[#34]
Re: Spis treści książki AMIGA OS 3.1
@Jenot,
post #33
Dzięki za uwagi. Właściwie wszystko przez równoległą pracę, bo materiał był składany częściowo już podczas pisania, aby było szybciej. Ale co do szczegółów:
1. To jest tytuł kolejnego punktu, a nie rozdziału - wypadł na dole strony ze względu na ilustrację. Wyszło trochę niefortunnie, chociaż mnie to zbytnio nie razi. Chcieliśmy, aby ilustracje nie były zbyt małe, a jednocześnie materiał musiał być parę razy "kompresowany", żeby zmieścić się w 500 stronach. I pewnie dlatego tak to wygląda. Numeracja to dobry pomysł, ale Adam chciał zachować ciągłość, żeby czytelnik nie musiał "latać" po stronach i szukać odpowiedniej grafiki. Zresztą sam tekst też w kilku miejscach powinien być lekko poprawiony, ale trochę zabrakło czasu (chcemy się trzymać planu ustalonego na 2 lata do przodu, żeby projekt się nie rozmył).
2. Zobacz, że w wielu przypadkach są referencje (w stylu "to zostało omówione w punkcie/części zatytułowanej..."). Źródłowo tekst posiadał numerację (1.0, 1.0.1. itd.), ale zostało to później usunięte. Po prostu później nie wszędzie został uzupełniony. Osobiście wydawało mi się też, że nagromadzenie odniesień może być irytujące, ale zwrócę uwagę, żeby bardziej to sprawdzać.
3. A tego to przyznam nie rozumiem

Jak patrzę na różne książki to tytuły na grzbietach potrafią być skierowane w obu stronach (np. mam takiego Tolkiena). Tutaj jest przyjęty ten sam układ co w książce o Opusie. W kolejnych 2 tomach na grzbiecie pojawi się mała grafika, która wypełni to puste miejsce (to taka ciekawostka

, ale poza tym dla mnie jest OK.
Cieszę się, że zawartość oceniasz pozytywnie. Myślę, że drugi tom pod tym względem będzie lepszy, bo będą opisywane bardziej skomplikowane rzeczy. Więc powinno być ciekawiej
Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 10:56:56 przez tOMashBe