Komentowana treść: Amiga Friendship #4
[#1] Re: Amiga Friendship #4
Czy jest i tym razem szansa na druk?
2
[#2] Re: Amiga Friendship #4

@_DiskDoctor_, post #1

Czy jest i tym razem szansa na druk?

Tak
4
[#3] Re: Amiga Friendship #4
Super. Poczytam sobie dzisiaj w nocy od deski do deski. Ale zaczynając od recenzji książki, bo jestem jej ciekawy (słyszałem dosyć średnie opinie).
2
[#4] Re: Amiga Friendship #4

@MarX, post #2

Dopisuję się do listy oczekujących na wersję papierową (jak "zwykle") ;) - pdf pobrany.
[#5] Re: Amiga Friendship #4
Recenzja książki o demoscenie dokładnie potwierdza to co słyszałem od innych.
Ja akurat bardzo lubię społeczność ośmiobitowego Atari, jest tam sporo bardzo fajnych, ciekawych ludzi i zdolnych ludzie. Ale rzeczywiście ich demoscena jest jakaś taka dziwna i strasznie związana z grami. Nie jest taką typową (trochę hermetyczną i niezrozumiałą dla normalnych ludzi) demoscenową społecznością. Wcześniej obserwowałem, że autorka książki bardzo często pojawiała się na atarowskich spotkaniach online (chociaż nie wiedziałem, że zbiera materiały do książki) i pewnie dlatego trochę zafałszowała sobie wizerunek struktury demosceny. Potraktowanie po łebkach, historycznie najważniejszej platformy demoscenowej jaką jest klasyczna Amiga, faktycznie jest niewybaczalną wadą tej publikacji. A wystarczyło (jak sugeruje autor recenzji) dodać do tytułu "Atari" i już wszystko byłoby ok. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2024 10:49:24 przez MDW
5
[#6] Re: Amiga Friendship #4

@MDW, post #5

Dzięki za kolejny numer, świetna robota! Największe wrażenie zrobiła na mnie oczywiście rozmowa z Krzyśkiem Żegleniem. To, przez co ten chłopak przechodzi jest po prostu niewyobrażalne... Zwłaszcza te trudne pytania i odpowiedzi na nie zostają w pamięci. Po takiej lekturze człowiek zaczyna autentycznie doceniać to, co ma. Polecam wszystkim. Trochę mnie zdziwiła historia z aukcją charytatywną i tym oszustem, jakoś mi to umknęło. Czy prośba o szczegóły będzie nietaktem?

@MDW: Kiedy pojawiły się pierwsze "recenzje" tej książki, pisane zresztą przez ludzi, którzy jej nawet nie przeczytali, myślałem sobie, że nie, to niemożliwe, żeby była aż tak fatalna?... Niestety jest jeszcze gorsza.
7
[#7] Re: Amiga Friendship #4

@Jazzcat, post #6

Tak, wywiad z Krzyśkiem jest SUPER - świetna robota REDAKCJO OKOKOK
Okazuje się, że dowiedziałem się nowych rzeczy o Krzyśku, pomimo, że znam go osobiście i bywam u niego czasem ok, racja
Pięknie, że udało się wydobyć z "cienia" Panią Elę, czyli mamę Krzyśka- świetna osoba pokłony
6
[#8] Re: Amiga Friendship #4
Dzięki za kolejny numer, to jedna z fajniejszych i szlachetnych inicjatyw w naszym retro świecie:)

Numer już ściągnięty, wieczorem będzie przeczytany:)
4
[#9] Re: Amiga Friendship #4
Szacun i respekt za kolejny numer. Cenna inicjatywa i fajna lektura. Wywiad z SirLEO czyta się ze smutkiem, ale i z podziwem.

Natomiast recenzja książki "DEMOSCENA w Polsce" trafiona w punkt, choć - trzeba przyznać - że MarX - jako człowiek kulturalny - wyraził się o niej i tak dość delikatnie Również miałem okazję czytać tą książkę. Wydaje mi się, że autorka jest po prostu uprzedzona do Amigi i środowiska amisceny, o czym zresztą sama w jednym miejscu wspomina.

Efekt uprzedzeń jest taki, że w książce o demoscenie w Polsce Amiga zostaje w zasadzie pominięta, To jakby napisać książkę o malarstwie surrealistycznym i "zapomnieć" o takich artystach jak Dalí, Ernst, Miro czy Magritte. Ciężko to w sumie nawet komentować. Wygląda to tak, jakby autorka "wpadła w sidła atarowskich działaczy", a oni przedstawili jej już swoją alternatywną wersję demoscenowej historii w Polsce, która rzekomo kreciła się wokoł platformy Atari. Ba, tam nawet chyba więcej miejsca poświęcono Atari Falcon, na którą scena w zasadzie nie istniała i dobre dema można policzyć na palcach kilku stóp pijanej ekipy drwali, niż Amidze. Pomijając fakt, że najlepsze 5 dem na Falcona wg. serwisu pouet to porty dem z Amigi (TBL i Mawi) Nie wiem, po cholerę tak zaklinać rzeczywistość. To trochę jak historia o tym, że Mateusz M. - taki jeden premier - rzucał za komuny koktajlami Mołotowa w "mijicyjne Nysy".

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2024 17:33:22 przez slay
7
[#10] Re: Amiga Friendship #4

@slay, post #9

Pióro jest silniejsze od miecza.
[#11] Re: Amiga Friendship #4
Przeczytałem nawet artykuł o “Sensible Soccer”, a właściwie powinienem przerwać po pierwszym zdaniu mówiącym “Ludzie kochają piłkę nożną”, bo nie lubię jakiejkolwiek rywalizacji, a sportu to wręcz nie cierpię. No ale przełamałem się i nie żałuję.

Zawsze ignorowałem wszelkie informacje na temat “Sensible Soccer” i wiedziałem tylko, że gra ma ciągle swoich fanów, którzy nadal w nią grają, aktualizują składy. No ale nie miałem pojęcia, że to przybrało aż takie międzynarodowe wieloletnie formy, że powstała zupełnie nowa wersja, że ludzie grają online. Nieeee no chylę czoła, klękam przed tą pasją i przyznaje się, że do czasu przeczytania tego tekstu żyłem w zupełnej sensible-nieświadomości.

Jeżeli ktoś jest zorientowany to może mi powiedzieć czy da się grać przez internet na Amidze? W artykule jest zdanie, że gra online przez długi czas była możliwa tylko na “emulatorze wersji amigowej”. Dobrze rozumiem, że to jest po prostu jakiś pecetowy program, który odwzorowuje idealnie amigową wersję “Sensible Soccer”? Nie ma wersji, którą można po prostu z ikonki odpalić na Amidze, która jest połączona z internetem i zagrać mecz online.
[#12] Re: Amiga Friendship #4
W artykule o SMOK:
Pasja to coś, co nie może zabierać normalnego życia. Zawsze to podkreślam.

To wtedy jest bardziej okazjonalne hobby niż pasja. Prawdziwa pasja to choroba i nie da się o niej nie myśleć, a prozaiczne, przyziemne, codzienne sprawy zawsze będą przez nią cierpieć. I bardzo dobrze, bo w życiu nie chodzi tylko o przetrwanie. Snucie się po planecie przez 80 lat tylko po to żeby się snuć nie ma sensu. Nie ma się co przejmować tym, że straciliśmy miesiące życia na robienie czegoś na Amidze zamiast brać nadgodziny żeby sfinansować łatanie zgnitych błotników Passata. Niech sobie gniją… to tylko generator korków (zakładając, że ten Passat nie jest czyjąś pasją, bo wtedy jest odwrotnie).

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2024 11:59:04 przez MDW
5
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#14] Re: Amiga Friendship #4
Również i ja dokonałem wpłaty na zrzutkę dla Pana Krzysztofa "SirLEO" Żeglenia i otrzymałem egzemplarz czasopisma Amiga Friendship #4.

Widzę, że zawartość pisma zapowiada się bardzo ciekawie. W wywiadzie pierwsze co rzuciło mi się w oczy to uśmiechnięty Pan Krzysztof na zamieszczonej fotografii.

Historie takich osób, które przeżywają nieuzasadnione cierpienie, zachowując przy tym pogodę ducha, mogą podnieść na duchu każdego.

Sam też walczę - niestety jeszcze - z własnymi problemami zdrowotnymi. Widzę już światełko w tunelu, bowiem poprawa jest, leki dobrane. No i praca magisterska toczy się pozytywnie.

Również nie mam nałogów, tak jak Pan Krzysztof.

Poza tym w numerze widzę grę "Skarb Templariuszy". Bardzo lubię polskie gry na Amigę, zazwyczaj gry przygodowe, ale też planszowe i platformowe. W zasadzie lubię przede wszystkim czytać ich recenzje i opisy, ponieważ w "Skarb Templariuszy", czy też przykładowo w "Magiczną Księgę" nie miałem okazji zagrać.

Co do gry "Sensible World of Soccer" to uznaję ją za wzór grywalnej gry. Uważam, że to właśnie na grach od Sensible Software warto się wzorować. Zaliczanie tej samej misji w "Cannon Fodder" po 20 próbach, czy też rozgrywanie kariery menadżera drużyny piłkarskiej w "Sensible World of Soccer", gdzie toczymy różne puchary i ligi po prostu nigdy się nie nudzi.

Nawet "Sensible Golf" sprawiło że arcynudna według mnie gra w Golfa stała się tak ciekawa.

Tak więc będzie co poczytać. Jestem zainteresowany tez wersją papierową. Ale proszę wybaczyć jeśli nie będę mógł jej odebrać na zlocie - zapłacę za wysyłkę pocztą.
1
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#16] Re: Amiga Friendship #4
Ok, koniec motoryzacyjno-filozoficznych odskoczni od tematu. "Amiga Friendship #4" przeczytane w całości. Szacun i podziw tysiąckrotny dla zwywiadowanego SirLEO, którego nieźle wymaglował MarX. Reszta ekipy też na medal, skład jak zawsze profeska. Tylko jedna osoba się nie doceniła. W stopce wśród autorów tekstu nie widzę Mailmana, a przecież walczy ze SMOKiem w jednym artykule.

Po artykule Mufy przypomniałem sobie, że istniało (a raczej miało istnieć) coś takiego jak Amirage. Zupełnie o tym zapomniałem, a przecież tym się kiedyś żyło. Jednak moja pamięć wypiera niezrealizowane projekty robiąc miejsce tym, które jednak można było mieć i używać.
[#17] Re: Amiga Friendship #4

@MDW, post #16

W stopce wśród autorów tekstu nie widzę Mailmana, a przecież walczy ze SMOKiem w jednym artykule.

Na pewno mnie tam nie ma? szeroki uśmiech
[#18] Re: Amiga Friendship #4

@mailman, post #17

Na pewno mnie tam nie ma? szeroki uśmiechCytuj zaznaczony

He, he No właśnie jak nazywa się mailman?
[#19] Re: Amiga Friendship #4

@mailman, post #17

Na pewno mnie tam nie ma?

Jeszcze 30 sekund temu postawiłbym na to wszystko co mam i już pisałem, że NA PEWNO. Ale wiem ile mam lat więc zerknąłem jeszcze raz na PDF i... pojawiłeś się. To jest jakaś magia. Ten PDF żyje i robi sobie ze mnie jaja! Przecież sprawdzałem zwracając uwagę nie tylko na nazwisko ale też na nick. I nawet miałem wtedy na nosie okulary!
No cóż... do korekty bym się nie nadawał. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2024 23:07:35 przez MDW
1
[#20] Re: Amiga Friendship #4

@Jazzcat, post #6

Trochę mnie zdziwiła historia z aukcją charytatywną i tym oszustem, jakoś mi to umknęło. Czy prośba o szczegóły będzie nietaktem?

Nie będzie. :)
Wszystko jest w tym wątku: https://www.ppa.pl/forum/integracja/41899/mandi-dla-sirleo/3#m699031
2
[#21] Re: Amiga Friendship #4
Chętnie przeczytam, szczególnie wywiad z SirLEO. PDF już czeka na dysku Pegasosa II. Dziękuje Wszystkim, którzy przyczynili się do powstania kolejnego numeru.
3
[#22] Re: Amiga Friendship #4

@BULI, post #18

He, he No właśnie jak nazywa się mailman?

Mail-Man!
1
[#23] Re: Amiga Friendship #4
W imieniu wszystkich osób zaangażowanych w tworzenie czwartego numeru Amiga Friendship, chciałbym Wam bardzo serdecznie podziękować za Wasz "feedback" i ciepłe przyjęcie kolejnej odsłony naszego pisma. To ogromna radość dla twórców, kiedy słyszą że to co stworzyli w jakiś sposób Was poruszyło. I bardzo cenne, szczególnie teraz kiedy większość retrozakupów to kolekcjonerstwo i przedmioty, które lądują na półce. Jeszcze raz sorki, za gruby delay jeśli chodzi o wydanie czwartego numeru. Mam nadzieję, że kolejny numer AF wyjdzie już trochę szybciej. Jeszcze raz dzięki za wszystkie komentarze i wsparcie dla SirLEO! piwo

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 22:22:13 przez MarX
7
[#24] Re: Amiga Friendship #4

@MarX, post #23

Dziękuję za zaufanie.
Michał Szydło
1
[#25] Re: Amiga Friendship #4
Zauwazylem lekkie niedopowiedzenie w podsumowaniu artykulu o Phase5. A wiec Gerald Carda nie zniknal w 2001 roku tylko rozpoczal prace nad plyta zwana Pegasos I G3. Wpominanie o Eyetechu w tym kontekscie lekko srednie z uwagi na to, ze ich pierwsza plyta to o ile kojarze brandowana wersja Terona CX.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem