[#35]
Re: Nowy magazyn RETROKOMP!
Ja w tym sensu nie widzę żadnego. Pisanie o starych grach, sprzęcie i czytać to samo znowu? Po co? Do młodych to nie trafi, nikły odsetek jaki jest to już zna temat, reszta woli stare konsole. Zdecydowana większość nowy sprzęt ze swojej epoki (jak każdy z nas ówcześnie). Siedzę w branży growej od lat to znam rynek na zachodzie i w Polsce. Czasopisma, które są na rynku w zupełności jak na mój gust wystarczą. Były SS , a teraz Pixel przecież również porusza tematykę retro, ale to pismo o grach przede wszystkim jak i były SS, to o czym ma pisać? O tematyce współczesnych gier na 8 i 16 bitowce (amiga, atari , c64 i itd) , która praktycznie nie istnieje, a to co wyjdzie to jakaś chałupnicza robota.
Gdzie byli "amigowcy" jak padały ich czasopisma jedno za drugim, podupadał sprzęt? Gry zaprzestano wypuszczać bo nie było komu kupować.
Kupowałem ile się dało by zachować jak najwięcej z tej epoki , więc wiem jak wyglądała sytuacja.
W pewnych latach wszystko było utylizowane gry, sprzęt złomowany bo zalegało na magazynach. "Amigowcy" byli zafascynowani światem pieca.
Po latach jak niedźwiedzie się wybudzili ze snu, odkrywając "nowe światy", że Amiga to nie tylko desktop i model A500.
Większości dinozaurom ten sprzęt kojarzy się z grami, ale mało kto w te gry gra, natomiast z sentymentu do sprzętu szuka go większość. Stąd mega wysokie ceny kart turbo i innego osprzętu, który był wyprzedawany za zgrzewkę browaru, a że nikt go nie chciał to był złomowany (dzwoniłem po różnych firmach i sklepach i dostawałem podobne informacje).