Komentowana treść: Darmowa wysyłka w firmie Elbox
[#1] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox
Nie ma Dragonów nie ma kupowania ;)
[#2] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox
Porywająca promocja hehehe
[#3] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@pampers, post #1

Moze czekaja na 68050 lub 68070? Bo mysle ze na poprawione/nowe CF nie maja co liczyc.
[#4] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox
Nie ma co marudzić zawsze ~20 pln w kieszeni. Poza tym jak by ktoś potrzebował sprzętu z Elboxu to mam u nich korzystny rabat zezwolenie na handel. Sporo sprzętu już opyliłem ale został mi Spider USB 50 pln taniej niż u nich w sklepie. Niebawem znowu będę robił paczkę.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox
To jest produkcja sprzed 10 lat ? Czy świerzutka ?
Bo widziałbym od Elboxu taki busboard do A1200 :

1. Port AGP
2. 3x port PCI
3. 2x port PCI EXpress x16
4. 2x port PCI EX x4
5. Turbo Elbox port (zapożyczone z MACa, żeby można było montować od PowerMaców)
[#6] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Wojox, post #5

Pomylka. Post do skasowania

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 23:08:51 przez Phibrizzo
[#7] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Wojox, post #5

A ja bym widział produkcję Natami albo Amigi 6000 (skoro były jakieś projekty), pogonioną Motorolką 68060 do tego indyvision AGA karta grafiki voodoo 5 64 ram.
[#8] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Ender, post #7

Bez PPC Voodoo 5 by się marnowała :) A skoro Voodoo 5 to wolałbym radoslawa 9200 z obsługą 3d łatwiej zresztą o taką kartę i jest tańsza
[#9] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@PrzemasIII, post #8

Tak realnie to szkoda że Elbox zastygł. Mogłby coś tam nowego pokazać, choćby turba do Amig. Nawet procków z odzysku jest sporo. Jakiś PPC 700/1000 i większe. Fajna byłaby Amiga 1200 z takim nowoczesnym turbiaczem. Plus oczywiście jakieś inne gadżety (USB/SATA itp)OK
[#10] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Wojox, post #5

Pytanie ciekawe - czy oni ciągle produkują urządzenia? Czy mają tyle na magazynie części? A jeżeli produkują, to faktycznie mogliby zaprezentować coś nowego, choćby kontroler USB do portu zegara. Jestem realistą i wiem że Elbox nic już super innowacyjnego dla Amigi nie zaprezentuje, ale jeżeli jeszcze ma starych inżynierów pamiętających Amigi, to zaprojektowanie takiego kontrolera byłoby w ich zasięgu... no chyba że jak to w Polsce, skończyła się Amiga to zabrakło miejsca w firmie dla ludzi z nią związanych - wtedy faktycznie pozostaje tylko klepanie tego co kiedyś zaprojektowali bez innowacji, bo nie ma komu... smutne.
[#11] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #10

Zaprojektowanie przykładowego kontrolera USB nie będzie takie tanie jak niektórzy myślą, najpierw praca dobrego inżyniera do zrobienia projektu, potem dobrego technika lub inżyniera do zrobienia prototypu, w międzyczasie praca programisty w celu oprogramowania tego, testy i poprawki na koniec przygotowanie do produkcji. Potrzeba zapłacić za sporo roboczogodzin kilku ludziom, udostępnić miejsce pracy, narzędzia i materiały a jeśli się powiedzie to produkt finalny sprzeda się w tysiącu czy dwu tysiącach egzemplarzy.
Jest lub raczej było kilka kontrolerów USB dla Amig, z uwagi na cenę nie stały się popularne. Sam mam nieźle rozbudowane Amigi, 060, SCSI, GFX, karty sieciowe, USB nie mam i nie planuję kupić, w cuda że nagle ktoś wypuści za 100 czy 200zł nie wierzę. Jak muszę coś koniecznie z USB przenieść na Amigę to robię to za pośrednictwem peceta i sieci.
[#12] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #10

Jestem realistą i wiem że Elbox nic już super innowacyjnego dla Amigi nie zaprezentuje

Powiem tylko tyle. Jesteś w błędzie.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Ja kupilem medka jak dawali gratis do niego spaidera i tow tedy byla promocja. Co do samego elboksu to juz kiedys pisalem ze zaskoczy amigowcow czyms calkiem nowym .
Pytanie tylko kiedy to ujawnia?
Mysle ze pod koniec roku byla by dobra pora bo prawie zawsze na swieta elbox cos nam oferuje, szkoda ze nie zawsze to jest sprzet .
Moze tym razem bedzie inaczej.
[#14] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

Mam nadzieję i z przyjemnością ukorzyłbym się, bił oficjalnie w piersi - chciałbym musieć to odszczekać ok, racja
[#15] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@RadoslawF, post #11

Ale kto mówi o 100 - 200 zł ? Dzisiaj jedyny kontroler USB pod port zegara chodzi grubo powyżej 500 zł i to jeszcze jest to towar deficytowy. Myślę, że zaprezentowanie USB 2.0 z oprogramowaniem działającym na porcie zegara za 400 zł byłoby wystarczająco rentowne, a i cena skusiłaby wielu. Oczywiście, 800-1000 zł za usb w amidze bym nie dał, ale 400 tak, jak chyba wielu którzy bawią się jeszcze klasykami. A swoją drogą USB to nie tylko przenoszenie danych to też bardzo wygodne bezprzewodowe myszki, no i karty WiFi (gdyby powstał sterownik choćby do jednej karty WiFi na USB, to takie cudo sprzedawałoby się jak ciepłe bułeczki - a jak pomarzymy o sterowniku do jakiegoś modemu 3G....)
[#16] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #15

Tego Elbox nie zrobi. Mają Spidera działającego w ich slotach. Żadna firma nie zrobi konkurencji własnemu produktowi.

Benedykt Dziubałtowski
[#17] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Nie do końca byłaby to konkurencja - wiele osób nie bierze pod uwagę przenoszenia amigi do tower-a. Dla takich ludzi (a myślę że jest ich sporo - zresztą w czasach kiedy amiga to tylko hobby - nie oszukujmy się - następuje powrót do obudów standardowych, desktopów) jedną alterantywą jest port zegara lub pcmcia. I tutaj elbox nic nie ma niestety, zresztą zobaczcie na amibay jak szybko schodza subway i po jakiej cenie - znaczy się ktoś tego potrzebuje. Stos USB już swój mają - kwestia sprzętu... nie mówię, że to proste (bo już by było na rynku), ale dla doświadczonej firmy (a taką jedną z nielicznych na rynku amigowym jest/była Elbox) powinno to być wykonalne. Myślę, że coś takiego + sterownik do jednego produkowanego (wystarczy jeden) modemu 3G i produkt schodziłby jak ciepłe bułeczki (a "slotowcy - spajdermenowcy" też czuli by się docenieni, gdyby mogli skorzystać u siebie z modemu 3G).

PS. W sumie jedna rzecz mogłaby mnie zmobilizować do przejścia na ich sloty ... dragon

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2012 14:08:05 przez posylus
[#18] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #17

Dokładnie na tym rzecz polega. Chcesz mieć usb musisz mieć mediatora. No jak już masz medka to karta graficzna by się przydała no i sieciowa bo jest tania oooo to jeszcze jeden slot wolny może dźwiękówka albo tuner tv. Tak działa motywacja.

Benedykt Dziubałtowski
[#19] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #17

Zastanów się przez chwilę, użytkownicy A1200 desktop mają karty WiFi w zawrotnej cenie koło 50zł, nie widzę powodu aby mieli kupować drogi kontroler USB w celu używania kart WiFi na USB. Kart 3G nie mają, tyle że po komu karta 3G w kompie stacjonarnym ? przerobiłeś sobie A1200 na laptopa ?

Pozdrawiam
[#20] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #17

Stos USB już swój mają

"swój" to nie do końca poprawne stwierdzenie w tym wypadku
[#21] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@pekdar, post #2

Aha, lepiej żeby nie było Wściekły
[#22] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@RadoslawF, post #19

nie widzę powodu aby mieli kupować drogi kontroler USB w celu używania kart WiFi na USB

Po co ? Kurczę, a po co mamy amigi, po co wkładamy w nie kupę kasy? Przecież amigowanie to sztuka dla sztuki, a Ty szukasz racjonalności... Ja bym chciał używać np. aero2 przez 3g. Zresztą, skoro jeżeli tylko pojawi się subway na amibay schodzi niemalże od razu, to nie każdy ma takie "racjonalne" podejście do temat ja Ty. A tak z ciekawości - z jakich racjonalnych powodów używasz amigi i ją rozszerzasz? Skoro zamiast kupować drogie USB i używać pendrajwa możesz skorzystać z karty CF/ftp przez wifi lub lan... a najbardziej racjonalnie odpalić pc-ta i tam odpalić WinUAE gdzie wszystkie zabawki są za free...

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2012 21:49:27 przez posylus
[#23] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #22

Kupę kasy byś chciał w Amigę włożyć tylko zdrówko nie pozwala, bo na pewno nie jej brak, zgadłem ?
Mam cały czas swoją A1200 z czasów kiedy była moim jedynym komputerem, mam w niej 060, SCSI, GFX i kartę sieciową, w międzyczasie spełniłem stare marzenie i dorobiłem się A4000 w podobnej konfiguracji, ostatnio z nudów do starych gier skompletowałem sobie A2000 z 030 i SCSI, jeszcze muszę ją uzupełnić o kartę sieciową. Jak ktoś kto nawet się fastu nie dorobił w swojej A1200 pisze o wydawaniu na kontrolery USB to traktuje go jak fantastę, żeby tego bardziej dosadnie nie nazwać.
[#24] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

Szczerze to nie wierzę , że Elbox coś zrobi . Przez ostatnie kilka lat nic nie pokazali a przecież mogą. Chętnie zobaczyłbym nową obudowę tower do klasyka , ale nie w cenie 1000 pln, mogą zrobić nową fast-ata z portami SATA i obsługą trybów innych niż tylko PIO , mogą zrobić turbo z np. pamięciami DDR . Wymieniać można jeszcze długo .
[#25] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Olo, post #24

Ostatni ich nowy produkt to chyba eFlash, a ostatnia modyfikacja chyba FastATA.
Kart turbo własnych nie robili to już nie zrobią, obudowę pewnie by potrafili zrobić, tylko kto to dzisiaj by kupił ?

Pozdrawiam
[#26] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@RadoslawF, post #23

dorobiłem się A4000 w podobnej konfiguracji, ostatnio z nudów do starych gier skompletowałem sobie A2000 z 030 i SCSI, jeszcze muszę ją uzupełnić o kartę sieciową

jak ktoś mający taki sprzęt mówi, że 500 zł za USB to za drogo, to traktuję go jak hipokrytę, żeby tego bardziej dosadnie nie nazwać.

Jak ktoś kto nawet się fastu nie dorobił w swojej A1200 pisze o wydawaniu na kontrolery USB to traktuje go jak fantastę, żeby tego bardziej dosadnie nie nazwać.

Czy mówienie, co się kupiło i porównywaniem do innych jest sposobem na leczenie kompleksów? Ja tylko napisałem, że USB pod złącze zegara było by super i z chęcią bym kupił (tylko nie z 1k, a za 400-500zł, bo 1k to faktycznie przegięcie). To czy kupię to, czy co innego to chyba moja sprawa - nikomu do portfela nie zaglądam i nikogo przez pryzmat posiadania nie oceniam (może jestem biedny jak mysz, albo mam nieuzupełnioną stopkę - czy to ważne dla sensu sprzedaży kontrolera USB pod clock-port? ).

Dalsza rozmowa zupełnie staje się OT, ale proszę wygasić emocje i pomyśleć tak:
A500 + uzupełniona o clock port (tutaj) do której moglibyśmy podłączyć kontroler USB. Możliwość skorzystania z WiFi przez USB przestaje być takie głupie - szczególnie, że z kartami sieciowymi pod A500 jest marnie, co? Owszem potrzeba jeszcze jakaś turbinka aby stos USB jako tako działał. Pomyśl ile jest A500, które mają 020/030 z Fastem i jaki jest problem z przenoszeniem danych na te komputery ? Czy to USB jest takie bez sensu?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2012 23:33:10 przez posylus
[#27] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@posylus, post #26

Nie jest bez sensu, ponieważ jak każdy wie jest w A500 brak PCMCIA, nie każdy ma możliwość lub miejsce na puszczanie danych po kabelku .
[#28] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@PrzemasIII, post #27

Każdy zaś kto był zmuszony puszczać coś po rs232 wie, że posiadanie czegoś szybszego warte jest grzechu opróżnienia portfela... Ile krwi zjadło mi to ... szkoda gadać. Taka karta Wifi, lub nawet lan po usb była moim marzeniem (tylko Subway osiąga chore ceny, a nowych nie widać), aż żywota nie dokończył A590, wtedy problem transferu danych się rozwiązał. Do A1200 bardzo łatwo przenosi dane, ale i tak USB było by fajowe ...
[#29] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Olo, post #24

Sprawa jest taka, że już nie bardzo jest co dalej robić dla klasyka. Możemy podpinać cuda na kiju do swoich mediatorów itd, ale efekt będzie wciąż ten sam...

Amiga Classic potrzebuje szybkiego procesora 68k. Tylko tyle? Aż tyle... ;)
Reszta się sama ułoży. Wystarczy tylko klasyka zaopatrzyć w szybki procesor 68k, na poziomie zwykłych procesorów jednordzeniowych o taktowaniu 2 GHz.

Dobrze myślę? :)
[#30] Re: Darmowa wysyłka w firmie Elbox

@Andrzej Drozd, post #29

Rozwinę dalej swoją myśl, ale w tym poście, aby nie zaburzać tamtego.

Ja nie rozbudowuję już więcej swoich klasyków. Jedna A1200 ma Blizzarda PPC z BVision i pracuje tylko pod kontrolą tej karty, natomiast drugą A1200 mam zaopatrzoną w procek 040 i AGA. Co ciekawe, tej Amigi używam codziennie, natomiast tej z BVision i PPC, już tylko czasami aby pobawić się AOS4. Obie Amigi mają sieciówki na PCMCIA i są podłączone do internetu.

Aby pochnąć dalej klasyki do przodu, trzeba po prostu zafundować im procesor 68k 2 GHz. Jeżeli to się nie uda, to na nic nam kolejne rozszerzenia. Liczy się już tylko mocny 68k. Albo zaczniemy (już zaczynamy) przechodzić na "klasyki" w FPGa, albo ktoś do mediatora doda szybki 68k. Świat goni, strasznie oddaliliśmy się od roku 2000. Komputer który nie potrafi odtwarzać filmów (i innych multimedii wymagajacych szybkiego procesora) zostanie tylko świetnym hobby do retro. :)
Czy mediator spełnia funkcję retro? Raczej nie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem