Hollywood, Iris, Wayfarer, PageStream, MOS SDK (z FlowDevStudio, GCC i GIT), a wkrótce Final Writer to są potęgi. To te nieliczne ogromne programy, które są rozwijane dla MorphOSa i dla których warto żyć.

Z tym, że PageStream jest najbardziej legendarny, bo właściwie jest rozwijany od chyba 36 lat.

Podobno są wreszcie wygładzane fonty TrueType, całość jest pod PPC, GUI miał być pod MUI, jest export do PDF... Jeżeli to wszystko działa stabilnie i poprawnie to przy pozostałych opcjach z wersji 4.x bez problemu można z niego dzisiaj korzystać w pełni profesjonalny sposób. Lata temu wersja dla 68k nawet na Pegasosie G3/600 fajnie działała. Teraz natywna dla PPC pod G4 1,6GHz to chyba odlatuje. Zawsze lubiłem ten program, sporo używałem, pozwolił mi nie dotykać żadnych pakietów biurowych (których nie trawię do dzisiaj). Zawsze wolałem coś składać w PageMaker, InDesign, QuarkXPress, PageStream niż w dowolnym "wordopodobnym" programie. Nie lubiłem nawet amigowych: WordWorth, AmigaWriter, nigdy nie czekałem na amigowe wersje LibreOffice czy Papyrus. Final Writer jeszcze był całkiem zgrabny, bo on jest gdzieś na pograniczu programu do składu DTP, a procesora tekstu. Nie używałem go ale zawsze wydawał mi się fajny.
Wiem, że procesor tekstu i program do składu DTP to trochę inne bajki ale zawsze lubiłem to, że w programie do DTP mogę wszystko. Nie walczę z tym programem, bo nie próbuje mnie na siłę poprawiać, przesuwać mi coś czy (to jest najgorsze) "ułatwiać". Niestety prawie wszystkie procesory tekstu czerpią inspiracje z najgorszego wzorca, czyli microsoftowego Worda. Rety... jak jak go nienawidzę, jaki on jest koszmarny... Od zawsze.
Zupełnie nie mam potrzeby składania publikacji (czy to z myślą o PDF czy tym bardziej papierze), od 18 lat nie mam styczności z DTP ale... na serio mam ogromną ochotę go kupić (pomimo tego, że inflacja nie oszczędziła i mnie, hehe). Tak po prostu żeby mieć, czasem odpalić i się pojarać. Niby wersja demo do tego wystarczy ale pełna to jednak pełna. Poziom radochy jest znacznie wyższy.
Ostatnia aktualizacja: 09.09.2022 22:48:39 przez MDW