Komentowana treść: Wayfarer 8.7
[#1] Re: Wayfarer 8.7
Nudna wersja. Działa i nie ma na co narzekać.

Swoją drogą to skandal żeby trzeba było robić obejścia na ReCaptcha żeby szybko działało na kilkuset megahertzowych procesorach. Kto i jak to pisze, że trzeba demonów prędkości żeby to normalnie działało? Nie ma znaczenia, że dzisiaj każdy przeciętny sprzęt jest takim demonem prędkości - to i tak powinno działać idealnie na 50MHz. Zresztą tak jest z większością rozwiązań. Świat tego nie zauważa, bo używa się absurdalnie mocnych maszyn do tych niewymagających zadań.

Gdyby dzisiejszy soft był pisany przez programistów z honorem to zużycie prądu na świecie spadłoby o mocno odczuwalną wartość, a baterie w smartfonach, tabletach i laptopach nagle dwukrotnie zwiększyłyby swoją wydajność. szeroki uśmiech I nie mówię tutaj o rzeźbieniu w assemblerze i liczeniu każdego cyklu procesora tylko o podstawowym poczuciu przyzwoitości podczas programowania i wyboru technik tworzenia tego... softu.
No ale lepiej już nie będzie. Ale za to będzie gorzej.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 13:03:43 przez MDW
13
[#2] Re: Wayfarer 8.7
Piękna sprawa z tym WWayfarer 8.7.Sprawny i dotyczy się ta sprawność automatycznej aktualizacji po pobraniu z strony macierzystej.Dziękuję!!szeroki uśmiech
[#3] Re: Wayfarer 8.7

@MDW, post #1

Bo ja mam wrażenie, że obecnie się nie programuje tylko używa narzędzi programistycznych (tych wszelkiej maści "visual..").
A one swoje narzuty mają i generują kod taki sobie.. ale działający.
Ma być szybko, łatwo i na bogato (dla kieszeni piszącego).
1
[#4] Re: Wayfarer 8.7

@MDW, post #1

Dobrym przykładem tego o czym piszesz jest Huawei. Z powodu amerykańskich sankcji nie mogli dać lepszego procesora w najnowszym flagowcu. Używają autorskiego cpu, który jest jakieś 2x wolniejszy od tego co oferuje konkurencja. Byli zatem zmuszeni nadrobić czymś innym i nadrobili optymalizacją. Efekt jest taki, że na Pura 70 Ultra z Kirinem 9010, system i ich aplikacje działają lepiej niż „zwykły” android na SD 8 gen3.

A sądząc po temperaturze powietrza wydobywającego się z mojego Xbox Series X, to niektóre indyki z ultra prymitywną grafiką, potrafią zmęczyć konsolę bardziej niż np. Forza Horizon 5
3
[#5] Re: Wayfarer 8.7
Dostępna jest wersja 8.8 z poprawkami dotyczącymi odtwarzacza multimediów.
3
[#6] Re: Wayfarer 8.7

@mailman, post #5

Sieć staje się coraz „cięższa” i doczekanie się na rozpoczęcie odtwarzania filmu na YouTube to jest wyzwanie na moim G4 1,67GHz. No ale gdy już zacznie odtwarzać to faktycznie całkiem zgrabnie jest leci, bez straty klatek z dobrze zsynchronizowanym dźwiękiem. Czuję na tym polu postęp.
Widać, że Jaca walczy z tym elementem. Chociaż dla mnie właściwie mógłby ten aspekt odpuścić, bo przeglądarki pod MOSem używam do innych celów niż konsumpcja multimediów. No ale wiem, że dla innych jest to dosyć istotne…
[#7] Re: Wayfarer 8.7

@MDW, post #6

Ja lobię jednak YT na MOSie ok, racjaOK
2
[#8] Re: Wayfarer 8.7

@BULI, post #7

No to się chwali. OK Robota autora Wayfarera w tych obszarach nie idzie na darmo.
3
[#9] Re: Wayfarer 8.7

@MDW, post #8

Wersja 8.9
7
[#10] Re: Wayfarer 8.7
Dam tu komentaż skoro przy News nie dalo rady. Katuje tego WF od dluzszego czasu i raz na jakis czas odpalam OWB dla porownania i mam odczucie ze WF wolno laduje obrazy lub na ich rendering zuzywa mase czasu. Sa strony, ktore w zasadzie malo co mają - malo lub brak java script, a jednak WF wolno je przetwarza. Pierwsze z brzegu PPA laduje sie szybciej na wszystkim wlacznie z Netsurf na 68k 060 100mhz. Absolutnie uwazam, ze WF to najlepsze do internetu co jest pod PPC z linuxowymi PPC wlacznie, ale to zastanawia.
Czesto odwiedzam strone elektrowoz.pl i na OWB otwiera sie blyskawicznie lacznie z ladowaniem obrazow. WF laduje sie 10x dluzej... cholender - moze mam cos zle ustawione i to porownanie musi zle wychodzic ?
[#11] Re: Wayfarer 8.7

@arturB, post #10

są dwa problemy, jest coś nie tak z siecią w CURLu więc jakiekolwiek lokalne proxy przyspieszy sprawe, druga rzecz to problem z prędkością pamięci. garbage collector i alokacje dobijają pamięć i nawet wprowadzenie jita nic nie da bo jeszcze bardziej będzie nabijać pamięć. Jedynym rozwiązaniem byłoby posiadania obsługi wielu CPU.

od paru tygodni generuje muzykę na suno i na G5 pcie 2.3ghz WF chodzi na granicy używalności

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2024 21:30:36 przez michal_zukowski
[#12] Re: Wayfarer 8.7

@michal_zukowski, post #11

i na G5 pcie 2.3ghz WF chodzi na granicy używalności

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem