[#10]
Re: Warp 1260 firmware 1.400 wydany
@abcdef,
post #7
W końcu jedyny sprzętowy sprite jaki (chyba) wszystkie VGA wzwyż obsługiwały służył właśnie obsłudze kursora.
No właśnie nie wiem czy na każdej VGA...
Na każdej karcie graficznej jaką widziałem w Amidze wskaźnik myszy zawsze był idealnie płynny, stabilny i faktycznie na tym ekranie BYŁ. Piszę to, bo to wcale nie było takie oczywiste na innych platformach. Pamiętam, że w czasach Windows 95/98 gdy zdarzyło mi się gdzieś zobaczyć jakiegoś peceta to nie mogłem zrozumieć co się tam właściwie dzieje z tym wskaźnikiem myszy. Niby potężny 486DX4 czy Pentium 100MHz , a wskaźnik myszy skakał, znikał nawet na grubo ponad sekundę, widać było jak się przerysowuje, czasem widać go było połowę.

Kiedyś komuś powiedziałem, że musi mieć coś uwalone w karcie graficznej, bo nikt nie wypuściłby czegoś takiego w świat. I to nie był trolling, ja święcie w to wierzyłem, że jest nie tak w sprzęcie czy sterownikach. Nie dało się takiego Windowsa używać, traciło się orientację gdzie właściwie jestem na ekranie skoro wskaźnik myszy po prostu co chwilę znikał na jakiś (całkiem odczuwalny) czas. Do tego poruszał się jak w pierwszych prototypowych myszach na maszynach Xeroxa, czyli tylko w pionie i poziomie, a nie ukos. Albo jakbym nim ruszał joystickiem.

Rety, straszne to były czasy...
Czy rtg potrzebuje więcej sprite? Nie wiem. Po coś to zrobili.
W "The Settlers" przydałyby się dwa.
Ostatnia aktualizacja: 17.01.2023 13:01:43 przez MDW