Komentowana treść: A1222+ dostępna w sprzedaży
[#181] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@MUFA-amigaone-pl, post #151

Mam takie skromne pytanie, mianowicie czy w którymś z odcinków "Amiga bez ściemy" nawiązujecie na temat Morphos'a? Jego zalet i wad w stosunku do systemu AmigaOS4? Chętnie bym obejrzał, a nie chcę się przebijać przez wszystkie odcinki, w celu obejrzenia tego co mnie interesuje, bo Amigę 68k znam od że tak powiem od dzieciństwa ;)
[#182] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@karolb, post #181

Niestety ale nie będę robił porównania AOS4 vs. MOS bo nie chcę hejtu na kanale. W okolicach weekendu będzie Falcon vs. A1200, też spodziewamy się gorących komentarzy. Niemniej to są tematy sprzed 30 lat, więc nie rozpalają aż tak mocno głów jak sprawy współczesne.
5
[#183] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #156

A teraz takie gdybanie na temat amigowych platform. A gdyby takie G4 lub G5 teoretycznie dałoby się popędzić do mitycznych 6 GHz jak piszą o serii POWER (tych nowszych wersjach na Wiki) to by coś dało? A może szybsza pamięć RAM np. DDR3/DDR4/ HBM/GDDR zamiast większego zegara procesora, a może więcej pamięci cache? APU z PPC, PPC i GFX na jednej płytce tak jak pierwsze CoreDuo i chyba ostatnia rewizja procka Xbox 360, czy jednak osobne procesor i osobno GFX po PCIex? Czy to uratowałoby PPC?

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2024 18:53:16 przez KM_Ender
[#184] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@MUFA-amigaone-pl, post #182

Falcon? ten komputer, który Atari stworzyło, bo na STE nie mogli zrobić płynnej wersji Pinball Dreamsa, a całość oprogramowania rozrywkowego zamyka się w liczbie 20? No poczekam na porównanie...

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2024 19:55:19 przez michal_zukowski
1
[#185] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #184

Atari falcon to niewypał. Też ciekaw jestem tego porównania jakie tam na siłę plusy wciśnięto.
1
[#186] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@KM_Ender, post #183

Moim zdaniem nic by to nie dalo.
Ludzie nie beda kupowac sprzetu na ktory nie ma oprogramowania, a programisci nie beda pisac programow na sprzet, ktory slabo sie sprzedaje.
Zeby cos sie zmienilo w tej kwestii to musialaby jakas firma wlozyc w to kupe kasy, a chetnych firm na takie ryzyko brakuje.
1
[#187] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@amikoksu, post #185

Na pewno nie port szeregowy w formie gniazda din5.
2
[#188] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@MUFA-amigaone-pl, post #182

Niestety ale nie będę robił porównania AOS4 vs. MOS bo nie chcę hejtu na kanale.

Szkoda że jeśli "bez ściemy", to nie będzie wszystkiego, tylko AOS4, ale poniekąd rozumiem.

W okolicach weekendu będzie Falcon vs. A1200(...)

Porównując te dwie platformy np. z takim samym CPU, i do tego co potrafi Falcon z DSP wycisnąć... OK
[#189] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@powerzx, post #186

Moim zdaniem - sprawnie i szybko działająca przeglądarka internetowa rozwiązuje w dzisiejszych czasach naprawdę sporo problemów z oprogramowaniem. Może się nam to podobać lub nie, ale tak jest.
5
[#190] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@karolb, post #188

Przypominam, że ten sam dsp a nawet lepiej taktowany siedzi amigowych kartach Delfina
3
[#191] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@recedent, post #189

To niech wykorzystają Chromium i zrobią przeglądarkę. Tylko kto?.
4
[#192] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@rbej1977, post #191

chromium ma wersje pod ppc?, no proszę...

