@kiero
Ponieważ trochę mnie ta pomyłka zaskoczyła zweryfikowałem na szybko swoje materiały. Wprawdzie nie mogę znaleźć tych najlepszych, ale kilka odkopałem. Już trochę czasu minęło odkąd zajmowałem się na porządnie GPU... A ponieważ nie lubię powtarzać nieprawdy więc wykorzystam okazję do naprostowania moich wątpliwości:
"Już w r300 nie masz fixed pipeline."
Niestety obawiam się, że wkrada się tu pewna kwestia semantyczna i jest to nie prawda. Faktycznie od R300 potok nazywa się już "programmable pipeline", nie przesadzałbym jednak na tej podstawie z wnioskiem, że z tego powodu w tych układach zniknął "fixed pipline". Z technicznego punktu widzenia to co jest w R300 to "fixed pipeline" z doczepionym "fragment processor". Zerknij
tutaj - strony: 2-4. Doczepienie "fragment proc." nie zmienia faktu, że bazą potoku renderowania tych układów jest tak naprawdę ten sam, ustalony od 1996r. schemat. I stan ten trwał aż do nadejścia układów R600/G92, gdzie nastąpiła poważna zmiana w ewolucji architektury. Od tej pory elementy programowalne przestają być opcjonalnym krokiem...
Tą właśnie kwestię miałem na myśli piszą o "fixed pipeline" i różnicy pomiędzy układami R500 i R600.
By podsumować chciałbym zadać pytanie, zerknij tutaj:
link. Czy możesz mi napisać jak w ogólnym zarysie działa sterownik graficzny w MorphOS? Tak jak na stronie 16tej, czy tak jak na stronie 17tej?
Z racji obsługi układów R300 podejrzewałem, że sterownik MOSowy działa tak jak na stronie 17tej. Z chęcią to sobie naprostuję.
Z tego co mi wiadomo sterownik Hansa działa jak na stronie 18tej. Tak naprawdę nie jest to jakaś większa zmiana i Hans sobie już dawno z tym poradził. Jest jednak na tyle istotna, że chciałbym podkreślić, że w mojej opinii nie będzie to na zasadzie: zmieniamy w edytorze "R500" na "R600", inicjalizacja GPU, alleluja i do przodu

Niestety dotychczasowa architektura sterownika może być niekompatybilna.
Oczywiście zgaduję to tylko przy posiadanym stanie wiedzy, jeśli więc Kiero napisze, że sterownik dla R300 został przygotowany tak by działać bez większych zmian także dla R600 to przyjmę to wiadomości bez zastrzeżeń:) Po to właśnie udzielam się w tego typu wątkach, by dowiedzieć jak coś działa...