Komentowana treść: Płyty główne Nemo w sprzedaży
[#61] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@Voyox, post #60

Cos ala 2 rdzenie PPC, 2 x SO-DIMM, 1x PCiex itp.. Taka plytke do 400 funtow powinien splodzic...a klientow by mial sporo...

A może maleństwo zwane P-Cubed? Mała i tania (~200$) płytka z dwurdzeniowym PowerPC.
[#62] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@waldiamiga, post #61

To jak Rassbery Pi,, dla mnie za masochistyczne,, lubie mala obudowe miec, cos na wzor mac mini....No i z przyzwoitymi parametrami. I minimalna rozbudowa jak w Efice np.. jakis slocik na podmiane grafiki, dyski sata itp..OK
[#63] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#64] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@Voyox, post #60

Mysle ze Cyrusy beda po przyzwoitszej cenie sprzedawane.

Ale niewiele, procesory sa tansze o jakies 300$ i plyta zrobiona bez pewnych elementow.
W sumie 400$ mniej to maks.

Nie rozumiem tylko dlaczego Trevor nie zleci zaprojektowania czegos naprawde malutkiego w formacie iTX dla tych nie chca nic rozbudowywac

Zdajesz sobie sprawe, ze w takiej plycie w miare fajny procesor to i tak 150$? Do tego PCB inne elementy. Dodasz marze producenta, marze sprzedawcy i VAT. Na 500euro NIE MA SZANS. Zaprojektownie plyty kosztuje dziesiatki tys euro. Podziel na 1000szt i trzeba to tez dodac.
Oficjalnym stanowiskiem Trevora jest pozostawienie tanszej plyty w rekach ACube. Mozliwe, ze bedzie to miniITX.
A co do PCubed, ma niekompatybilny FPU...

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 00:22:08 przez pini
[#65] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży
Jak na polskie warunki to cena jest kosmiczna (ze 2 srednie, a uwzgledniajac inne elementy to z 10 pensji trzebaby odkladac ) i lepiej kupic szrotowanego Maka z PPC (za pol zasilku dla bezrobotnego), ktorych jeszcze pelno na allegro.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 08:24:01 przez sigma2pi
[#66] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@pini, post #64

http://www.pegasos.org/index.php?name=News&file=article&sid=638&theme=Printer

To teraz wyjasnij mi jak to jest, że płyta z G4 1GHz pare lat temu, sprzedawana była za 415 euro.
[#67] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#68] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@michal_zukowski, post #66

Chytre, ale nie dość...
Nic nie wyjasnię. najwyzej moge przypuszczać. Nie sledzilem tego dobrze ale:
To cena po obniżce czyli może chcieli sie pozbyć towaru, jaka byla przed?
Rynek byl o wiele wiekszy.
Wlasciciele Genesi znani byli z niezlego "daru przekonywania", moze wynegocjowali swietne warunki?
Wspolpracowali bezp. z Freescale, byli oficjalnym partnerem.
Jest kryzys, mozliwe ze Freescale juz tak chetnie nie rzuca groszem.
Wiele rzeczy jest drozszych niz 8 lat temu.
Moze dotowali sprzet bo chcieli to odbic w innym miejscu.
I na koniec prosty przyklad. Najmniesze ilosci jakie podaje sprzedawca to 1000 CPU. Wystarczy, ze Genesi moglo wliczac wszystkie partie do tej puli a Trevor przy zamawianiu kazdych 200 szt musi placic wiecej?
Wszystko to jest tylko gdybaniem. Moje stanowcze stanowisko co do pozostania wysokiej ceny wynika po prostu ze zdrowego rozsadku. Dlaczego niby NAGLE nowe plyty maja byc znaczaco tansze od starych Nemo? Skoro zmienil sie tylko procesor na tanszy (wiemy o ile)...ten sam producent, mala skala, drogi projekt, sposob dystrybucji, finansowanie...
Dla mnie tez plyta jest zbyt droga, czekam na ACube. Moze wsadza troszke mocniejszy procesor niz dotychczas. No i wielkosc ich plyt mi odpowiada.
[#69] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#71] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#72] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@pini, post #69

Dla mnie to żart w stylu Monty Pythona, a wziął się z tego chyba, że ktoś kiedyś napisał o mosistowskich bojówkach. Moderator też człowiek. No i to było niepochlebnie o naszym obozie, więc jaki flame. Wracając do tematu, fajnie, że płyta przetrwała i jest w sprzedaży. Ci, którzy chcą mogą ją sobie kupić. Co do ceny, to skoro są chętni to cena jest chyba ok.
[#73] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#74] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#75] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#76] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#77] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#79] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#81] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży
Czekałem na tę płytę, liczyłem że stanę się userem AOS4, ale znowu się rozczarowałem. Naprawdę zostać Amigowcem w tych czasach (takim True Amiga User Approved By Sticker) nie jest łatwo.

Wiem że obóz AOS4 się tym nie przejmie, ale cena tej płyty utwierdziła mnie że jedynym słusznym kierunkiem jest MOS i kilkanaście razy tańszy MacMini. Przynajmniej będę miał małe zgrabne pudełeczko obok monitora zamiast pecetowej szumiącej szafy.

Ludzie od AOS mogliby pójść po rozum do głowy i albo zrobić coś tańszego, albo przystosować AOS4 do instalowaniu na czymś w rodzaju MacMini. I nawet niech licencja na AOS4 by kosztowała wtedy 1500 zł. Zapłaciłbym żeby w połączeniu z MM mieć cały zestaw do pracy z AOS4 za około 2500 zł, a nie 13 tys. zł jak jest teraz.

Cena Nemo to jedno wielkie nieporozumienie. I nie piszcie mi proszę że narzekam bo jestem biednym zazdrosnym Polakiem. Jeśli ktoś chce wiedzieć to tak - jestem biedny i zazdrosny. Nie stać mnie, a chciałbym mieć nowy szybki sprzęt do uruchomienia najnowszego AOS. Narzekanie na ceny powinni usłyszeć producenci Nemo i nowych Amig. Oraz developerzy AOS4, żeby wiedzieli, że tracą userów, że nie zarabiają na licencjach AOS, żeby wywierali nacisk na producentach sprzętu. Narzekanie na cenę uważam za przydatne i w pełni uzasadnione. Jeśli przestaniemy narzekać, za rok zrobią nową płytę za 20 tys. zł.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 14:58:43 przez Aurel
[#82] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@pini, post #64

A co do PCubed, ma niekompatybilny FPU...

Kto wie, może udałoby się to załatwić odpowiednią biblioteką, coś jak 68040.library.
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#84] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#85] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#86] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#87] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#88] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@Aurel, post #81

Ale nie mów, że nie ma tańszych komputerów i płyt dla AOS 4.x. Tutaj mocniejsze nowe 460: http://retroami.com.pl/category.php?id_category=27
Tutaj tańszy wariant w całości z licencją, też nówka: https://acube-systemsbiz.serversicuro.it/shop/en/case-systems/80-sam.html
Są komputery dla ludzi, którzy chcą wydać więcej i są tańsze. Może to nie I7, ale alternatywa jest. Można też w okolicy 1200pln kupić Pegasos II i tam też można uruchomić AOS 4.1

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 18:14:00 przez flops
[#89] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#90] Re: Płyty główne Nemo w sprzedaży

@Aurel, post #81

Tak jak flops powyżej napisał, wszystko zależy od podejścia. Za 2500 plnów DA się poskładać zestaw dla AOS4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem