[#3]
Re: 10 najciekawszych produkcji lata 2022
@jimiche,
post #2
Trzeba by zapytać prawdziwych dekoscenowców i prawdziwych Amigowców.
A jeżeli chodzi o moje hobby (od którego od lat próbuje się uwolnić i mi się nie udaje) to tak. Od kilku miesięcy coś tam dziubię niemal każdego dnia (a właściwie jest to zwykle wieczór i noc). Jest już bardzo blisko końca i teraz trwa synchronizowanie z muzyką (jeszcze nie całą), dorabianie elementów wypełniających fragmenty muzyki, skracanie, wydłużanie scen żeby pasowały do odpowiednich fragmentów muzyki.
Niestety i tym razem nie udało się uchwycić demoscenowego klimatu produkcji. Znów będzie to takie trochę suche…

Ale za to udało się zrealizować kilka pomysłów, które męczyły mnie od lat, wykorzystać kilka nowinek (głównie architektonicznych), które dodawałem do silnika podczas robienia gry. Zresztą działa to w obie strony - gra też zyskała podczas robienia dema, bo to ten sam silnik.
Na przykład uparlem się na zrobienie dynamicznego blurowania z poziomem blura zmiennym w zależności od odległości od kamery. Oczywiście trzeba było to zrobić jakimś głupim trickiem, bo bez pixel shaderów się nie da. Ale scenka z Lesterem budzącym się w klatce w „Another World” podsunęła pomysł.
Jeżeli coś się po drodze nie stanie to „Morphever” będzie na MorphOS Storage 23 października 2022. Oczywiście od razu na YouTube wrzucę video z niego (1080p/60FPS) więc będzie można hejtować w komentarzach (do czego zapraszam).
Bardzo mnie to demo wymęczyło i zabrało znacznie więcej czasu niż zakładałem. A to głównie dlatego, że pewnie z 70% czasu to wcale nie jest dziubanie dema tylko silnika. A w tym nie mogę sobie pozwolić na prowizorkę czy „demoscenowe” kodowanie. To ma być uniwersalne, budować się na wielu platformach, być oddzielone od reszty, re-używalne w grze i innych demach… Przez to czasem z zadania na godzinę robi się zadanie na 2 tygodnie.
Ostatnia aktualizacja: 05.10.2022 15:01:35 przez MDW