Komentowana treść: WinUAE 5.3.0
[#1] Re: WinUAE 5.3.0
OK
[#2] Re: WinUAE 5.3.0
CyberVision/BlizzardVision PPC (tylko 2D)

Typowe... Ja się chyba nigdy nie doczekam emulacji z obsługa akceleratora 3D. Dziesiątki rewelacyjnych rozwiązań, emulacji, wirtualizacji, reimplementacji, rewelacyjnych rozwiązań opartych na FPGA i wszystko bez akceleracji 3D. Dosłownie jakby się zmówili przeciwko mnie, bo dla mnie od 1999 roku jest to najważniejszy element amigowania. Dlatego z mojego punktu widzenia pozycja prawdziwego sprzętu wciąż nie jest zagrożona. Niestety, bo ja zaczynam dorastać do przesiadki na jakąś ZGRABNĄ emulację.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 11:48:27 przez MDW
4
[#3] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #2

Kwestia czasu i być może kasy ? Może tak prześlij jakąś darowiznę autorowi załączając prośbę o to czego oczekujesz ?
[#4] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #3

Ja nie mówię tylko o UAE tylko generalnie o dziesiątkach różnych emulacji, wirtualizacji. To 3D zawsze jest jakimś takim dziwnym problemem nie do przeskoczenia. Może dlatego, że trzeba byłoby oprogramowywać 3D każdej karty z osobna.

A co do dotacji to na pewno nie będę wspierał rozwoju UAE, bo go nie używam. Istnieje kilka ciekawszych i bardziej potrzebnych mi projektów związanych z amigowaniem do których powinienem się wreszcie dorzucić, bo używam ich codziennie.
1
[#5] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #4

Ja czekam na emulację PPC w WARP. I 3D też.
3
[#6] Re: WinUAE 5.3.0

@_DiskDoctor_, post #5

a ja się zastanawiam nad zmienionymi kolorami,
w szczeg. te stare standardowe szare tło, jest teraz jakieś takie fioletowawe,
jak się np uruchomi bez s-s

w wersji 5.0 to się zmieniło, ocb ?
w starszych wersjach jest OK.
2
[#7] Re: WinUAE 5.3.0

@_DiskDoctor_, post #5

nie będzie
[#8] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #4

VMWare obsługuje akcelerację 3D
[#9] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #2

[#10] Re: WinUAE 5.3.0

@Don_Adan, post #9

Świetne uzupełnienie newsa. Wielkie dzięki za link to tej wypowiedzi. OK Sporo mówi o przyszłości tej gałęzi emulacji.
Tak jak przypuszczałem - to jest potężny temat, który wymaga kogoś kto się akurat konkretnie na tym zna. I to jest bagno w którym można grzebać do końca życia, bo kart do obsługi jest sporo (patrz to z czym dzisiaj walczy Bigfoot pod MorphOSem).
Dla mnie to też jest sygnał, że raczej w tym życiu nie przesiądę się na jakąś emulację, bo mam takie specyficzne (dla wielu pewnie śmieszne) zainteresowania.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 12:36:31 przez MDW
1
[#11] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #8

VMWare obsługuje akcelerację 3D

Raz widziałem wdziałem VMWave i nie potrafiłem włączyć 3D. Ale to było kilka lat temu.
Gdziekolwiek ktoś pokazuje jakąś wirtualizację czy emulację to ja zawsze pytam o to nieszczęsne 3D i zawsze odpowiedź jest "nie" albo "tak, ale... praktycznie to nie, bo coś tam".
[#12] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #11

Korzystałem przy graniu w grę Test Drive Unlimited 1 i działało bardzo dobrze.
[#13] Re: WinUAE 5.3.0

@Don_Adan, post #9

Podałeś link do postu z 2001 roku. Chyba nieaktualne , minęło 23 lata a po tylu latach wiele mogło się zmienić. szeroki uśmiech
[#14] Re: WinUAE 5.3.0

@djpiotrs, post #13

29 May 2024, 10:11
1
[#15] Re: WinUAE 5.3.0

@djpiotrs, post #13

Cos masz date przestawiona.
To ostatnia odpowiedz Toniego, z zeszlego miesiaca.

Albo raczej date dolaczenia Toniego do forum EAB wziales za date wpisu.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 14:49:16 przez Don_Adan

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 14:49:25 przez Don_Adan
[#16] Re: WinUAE 5.3.0

@Don_Adan, post #15

Fakt Mój błąd. Poniekąd bez emulacji z obsługa akceleratora 3D. i tak jest świetnie.
[#17] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #12

Korzystałem przy graniu w grę Test Drive Unlimited 1 i działało bardzo dobrze.

A można wiedzieć jaki system na jakim jest wirtualizowany i na jakiej maszynie?
[#18] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #17

Zwykły Win XP Pro na 5800X3D.
[#19] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #18

Ale czy VMWare jest uruchomiony na WinXP czy WinXP jest ruchomiony pod VMWare? No i jaki jest ten drugi system (wirtualizowany albo wirtualizujący w zależności od odpowiedzi na pytanie)?

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 11:31:52 przez MDW
[#20] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #19

VMWare jest uruchomiony na Win10 i po uruchomieniu VMWare uruchamiam Win XP
[#21] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #8

Ale VMWare jest softem komercyjnym i płatnym. Bezpłatny jest tylko dla użytkownika domowego z okrojoną funkcjonalnością.
[#22] Re: WinUAE 5.3.0

@gilban, post #21

Typowy Polak, za darmo by chciał :)
[#23] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #22

[#24] Re: WinUAE 5.3.0

@sopel, post #22

Ale po co to "nacjonalistyczne" obrażanie? Ech..
4
[#25] Re: WinUAE 5.3.0

@jarokuczi, post #23

experimental hardware 3D

Czyli coś tam jest ale jeszcze niezbyt „uklepane”. No i chyba nie ma tego na macOS. A to by wyjaśniało dlaczego ja nie widziałem 3D w VirtualBox gdy lata temu raz coś sprawdzałem.
[#26] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #25

Nie wiem czy o to ci chodzi ale Winuae emuluje Voodoo3 z akceleracją.
1
[#27] Re: WinUAE 5.3.0

@Artur Jarosik, post #26

Nie wiem czy o to ci chodzi ale Winuae emuluje Voodoo3 z akceleracją.

I faktycznie działa na tym Warp3D? Działa Wipeout 2097, GLQuake, akcelerowana wersja Payback i generalnie hyperionowy MiniGL?

Voodoo 3 jest trochę szybsze od Permedii2 w BVision3D ale za to ma trochę chore ograniczenia przez które trzeba jednak przygotowywać wszystko pod tę kartę. Voodoo 4 jest znacznie bardziej cywilizowane.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2024 21:03:56 przez MDW
[#28] Re: WinUAE 5.3.0

@MDW, post #27

Działa mój port W1peout i wszystko pod Warp3D też powinno. Z PPC nie próbowałem.
1
[#29] Re: WinUAE 5.3.0

@Artur Jarosik, post #28

Działa mój port W1peout i wszystko pod Warp3D też powinno.

Eeee, to super! Naprawdę świetna wiadomość. Nie wiedziałem.

Z PPC nie próbowałem.

PPC jest nieistotne w tym przypadku, bo UAE czy jakieś Emu68 są dzisiaj często szybsze od PPC.

Ten pudełkowy "Wipeout 2097" pewnie nie zadziała. Pamiętam, że gdy prawie 25 lat temu grzebałem w jego plikach to widziałem, że tam cała grafika wybranej scenerii była porozmieszczana na jednej wielkiej prostokątnej teksturze (format Targa tylko chyba ze zmienionym rozszerzeniem). Dziwię się, że ktoś wybrał tak ograniczającą, mało elastyczną metodę, która moim zdaniem niczego nie oszczędza w ostatecznym rozrachunku. Szerokość takiej tekstury była spora jak na tamte czasy (chyba nawet 4096 pixeli w poziomie). Voodoo3 musi mieć tekstury kwadratowe i max. 256x256 pixeli (nie dotyczy tylko MorphOSa ale tam był zrobiony trick) więc jeżeli nie robiono jakichś dziwnych, złożonych operacji przed umieszczeniem tekstury w pamięci graficznej, to nie ma siły - nie odpali się na Voodoo3.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2024 11:20:51 przez MDW
[#30] Re: WinUAE 5.3.0
Szkoda że Ziomki nie poszły w kierunku projektu Amithlon, czyli emulacja tylko Motoroli 680x0 na intelu ale z tą różnicą że niema systemu hosta (poza samym emulatorem motoroli) wtedy środowisko AmigaOS i cała przestrzeń adresowa jest dostępna z poziomu emulowanej motoroli. Jedyne czego brakuje na AmigaOS to sterowników do obsługi kart graficznych... i całej masy sprzętu.
Raczej takich sterowników się nie doczekamy...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem