Komentowana treść: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
[#31] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Geekboy68k, post #5

ja też się zapisałem do tej listy mailingowej i otrzymałem info o dostawie kompów z prośbą czy nadal jestem zainteresowany, a jesli nie - to żebym dał znać. Ponieważ z finansami ostatnio gorzej - dałem znać grzecznie, że nie. Czyli wcale nie olewają polaków. Nie wiem czemu nie otrzymałeś tego maila.

A co do ceny - polecam zarejestrować firmę wraz z byciem podatnikiem VAT-EU, dzięki temu można kupić AONEX1000 jakieś 20% taniej - jako sprzęt do własnej dzialalności. Taniej oczywiście bo bez VATu. Robi różnicę przy takiej kwocie.
[#32] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Geekboy68k, post #28

A jeśli kolejna AmigaOne będzie kosztowała 30 tys. zł, to też tak to będziesz argumentował? Chciałbyś aby jedyny piekarz w twojej okolicy sprowadzał magiczną mąkę z Australii przy pomocy Dreamlinerów, co by podniosło cenę chleba do 300 zł za bochenek? Wiem, zawsze alternatywą jest wtedy jedzenie szyszek.
[#33] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Geekboy68k, post #28

Zobacz filmik :
link
Styknie od 3.20 minutki, i zobacz mine gostka jak zobaczył montowanie HDD w kompie za 2700 ojro...
[#34] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Deftronic/..., post #29

Ferrari 458 ma świetne parametry, dodakowo płacisz za markę i przyjemość użytkowania

To Twoje zdanie . Dla mnie to wozek do wozenia swojego cielska z punktu A do punktu B i nie robiloby mi wiekszej roznicy czy stoje w korku w Ferrari czy jakiejs Skodzie, choc wole podrozowac wygodniej niz samochodami... . Roznica za to dosc istotna dla kieszeni . Ogolnie mysle, ze takie auta sa dla ludzi z kompleksami ktorzy musza podreperowac sobie samouwielbienie OK . Nie neguje tego. Jak mowil John Milton (Al Pacino) w Adwokacie Diabla, "proznosc... to moj ulubiony grzech"

Eksukluzywnosc X1000 polega na tym, ze w ogole jest :)... troche jak z tym Ferrari, tez nie skraca drogi, moze gdyby to Ferari mialo kosmiczny naped warp to jeszcze tlumaczyloby to ten wydatek ;).
[#35] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #23

Jak nie chcesz kupić, to po co narzekać pomysł
[#36] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@gx, post #34

Świat się zmienił. Amigowcy cieszą się, że mogą wydać 11466 zł za urządzenie. A kiedyś wszyscy narzekali, że Elbox to zdziercy, bo wołają 500-700 zł za swoje produkty. A teraz proszę: 12 tys. zł i słyszę że "to zrozumiałe, to przecież tyle kosztuje", "twórcy muszą zarobić, nie mogą dokładać", "wysokie ceny produkcji" itd. Fajnie, ale to nie moja bajka, ja wysiadam. Jest tyle alternatywnych systemów operacyjnych, ale dziwnym trafem trafiło akurat nam płacić bajońskie sumy na ich uruchamianie. A mogłem się hobbystycznie zapalić na przykład do BeOSa, miałbym przynajmniej taniej, jakieś 10 razy taniej...

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2013 23:23:19 przez Aurel
[#37] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #32

Jezeli bedzie kosztowac 100 tys zl to trudno. Niech kosztuje nawet 200 tys euro, najwyzej nikt tego nie kupi, nikomu z tego powodu nie stanie sie jakas krzywda, da sie bez tego zyc .
[#38] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Voyox, post #33

Hheheheheh :D
[#39] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@gx, post #37

"Da się bez tego żyć" stoi w sprzeczności z naszym hobby. Tak samo można powiedzieć że da się żyć bez A500, A1200, kart turbo, fastaty, mediatora, MorphOSa i AmigaOS4. No pewnie że da się, ale nie o to nam chodzi, prawda? Platforma powinna się rozwijać, ma być środowiskowy "fun", a nie zgrzytanie zębów i "to ja pierdzielę, kupuję peceta". Dwa dziesięciolecia temu nie było mnie stać na karty turbo z PPC, co wtedy było standardem cywilizowanego korzystania z komputera. Teraz nie stać mnie na nową Amigę. Za kolejne dziesięć lat będzie to samo. Tak nie powinno być. Te ceny idą w górę szybciej niż nasze czynsze i podatki.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2013 23:32:55 przez Aurel
[#40] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #30

