[#1]
Re: Git Desktop - graficzny interfejs dla Gita (0.13.22)
Żeby nie było, że tylko chwalę GitDesktop to tym razem wytknę jego sporą wadę.
Program ma jedną negatywną cechę która będzie się pogłębiała z każdą kolejną wersją i każdą dodaną funkcją. I autor nie jest w stanie nic z tym zrobić, będzie coraz gorzej. Wadą tą jest fakt, że człowiek powoli odzwyczaja się od używania Gita w CLI i zaczyna zapominać składni komend.

Człowiek to taki stwór, który bardzo szybko przywyka do wygody. Jednak Rafał pomyślał pewnym elemencie, który podczas używania GitDesktop, pozwala nie tracić więzi z Gitem.

Tym elementem jest bardzo pomocna (i edukacyjna) zakładka "Output", która pokazuje wszystko to czym bezlitośnie pluje w użytkownika Git.

Obserwowanie treści w tej zakładce u mnie zdecydowanie zwiększyło zaufanie do operacji wykonywanych przez GitDesktop na moich repozytoriach.
A tak bardziej serio to dodam, że ja bym już chyba w numerku wersji przed kropką postawił jedynkę. Od wielu wersji nie miałem już "wywrotki" GitDesktop i na serio zacząłem mu ufać. Zresztą zaawansowany etap rozwoju programu widać choćby po rodzaju dodawanych funkcji. W tej chwili pojawiają się bardzo fajne funkcje ale już z gatunku "fajnie byłoby mieć", a nie "trzeba je mieć".
Dla mnie sporym zaskoczeniem było pojawienie się porównywania plików graficznych. Zupełnie się tego nie spodziewałem i spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba. Ale takie gromy to ja mogę przyjmować na moją (mało okazałą) klatę codziennie.
W imieniu skromnej społeczności używającej Gita pod MorphOS, dziękuję Rafałowi za tak zgrabną realizację tak ciekawego pomysłu.