Wiem, że masz na myśli kartę PPC do małej Amigi (Amigi 1200), bo Amiga 1200 ma procesor 68020 na płycie i w przypadku karty PPC również 68040/60 oraz procesor PowerPC.
Każda Amiga wyposażona jest w 3 procesory (jeden procesor i dwa koprocesory), które pracują zupełnie niezależnie od siebie i mogą komunikować się ze sobą za pomocą techniki przerwań. Te procesory to: CPU z rodziny 680x0, blitter oraz copper.
Wszystkie 3 procesory Amigi mogą komunikować się ze sobą i współpracować ze sobą. Są stworzone do współpracy. Blitter może być wywoływany przez copper. CPU również może być wywoływany przez copper w przypadku gdy lista poleceń coppera nie wystarczy. Oznacza to w praktyce dowolne modyfikacje pamięci graficznej CHIP (przez blitter i CPU) dodatkowo zsynchronizowane z promieniem wizji.
Pamięć CHIP jest stosunkowo wolna, ale całkowicie rekompensuje to fakt, że jest współdzielona przez wszystkie układy specjalizowane, które całkowicie zwalniają procesor z potrzeby obsługi dźwięku, obrazu wideo, dysku, również niektórych operacji na grafice itp.
Chciałem o tym napisać, bo wiele osób zapomina o sile, jaką stanowią układy specjalizowane Amigi. Dla mnie te rzeczy są oczywiste.
Jeszcze nota o Amidze CD32: akiko wprowadzone dla tej, ostatniej już (chlip

) Amigi ma w praktyce tryb chunky, ponieważ koszt wklejenia 32 pikseli planarnych i 32 pikseli chunky jest identyczny. W obu przypadkach to 8 operacji w przypadku architektury 32-bitowej.
A jeśli chodzi o system Amiga OS, to o ile jego port na Macintoshe, czy AmigaOne spisują się nienagannie, o tyle oryginalny amigowy hardware również bez większych problemów go obsłuży.
Na koniec: proszę o wyrozumiałość wobec każdego odłamu amigowego. Każdy ma prawo do własnego sposobu na amigowanie, nie ma gorszego i lepszego. Na pewno należy uszanować to, że ktoś lubi oryginalny hardware Amigi tak samo jak jej system.
Ostatnia aktualizacja: 24.01.2017 22:45:56 przez Hexmage960