@Aurel
Ale się czepiasz, jak ci nie pasuję cena Amigi X1000 to nie kupuj, albo zrób coś
źeby na nią zarobić. Pakowanie kasy w nowszy, ale nie nowy, samochód to jak
kupowanie teraz PS2, jaki sens?
Co do twojego przykładu Ferrari. 599 GTB Fiorano limitowana wersja, firmowana przez
Ferdka Alonso, wyprodukowana w ilości poniźej stu sztuk, niewiele się róźni od seryjnego
modelu, a cena odpowiednio wyźsza. No ale jak to? Taka firma, z takim zapleczem wali takie
ceny?! Przecie tyle się nasprzedawali źe powinni już po 10000 złociszy sprzedawać...
I jaka alternatywa? Kupisz nowe Ferrari za pare groszy? Nie? No to dlaczego oczekujesz
że Amigi NG będą tańsze? Jedynie co możesz to kupić samochód innej marki = komputer
innej marki, za dużo mniejsze pieniądze. Nie ma się co zżymać. Jest jak jest, i nie zanosi
się że będzie inaczej.
Poza tym, już wiele razy były robione wyliczenia dlaczego tyle a nie mniej, musisz tylko
powertować fora amigowe.
[#41] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #39

Teraz nie stać mnie na nową Amigę

Na nową Amigę One. Ale na klasyczną cię na pewno stać. Amiga One to naprawdę tylko gadżet. Jeżeli chcesz używać AmigaOS4, to kup sobie Sam.
Natomiast prawdziwe Amigi, to tylko Amigi klasyczne.

A ja peceta też sobie kupię, czterordzeniowca. Teraz mogę za 1200 na Allegro, ale za rok będę miał dużo taniej, bo odkupię używany :). Narazie wystarczy mi stary pecet z technologią z 2003 roku. :)
Amiga RULEZ! :)
[#42] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Radek_Cz, post #40

Te wyliczenia zawsze są tak robione, że uzasadni się cenę 3000, 5000, 12000 i 50000 zł. Kryteria te same, a rozrzut nikogo nie dziwi. Elbox miał sprzedawać Dragona za 350 euro, czyli 1500 zł. Dragon to był tak naprawdę samodzielny komputer (procesor, pamięć, sloty PCI). Za 1500 zł. W niszowym, śmiesznie niskim, a więc i drogim nakładzie produkcyjnym. A jednak miał kosztować 1500 zł. SAM, płyty Pegasos to 3-4 tys. zł. Tam też obowiązywała niska, a więc droga produkcja. A tu nagle w przypadku AmigaOne ta nisza stała się tak bardzo niszowa, że owa niszowość podniosła cenę czterokrotnie. I nadal znajdują się amigowcy, którzy znajdą uzasadnienie na to: "panie, bo to produkcja w małej liczbie egzemplarzy, więc musi być droga!" Słyszę to od lat. Za jakiś czas będzie Amiga za 100 tys. zł i też usłyszę: "cóż, przy takiej niszy, to po rękach całować że tak tanio sprzedają, a jak ci się nie podoba, to sam zrób za 1000 zł!"
[#43] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Andrzej Drozd, post #41

Klasyczną Amigę to ja mam, nawet dwie...
[#44] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #42

Problem chyba w tym, że wymienione przez Ciebie sprzęty powstawały kolejno, gdy ilość użytkowników, a więc i potencjalnych odbiorców systematycznie malała. Przykładowo znałem wielu użytkowników Mediatora, Pegasosa już mniej, a AmigiOne mogę policzyć na palcach jednej ręki. Stąd coraz mniejsza produkcja (w sensie ilości) i konsekwencja wzrastającej ceny. Moim zdaniem należy podejść do tematu odwrotnie: przygotować większą bazę programową (nawet na maszynach developerskich), a dopiero potem brać się za jakąkolwiek produkcję. Tak się robi normalnie. A tak niezależnie od ilości sprzętu, i tak mamy biednie oprogramowany system. I kółeczko się zamyka.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2013 23:51:12 przez Tom3k
[#45] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #43

Człowieku jesteś na forum kilka miesięcy, a nie zadałeś sobie trudu, by rozeznać się w aktualnej sytuacji na rynku. Przez Twoje wywody wątek zamienia się w kolejny brednioserial. Mam wrażenie, że masz pojęcie o Amidze 68k, ale zupełnie nie rozumiem, co chcesz teraz ugrać przez Twoje negatywne komentarze w kilku tematach. O co ci chodzi? Wszyscy chcielibyśmy, żeby Amiga była dzisiaj powszechna w domach ja PC, ale to się nie udało. Pora się z tym pogodzić i wypracować jakąś wspólną drogę, która pozwoli ocalić od zapomnienia nasze wspomnienia o Amidze. Dzisiaj masz kilka kierunków w jakich podążają fani tego komputera, po to tylko, by ocalić wspomnienia. Być może kiedyś spotkają się w jakimś wspólnym punkcie, na razie nie ma na to szans, a takie publiczne bicie piany, kogoś w końcu sprowokuje do flameware. EOT.
[#46] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Ender, post #45

Jemu się nic nie podoba, pewnie dla zasady. Ja bardzo długo nie rejestrowałem się na PPA, choć czytam regularnie od wielu lat, zreszta pod namową kolegi amigowca. Wreszcie się zarejestrowałem i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Mam nadzieję, że da się tu normalnie pogadać.

A odnosząc się do tematu po raz kolejny: niektórzy chyba nie rozumieją, że te wszystkie projekty to próba ocalenia Amigi od zapomnienia. Bardziej czy mnie udane, ale lepsze to niż nic. Sam miałem kiedyś rozbudowaną A1200, potem sprzedałem, a teraz zastanawiam się czy nie kupić obok moich Amig klasycznych czegoś nowszego, ale nie jestem jeszcze przekonany do końca. Ale projekty w stylu X1000, MOSa czy AROSa przybliżają mnie do tego zakupu, jakąkolwiek drogą pójdę. Więc to chyba jest coś warte.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 00:18:04 przez Tom3k
[#47] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Tom3k, post #46

Panowie, powiedzmy sobie szczerze, X-1000 to Drogie g... dla Jeleni, ktorych karmi sie wizja "nowoczesnego rozwoju" OK

Jesli X1000 ma ocalić od zapomnienia nasze wspomnienia o Amidze, to ja jestem Żan Baptist Rzenua

p.s.
Jak czytam po raz setny, stek bzdur o niesamowitosci X-1000 i usprawiedliwianie kosmicznej ceny tego nowomo-czesnego szmelcu, to sie zastanawiam ilu z was ma wille z basenem :D
[#48] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@selur, post #47

No cóż, ja tam nic nie chcę na siłę uzasadniać, tylko jeżeli dzisiaj ktoś w ogóle mówi o Amidze lub coś dla niej robi, myślę, że warto to docenić. Nie wypowiem się szczegółowo na temat X1000, bo jej nie posiadam, ale to przecież normalne, że małoseryjne projekty są drogie. Jeśli już coś nazwałbym szmelcem to oprogramowanie, które stanowi marne popłuczyny tego, co było najlepsze w Amidze kiedyś. Niestety prawie nikt tego nie chciał docenić.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 00:55:18 przez Tom3k
[#49] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Zbysiuk, post #17

w watku na and jest link to wypowiedzi ze partia to 100-300 sztuk. najpierw bylo ciut ponad 100 betek, potem 300 w pierwszej partii i 2 nastepne po 100. co z grubsza pokrywa sie z numerami seryjnymi: trzecia seria to numery 500-600.
biorac pod uwage stare spekulacje o 1000 prockow, na pare takich serii jeszcze styknie.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 02:27:56 przez Valwit
[#50] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Valwit, post #49

w watku na and jest link to wypowiedzi ze partia to 100-300 sztuk. najpierw bylo ciut ponad 100 betek, potem 300 w pierwszej partii i 2 nastepne po 100. co z grubsza pokrywa sie z numerami seryjnymi: trzecia seria to numery 500-600.
biorac pod uwage stare spekulacje o 1000 prockow, na pare takich serii jeszcze styknie.

tu wczorajsza odpowiedz z pierwszej reki (trevor):

[17:42:51] <Kelli217> <PaulS> can you give an indication of how many boards/machines are out there already?
[17:43:17] <TrevorDick> I've recently answered this question in another interview.
[17:43:36] <TrevorDick> For the A1-X1000 more than 200, less than 2000

jezeli ktos daje taka odpowiedz to jak wam sie wydaje czy rzeczywistosc jest blizej gornej czy dolnej granicy?
[#51] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Tom3k, post #48

No cóż, ja tam nic nie chcę na siłę uzasadniać, tylko jeżeli dzisiaj ktoś w ogóle mówi o Amidze lub coś dla niej robi, myślę, że warto to docenić.

oczywiscie nalezy docenic wysilki trevora. wyniki sa moim zdaniem rewelacyjne, w koncu facet funduje rozwoj takiego unikatu jak juz nastepnej plyty glownej opartej na ppc. na dodatek praktycznie w pojedynke jakt to wyglada, bez solidnego wsparcia, i udaje mu sie to. teraz tylko pytanie na ile ma to wiecej wspolnego z sama "amiga" niz morphos na maku czy aros na pececie. osobiscie podziwiam trevora, jego dziecinny w sumie upor i wytrwalosc, no i szacun dla jego kasy, bo bez tego nic. natomiast uwazam ze inwestycja idzie w zla strone.
[#52] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#53] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@wawrzon, post #51

A mnie caly czas ciekawi,ile sprzedali amig x1000,no ale ta cena to juz naprawde jest przesada, pamietam przed upadkiem comodore,jakie byly ceny i rzeczy ami skarpetki czy ami cola i myslalem ze w koncu ktos pojdzie po rozum do glowy,i zaproponuje sprzet w rosadnej cenie,ale ciekawe jest to ze sam w porownaniu z x1000 jest tania jak barszcz,no ale widocznie za dobrze sie nie sprzedawala.Mi osoboiscie nawet nie chce sie pisac co trzeba zrobic zeby przywrocic amige,bo to robia pasionaci i im sie udaje i nawet w przystepnej cenie,a na koniec naprawde szacun i pisze powaznie dla tych co kupili x1000 pomimo ze amiga nie jest tyle warta.
[#54] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@recedent, post #19

Ten sprzęt nie jest produkowany (jak komputery Apple) w setkach tysięcy.

Nie obrażaj Apple. Sprzęt Apple jest sprzedawany w setkach milionów, a nie setkach tysięcy, przykład:

iPad - sprzedano 100mln (stan na grudzień 2012)

http://en.wikipedia.org/wiki/IPad
[#55] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#56] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@RadoslawF, post #55

Zgadza się. Obiektywnie Ferrari 458 jest świetnym autem sportowym, czołowym w swojej klasie i to czy lubię czy nie lubię aut sportowych tego faktu nie zmieni. Płacisz i wiesz za co płacisz. Jeśli idzie o X1000 wygląda to inaczej. Nie jest to czołowy sprzęt w świecie komputerowym. Może być najszybszym sprzętem pod OS4.x ale nie znaczy to, że jest najlepszym. Jest bardzo droga a brak sterowników sprawia problemy. W ogóle jest słabo oprogramowana i jej możliwości nie są wykorzystywane.
[#57] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
Generalnie w światku post-amigowym daje się zaobserwować, zupełnie jak w realnym świecie, podział na biednych i bogatych:

Niestety, sytuacja obu grup jest nie do pozazdroszczenia. Jedni narażają się na śmieszność, trwoniąc duże pieniądze w zamian za wątpliwy branding i jeszcze bardziej wątpliwej mocy, słabo oprogramowany hardware, a drudzy wyjadają resztki z pańskiego stołu Apple. Co gorsze?
[#58] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@jubi, post #57

A co Cię interesują czyjeś pieniądze? pomysł Paranoja pomysł
[#59] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@jubi, post #57

Jubi, nie ma sensu drazyc tematu. Wielokrotnie bylo walkowane, ze X1k to jeden z najbardziej bezsensownych i nieuzytecznych kawalkow HW w historii /nie tylko Amigi/....
Jesli ktos ma na to ochote jego sprawa, sensu w takim dzialaniu nie ma sie jednak co doszukiwac....
[#60] Re: Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Aurel, post #42

płyty Pegasos to 3-4 tys. zł.

Stara AmigaOne XE kosztowała 4 tysiące, ale to była sama płyta główna. W Polsce po kosztach udało mi się złozyć gotowy zestaw za niecałe 6 tysięcy, ale wątpię że gdybym wszystko kupował (napędy, dyski, pamięci itp) w Amigakit udałoby się zejść poniżej 7 tysięcy. Specjalna obudowa, którą ktoś małoseryjnie tłoczy też kosztuje. Obstawiam że gdyby AmigaOne G4XE była sprzedawana jako cały zestaw ze specjalną obudową kosztowałaby pewnie 7500 - 8000zł. X1000 jest droższa bo jest droższy procesor. Być może nie powinna kosztować aż tyle, być może dałoby się zejść z ceną do 10 000, nie wiem. Ale wiem jedno że wbrew teoriom Deftronica, jest to w tej chwili takie Ferrari wśród Amig, dopóki nie pojawi się nic o lepszych parametrach, dopóty sprzęt ten będzie miał najbardzie "wypasioną" cenę. SAM460 nie jest niestety żadną konkurencją. Konkurencję to być może zrobi sobie sam A-EON tym projektem, który ma być tańszy i ponoć według niektórych o 30%-50% wydajniejszy, chociaż ma mieć też minusy, takie jak brak Altiveca.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem