tak, lepiej już dawno zapomnianą grę zabronić, zakazać i wyrwać trochę grosza, gdy ktoś inny reklamuje/robi kompilację.

Jeśli ktoś nie szanuje moich własnych praw, to oczywiście że lepiej.

Proszę, zapytaj czy ta firma, tą swoją grę ma jeszcze w oryginale, czy też ma tylko kopię z "crack intro"...ściągniętą z internetu.

Mało mnie to obchodzi.

Większość pozycji już by dawno przepadło, gdyby nie to całe "abandonware".
Abandonware RULEZ!!!

Tylko tutaj akurat był przypadek zwykłego wareza a nie abandonware.
[#67] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Dopuser, post #54

a jak upublicznić bojkot i odczują spadek obrotów na ich produkty z tego powodu to w try-miga udostępnią swoje starocie, ot co... nie ma to jak przemówić do kieszeni...

LOL. Myslisz, że ktokolwiek poza Amigowcami się przejmie tym, że nie pozwolili komuś nielegalnie sprzedawać jakiegoś starocia na Amigę?
[#68] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Andrzej Drozd, post #61

Apropo jabłek. Apple sądzi się z Samsungiem i chce zablokować sprzedaż pewnych urządzeń w USA.
Normalnie prawa autorskie. A może już monopol?

Tu akurat o naruszenia patentów chodzi a nie o prawa autorskie...
[#69] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@GumBoy, post #67

Dla mnie firma "Pies Ogrodnika" jest spalona nie dlatego że ma takie prawo, ale dlatego że w stosunku do starocia z tego prawa skorzystała. Bo przecież nie o ich korzyści materialne ze starocia tu chodzi. Robienie afery z produktu o znikomej obecnej wartości jest po prostu chore, podobnie jak i samo prawo które na to pozwala...
[#70] Re: Amiga ClassiX nielegalne?
A mnie ciekawi ile sobie zażyczą kasy jako rekompensata za poniesione straty.
[#71] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Dopuser, post #69

Robienie afery z produktu o znikomej obecnej wartości jest po prostu chore, podobnie jak i samo prawo które na to pozwala...

Sorry, ale nie przekonasz mnie. Jeśli ktoś wszedł mi do domu i zabrał coś bez pytania, to mało mnie to obchodzi, czy był to telewizor, czy paczka zapałek.

A panowie od składanki odstawili totalną amatorkę, umieszczając cokolwiek bez posiadania praw do publikacji. Portale które nie są przedsięwzięciami komercyjnymi potrafią o to zadbać (np. PPA), a firma która kręci biznes nie jest w stanie temu podołać...
[#72] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Ender, post #70

A mnie by bardziej ciekawiło czy piractwo jest w tym kraju ścigane z urzędu i jakiej karze podlega.
[#73] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@GumBoy, post #72

Teoretycznie jest, ale jak zapewne pamiętasz najwięcej piratów było przy przysłowiowym korycie. Słynne wyniki kontroli i pirackie wersje oprogramowania w instytucjach państwowych. Trudno dzisiaj niektórym wytłumaczyć, że piracenie gier może zniechęcić ludzi do pracy nad ich powstawaniem. Kiedyś próbowałem kogoś na to uczulić i jak mantra pojawiało się: "A czemu? Skoro inni tak robią." Nasza cywilizacja wykształciła w ludziach dziwne zachowanie (nie wiem jak je nazwać), z jednej strony z kim by człowiek nie rozmawiał to każdy chce być oryginalny (niepowtarzalny), ale jak przychodzi do działania to najczęstszą wymówką jest, bo inni też tak robią. No i nasza polska specjalność (moim zdaniem), nie umiesz/ nie chcesz kogoś wykiwać/oszukać/okraść to frajer jesteś. Wystarczy spojrzeć na kwestię ściągania (szczególnie w szkole średniej i na studiach), kupowanie prac licencjackich i innych. Zanim mnie wygwizdacie za to ściąganie powiem, że za moich czasów też próbowało się ściągać, ale najczęściej jak się zrobiło ręcznie ściągę to w głowie zostało bardzo wiele. No i to była ostateczność (sam kilka razy pisałem ściągi, ale później nie musiałem z nich korzystać, udało się), a dzisiaj tylko frajerzy się uczą, nie ma wstydu gdy ma się beznadziejną średnią i odwrotnie proporcjonalną do niej ambicję, wszystko się należy. Ech szkoda pisania, ludzie źle postrzegają wolność, liberalizm BATA im trzeba.
[#74] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Ender, post #73

Mówiąc "tym kraju" miałem na myśli Danię.
[#75] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@GumBoy, post #74

Nie wpadłem na to, ale zdania nie zmieniam.
[#76] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@GumBoy, post #71

Argument z telewizorem według mnie przesadzony
Tu nawet nie było potencjalnych zysków bo firma nie sprzedawała tej gry, nie występowała wogóle sytuacja że firma była stratna z powodu umieszczenie ich gry w składance.
Amatorka amatorką, ale podejście właścicieli praw autorskich chore. Przewija się w tym wątku określenie "moda na retro" ale ta firma palcem nie dołożyła się do tego. Zwyczajne trolle - żaden problem otworzyć stronkę z możliwością ściągnięcia online odpłatnie ale po co. Można zareagować od razu gdy produkt trafił do sprzedaży - ale po co. Lepiej poczekać aż ktoś zainwestuje w projekt, reklamę, sprzedaż, zrobi pieniądze i wtedy krzyknąć "a teraz oddawaj podwójnie albo cię zgnoję".
To właśnie nie podoba mi się - nie zaprotestowali gdy produkt pojawił się na rynku tylko teraz jak można już coś wyrwać.
[#77] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@Ender, post #73

No i nasza polska specjalność (moim zdaniem), nie umiesz/ nie chcesz kogoś wykiwać/oszukać/okraść to frajer jesteś.

Słowem moralność niewolnika czy chłopa pańszczyźnianego, ot co...
[#78] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@adam_mierzwa, post #76

Argument z telewizorem według mnie przesadzony

Dlaczego? Myślisz, że piraci nie są w stanie wyrządzić autorom szkody równowartej kradzieży telewizora?

Tu nawet nie było potencjalnych zysków bo firma nie sprzedawała tej gry, nie występowała wogóle sytuacja że firma była stratna z powodu umieszczenie ich gry w składance.

a. Tego nie wiesz, bo teraz to jest gdybanie co najwyżej.
b. Dlatego wymieniłem tez paczkę zapałek.

Amatorka amatorką, ale podejście właścicieli praw autorskich chore.

Najwyraźniej mam równie chore podejście do wszystkiego co jest moje. Jeśli ktoś mi weźmie coś bez pytania, to jestem conajmniej niezadowolony.

To właśnie nie podoba mi się - nie zaprotestowali gdy produkt pojawił się na rynku

Nie przyszło Ci do głowy, że nie mieli o tym bladego pojęcia? Zapewne dlatego, że nikt ich o zdanie nie pytał?
[#79] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@GumBoy, post #78

a. Tego nie wiesz, bo teraz to jest gdybanie co najwyżej.
Czego nie wiem? A sprzedawali te grę?
b. Dlatego wymieniłem też paczkę zapałek.
A małą łyżką można się więcej najeść. Jak masz upodobanie w takich obrazowych porównaniach, to proszę bardzo, za chwilę będzie tu wątek o motoryzacji i wyższości świąt.
Dlaczego konkretny przypadek rozmywasz na dyskusję o prawie autorskim?
W treści newsa czytam
kompilacja Amiga ClassiX znajduje się od kilku lat w ofercie wielu sklepów internetowych, także Vesalia.
Skąd więc założenie że nie mieli bladego pojęcia wcześniej?
Nie chodzi mi o racje bo wiadomo że jest po ich stronie, tylko o podejście do sprawy i sposób załatwienia.
A nie wydaje ci się że firma na 25 lecie zamiast robić hałas wokół siebie procesami mogłaby wydać własną składankę z tej okazji?
A sam temat dla mnie jest głębszy - nie tyczy tylko praw autorskich, ale możliwości większego rozkręcenia rynku retro (a ten proces do tego by się nie przyczynił).
[#80] Re: Amiga ClassiX nielegalne?

@adam_mierzwa, post #79

Czego nie wiem? A sprzedawali te grę?

Nie wiesz czy byli stratni. Od wyceniania takich szkód są specjaliści.

Dlaczego konkretny przypadek rozmywasz na dyskusję o prawie autorskim?

Bo ten konkretny przyadek również jemu podlega.

Skąd więc założenie że nie mieli bladego pojęcia wcześniej?

Bo nikt się z nimi nie kontaktował? Jak na razie czytałem nigdzie, żeby wydawca twierdził inaczej.
Abstrachując od tego że to ich prywatna sprawa czy i kiedy reagują gdy ktoś łamie ich prawa autorskie.

Nie chodzi mi o racje bo wiadomo że jest po ich stronie, tylko o podejście do sprawy i sposób załatwienia.

No, "wzorowe" podejście do sprawy i sposób jej załatwienia to pokazał właśnie wydawca, zamieszczając coś, co do niego nie należy w swoim produkcie.

A nie wydaje ci się że firma na 25 lecie zamiast robić hałas wokół siebie procesami mogłaby wydać własną składankę z tej okazji?

Wiele rzeczy by mogła zrobić, ale niewiele rzeczy musi i szczerze to średnio mnie ich gry obchodzą i wątpię żeby cokolwiek zarobili na tej grze. Ale bronienie wydawcy który prawo własności ma w poważaniu przyprawia mnie o mdłości.

PS. Pseudoprofesjonalny wydawca też niewiele rzeczy musiał, a wejście w posiadanie odpowiednich praw było jedną z tych rzeczy właśnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem