Komentowana treść: Jak stworzyć grę w Backbone?
[#1] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?
Dobry pomysł, użytkownicy klasyka powinni ufundować autorce kosz słodyczy, kwiatów czy coś tam. Byle nie kosz dyskietek. Minniat masz okazję się wykazać, weź do pomocy Parallaxa, niech zrobi coś pożytecznego zamiast wypisywać "super wiadomość, świetna wiadomość itp."
[#2] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Ender, post #1

Zdaje się, że euae działa pod mosem, więc nie zwalaj na innych roboty splat
[#3] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@fazior, post #2

Mnie UAE nie interesuje. Odpalenie gierki od czasu do czasu, nie oznacza, że skorzystam z dobrodziejstw backbone. Ja bym wybrał polskie słodycze w myśl zasady "smaczne, bo polskie". Uważam, że odwaliłem swoją część roboty, mogę jeszcze dorzucić się jak zorganizujesz zbiórkę, wszak też korzystasz z UAE.
[#4] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Ender, post #1

Ta Pani nie robi tego dla kosza słodyczy, ani laurów, ale żeby edukować i mobilizować środowisko amigowe do produkowania gier na komputery Amiga. Na pewno najlepszą dla niej nagrodą będzie jeśli więcej ludzi ze środowiska będzie pisało gry w Backbone według jej poradnika.
[#5] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Minniat, post #4

Kiedy zaczynasz? ;)
[#6] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@parallax, post #5

Obecnie piszę grę w C, skupiłem się na jednym prostym projekcie - kolorowym i rozszerzonym klonie gry SokoBan. Zrobiłem już program importujący grafikę oraz obsługę grafiki. Namalowałem też już część grafiki, którą można by już pokazać, ale wolę poczekać aż ukończę grę.

Co do Backbone to już dość dawno temu pracowałem z tym programem, ale kompletnie nic nie pamiętam (prócz tego, że można w nim robić platformówki oraz gry z rzutem z góry). Musiałbym poczytać poradnik Cammy oraz instrukcję do Backbone, by sobie cokolwiek przypomnieć.
[#7] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Minniat, post #4

To wiem, ale czy to wyklucza taki gest? Pozostaje mieć nadzieję, że klasykowcy wykorzystają poradnik.
[#8] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?
"Cammy, natchniona pomysłem, przygotowała poradnik dotyczący tworzenia gier w kreatorze Backbone"

To teraz nic, tylko czekac na wysyp hitow w backbonie... nie wiem jak inni, ale ja juz sie boje strach
[#9] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?
Brawa dla tej Pani. OK
[#10] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Ender, post #1

Minniat masz okazję się wykazać, weź do pomocy Parallaxa, niech zrobi coś pożytecznego zamiast wypisywać "super wiadomość, świetna wiadomość itp.

Problem w tym, że oni chyba nic innego nie umią.
[#11] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Minniat, post #4

Na pewno najlepszą dla niej nagrodą będzie jeśli więcej ludzi ze środowiska będzie pisało gry w Backbone według jej poradnika.

Oby powstało jak najmniej gier pokroju hitów tej pani. Jak patrzę na jej "produkcje" to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że Backbone powinno umrzeć w mękach.
[#12] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@selur, post #8

Bez obaw. Backbone nie powstał wczoraj, tylko 10 lat temu i na szczęście nie był zbyt eksploatowany do tej pory, a manual jest przecież w zestawie.
[#13] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@GumBoy, post #11

Ty nawet w Backbone nie umiesz nic zmotać pomysł
[#14] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@parallax, post #13

Sam próbowałeś? Czy to po prostu kolejna Twoja idea, jedna z n?
[#15] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@GumBoy, post #11

A co Ci zależy? Są osoby, które z niecierpliwością czekają na takie "knoty" w Backbone (można ocenić po ilości komentarzy aprobujących). Jeśli sam nie będziesz grał to czemu chcesz zniechęcić do tego postronne osoby? Masz oczywiście prawo wyrazić swoją opinię, ale tylko tyle, nie narzucaj jej innym. Prócz tego ta nowa produkcja z "Bobem budowniczym" jeszcze nie jest ukończona, a od strony graficznej zapowiada się dość ciekawie. Fani klasyka będą mogli choć w coś świeżego pograć.
[#16] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Minniat, post #15

Jeśli sam nie będziesz grał to czemu chcesz zniechęcić do tego postronne osoby?

Równie sensowne jest zdanie:
Jeśli sam będziesz grał, to czemu chcesz zachęcić do tego postronne osoby?
[#17] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@Minniat, post #15

A co Ci zależy?

A to mi zależy, że mam własne zdanie na temat gniotów backbone'owych.

Jeśli sam nie będziesz grał to czemu chcesz zniechęcić do tego postronne osoby?

Przepraszam biedne, skrzywdzone przeze mnie postronne osoby.

Masz oczywiście prawo wyrazić swoją opinię, ale tylko tyle, nie narzucaj jej innym.

Natychmiast po tym, jak ty przestaniesz mi narzucać swoją opinię, jakoby gry w Backbone były OK.

Fani klasyka będą mogli choć w coś świeżego pograć.

Świeży crap, to ciągle crap.
[#18] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@GumBoy, post #11

Backbone to jest jeszcze pikuś. Gry w Hollywood to jest dopiero osiągnięcie. Wczoraj chciałem wypróbować grę G.E.M.Z., która po opisie i screenshocie zapowiada się na sympatyczną grę logiczną. Kłopot w tym, że żeby zagrać w ograniczone czasowo do 5 minut demo trzeba pobrać 489 MB (tak, prawie pół gigabajta) danych. Serwer z danymi wyciska z siebie 50 kB/s (moje łącze potrafi "nieco" więcej...) i zrywa połączenie po mniej więcej 20 minutach ściągania (tak, działa resume, ale ileż można). Poza tym jak przeczytałem, że na komputerze z gigabajtem RAM i procesorem 1,5 GHz nie będę mógł włączyć detali na maksa w 1024 x 768... Ten sam komputer radzi sobie z RTCW w tej samej rozdziałce i detalami na maksa, no comment...
[#19] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@krashan_, post #18

Faktycznie tak jest? Ja rozumiem, że fakt stworzenia tej produkcji w Hollywood musi nieść za sobą pewne narzuty jeżeli chodzi o prędkość czy wielkość. No ale nie TAAAAKIE. Bez przesady. :) To chyba faktycznie jest rekord absurdu. :)
[#20] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@MDW, post #19

Faktycznie tak jest?

Faktycznie. Uparłem się i po 6 resume ściągnąłem te dane. W 800 x 600 gra na PowerBooku 1,67 GHz chodzi płynnie, w 1024 x 768 się przycina. Oczywiście tak czy inaczej obciąża całkowicie procesor. No i baterię.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2012 14:25:21 przez krashan_
[#21] Re: Jak stworzyć grę w Backbone?

@MDW, post #19

Ja jeszcze nie widziałem dobrej prezentacji zrobionej w Hollywood, a Ty chcesz sensowną grę zobaczyć?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem