@_arti,
post #5
Jak obiecałem informacje odnośnie tego o czym zapomniałem (bo znalazłem

).
Po pierwsze - o czym już nadmieniłem - wersjami nie należy się sugerować. Implementacja "amigowej javy" jest oparta o
JamVM, którą jaokim wybrał jako punkt wyjścia dla AmigaOS4.1 (datowaniem tego pakietu też nie należy się sugerować bo jako całe środowisko będzie "dość" aktualne - wszystko się opiera o open-source, tak więc jeżeli środowisko dotrzyma kroku oryginalnym źródłom, również będzie aktualne na naszym poletku).
Dlaczego akurat ta wersja? Na forach było sporo napisane, ale przede wszystkim dlatego, że jest to mała implementacja, która pierwotnie była rozwijana dla maszyny z PPC (czyli wynikająca z tego korzyść dla tej rodziny procesorów w formie JITa dla kodu javy). Oczywiście "mała" nie znaczy zła - dla jednej osoby siedzącej przy projekcie lepiej jest jednak skorzystać z gotowego rozwiązania niż robić wszystko od zera z dostępnych źródeł Oracle. Największą zaletą tej implementacji jest wsparcie dla "GNU Classpath" oraz (i chyba najważniejsze) "OpenJDK" (za pośrednictwem "IcedTea" co czyni całość "bardzo" aktualną

).
Wracając jednak do projektu JAmiga, który został podzielony na trzy etapy:
1.
Milestone 1 - w skrócie zapewnijący podstawową funkcjonalność
2.
Milestone 2 - tutaj planowana jest w pełni działająca maszyna wirtualna wraz z działającym portem dla "GNU Classpath" i "OpenJDK", podstawy wymagane do uruchomienia programów "javowych" (wątki, operacje I/O, itd. itp.) oraz podstawowe wsparcie dla GUI (za pośrednictwem ATW lub Swing)
3.
Milestone 3 - wsparcie NPAPI dla przeglądarek.
Żeby było jasne - nie korzystam z javy jako programista, ale temat okazuje się bardzo interesujący. Od momentu zaproponowania przez jaokima tych "trzech kamieni milowych" uważam, że jest to jedne z najkonkretniej rozpisanych amigowych boutny w ostatnich latach. Uważam też, że jeżeli projekt ten będzie rozwijany jak do tej pory to może się urzeczywistnić (realnie patrząc 2015/16 jest szansa).
Ostatnia aktualizacja: 11.01.2014 12:29:06 przez Lokaty