[#32]
Re: dRally dla systemu MorphOS i AmigaOS 4
@MUFA-amigaone-pl,
post #31
To fakt, morohosowcy długo czekali na SDL2, ciągle coś tam mocno grzebią i pewnie często poprawiają jakieś przyczyny problemów (także z prędkością).
Ale tak generalnie uważam, że SDL nie powinien być przyczyną narzutu zauważalnego na nawet najsłabszych PPC w Amigach Classic. Jakieś 030 może coś tam mogłoby odczuć. Ale też niewiele.
SDL zawdzięczamy bardzo wiele, bo właściwie niemal 100% portów jakie się pojawiają bazują na jej. To dzięki SDL tak szybko są portowane niemal wszystkie opensourcowe gry, którym wystarcza sprzęt czy soft jakim dysponujemy w świecie AmigaOS4 czy MorphOS.
Osobiście nie jestem fanem tej biblioteki i miałem dosyć jej kaprysów, czekania na poprawki błędów, czasem innego zachowania na różnych platformach. Czułem się taki trochę bezradny, wstyd mi było, że się na niej opieram robiąc coś swojego od podstaw i nie mam pełni kontroli nad prawie wszystkim. Trochę głupio mi było, że mam prawie pół wieku na karku, a na ulubionej platformie muszę używać jakiegoś SDL żeby otworzyć okno czy odczytać klawiaturę.

Dlatego w 2018 powiedziałem dość, wykosilem ją z mojego umysłu i nieco się podszkolilem w podstawach pisania dla AmigaOS. Wiele nie trzeba i książki z 1990 wystarczą do zrozumienia podstaw. Później nożna coś dopytać na forum, popatrzeć w źródłach SDL (hehe), innych źródłach, includach, szczątkowej dokumentacji. I nagle człowiek czuje, że może wszystko.

To samo zrobiłem na macOS, a ewentualne porty na inne platformy mogą sobie używać SDL. Mi zależy żeby na MorphOS, AmigaOS4, macOS nie było pośrednictwa tej biblioteki.