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2024 08:17:01 przez michal_zukowski
1
[#193] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #192

Stainless

jak dla mnie to była najlepsza i najszybsza przeglądarka na PPC, bez problemu działała do 2016 roku potem strony nie chciały się otwierać przez brak nowego szyfrowania.
1
[#194] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@rbej1977, post #191

Zrobią a później marudzenie niektórych, że strony wolno działają hihi. Ciekawe co ludzie robili na komputerze jak internetu nie było. Oprócz grania, to coś tworzyli. Teraz tracą czas na jutuby i podobne rzeczy.
2
[#195] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@amikoksu, post #194

Czyli nie dawajmy Amigowcom przeglądarki bo całymi dniami będą wpatrywać się w YT i przestaną cokolwiek tworzyć. Może od razu zaszyjmy się w jaskini.
1
[#196] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@rbej1977, post #195

Bez przesady.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2024 09:14:35 przez amikoksu
1
[#197] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #192

kurcze dopiero teraz odkryłem, że autor udostępnił źródła

https://github.com/mesadynamics/stainless
1
[#198] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #197

ale jak z obslugą obecnych standardów? losowa przeglądarka sprzed 14 lat pewnie ich nie obsluguje
[#199] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #198

nie wiem, na tej przeglądarce oglądalem stream z revision 2017, kiedy o kilka lat nowszy odyssey ze swoim zajebistym webkit nic nie pokazywał
[#200] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #184

Falcon? ten komputer, który Atari stworzyło, bo na STE nie mogli zrobić płynnej wersji Pinball Dreamsa

Rozumiem takie coś w połowie lat '90 na fali wojenek, ale obecnie i znów to samo z dostępem do wiedzy Internetu? Jeszcze nie sprawdziłeś Obsession Pinball na STE, która okazała się tak dobra, że potem została skonwertowana na Amigę?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2024 09:49:55 przez Jacques
1
[#201] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@Jacques, post #200

Ja grałem w Obsession Pinball na swoim STE i cóż ten tego, jak na STE to spoko. Ale to nie była dobra gra, na Amie zdaje się jakiś wybitnych not od recenzentów i graczy nie dostawała.
1
[#202] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@fazior, post #201

Wg mnie była bardzo dobra i zawierała w sumie wszystko to, co Pinball Dreams. Na STE to był hit i rodzynek (doskonała grafika, dźwięk/muzyka, płynność). Co do Amigi, to wyszła późno, bo dopiero w 1995 roku gdy rynek na tym komputerze już był nasycony pinballami (Dreams to 1992), także była wtórna i o dobre recenzje było trudno.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2024 09:03:53 przez Jacques
1
[#203] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@Jacques, post #202

A w 1996 roku wyszedł SlamTilt, który wytarł podłogę wszystkimi dotychczasowymi fliperami, które to wcześniej "nasyciły rynek do cna"...
8
[#204] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@recedent, post #203

Oczywiście że tak, przecież jak napisałem: Obsession była wtórna (klasy Pinball Dreams), a Slam Tilt to nowa jakość. Podobnie jak np. Psycho Pinball, który wyszedł niestety tylko na PC.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2024 13:46:49 przez Jacques
[#205] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #199

* boczny pasek bookmarks można ukryć
** na wp onet jest sieczka
https://news.softpedia.com/news/Download-New-and-Improved-Stainless-Web-Browser-116243.shtml
[#206] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #205

daj screena z allegro
[#207] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #205

Tak z ciekawości - na windzie najnowszy firefox i chrome, mają tak:

Chyba że trzeba czekać nie wiadomo ile...
[#208] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@michal_zukowski, post #206

jak już się uda obejść brak nowch zabezpieczeń SSL to otrzymałem jednorazowo jakąś informacje o blokadzie javaskrytów w przeglądarce jednak zaraz potem strona ładuje się i oczywiście na stronie jest sieczka, tylko że na amigowych systemach brakuje nowocześniejszej lekkiej przeglądarki do poruszania się po amigowych stronach (IBrowse od dawna nie daje rady)

@karolb kliknij na literę A

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2024 00:14:52 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#209] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży

@karolb, post #207

OK

[#210] Re: A1222+ dostępna w sprzedaży
Zastanawiam się mocno nad zakupe A1222+ a jako że nie posiadam żadnego doświadczenia (oprucz emulacji) z nową amigą może ktoś powiedzieć czy to dobry wybór ? oczywiście uwzględniając cenę wiem że x5000 lepsza a jest prawie drugie tyle droższa.

Ps.
Czy zna ktoś ten sklep ?, jest godny zaufania (nie mogę też doszukać się tam czasu realizacji zamówienia)

https://www.amedia-computer.com/en/accueil/361-complete-a1222-tower.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem