Mi w ZX Spectrum nakladanie sie kolorow czy ich miganie wcale nie przeszkadzalo.
To co mnie denerwowalo w grach na tym komputerze to bardzo wysoki poziom trudnosci w wielu grach.
Ostatnia aktualizacja: 17.06.2024 19:55:57 przez powerzx
bo generalnie grafika spectrum po za atrybutami kolorów i ich ilością była najlepsza w 8-bit.
Odważna teza, zwłaszcza względem C64... Na przykładzie IK+...
ZX:
C64:
Atari XL/XE (grywalna konwersja, bez sędziowania i przerywników):
Niestety ZX oprócz nieszczęsnych atrybutów kolorów nie przeskoczy palety z telegazety, braku wspierania scrollingu i w większości gier z epoki czarnego tła. Natomiast są perełki jak Aliens Neoplasma, Travel Through Time, itd. ZX na pewno ma swój klimat, ale zawsze stał półkę niżej niż C64 czy Atari moim zdaniem, także grafiką.
Ostatnia aktualizacja: 18.06.2024 15:35:21 przez Jacques
Widac reke fachowca w tej konwersji 8-bit z PC-ta.
Gra ma tylko 1 dyskietke, a same 4 moduly maja ponad 1.6M.
Do tego gra dziala juz na 0.5MB chip i 0.5MB fast, czyli standardowej konfiguracji A500.
Nawet jesli sample sa renderowane, zeby to wszystko upchnac na dyskietce,
to zastanawia mnie jak odgrywa ponad 600KB mody na 0.5MB chip.
No chyba, ze miksuje lub kopiuje sample z fastu do chipu w realtime.
Tylko, ze to jest tylko 7MHz, a muzyka jest naprawde niezla.
A oprocz odgrywania muzyki jest jeszcze grafika i logika gry.
H0ffman jest naprawde niezlym koderem jak na bardzo dobrego Amigowego muzyka
Nie wiem. Moze bym probowal,ale sa dwa problemy, sprzet musi odpalic i dzialac.
A drugi to komunikacja Amig ze swiatem.
Nie chce mi sie kombinowac z Androidem, zeby przeslac pliki z Amigi lub odebrac pliki na Amige.
Musialbym to przez FTP robic.
Na Amige nie ma niczego prostego do komunikacji przez internet, odkad YAM przestal dzialac.
Ale co mi ten SMBFS da jesli chce komus w necie wyslac wiadomosc lub jakis zalacznik na jego maila z Amigi 4k?
Bo nie rozumiem za bardzo, choc nigdy tego nie uzywalem.
Ma, o ile Buzz mi go nie wylaczyl, po latach nieuzywania. Ale odbior maiila na Androidzie, przeslanie tego na FTP, i potem odbior na Amidze jest dosc upierdliwy, jesli to jest czesciej niz raz na jakis czas. Przesylalem tak kiedys dane pomiedzy Amigami.
Tak samo jak wyslanie komus wiadomosci z zalacznikiem.
Jako ze gra jest reklamowana jako "dual-stick" może mnie ktoś oświecić jak wygląda tutaj sprawa sterowania w różnych wariantach. I jak to się przekłada na grywalność. Czy mamy tutaj opcje typu:
1) standardowy joystick F1 (?)
2) standardowy joystick F1 x2
3) joystick z F1, F2 (i F3) (gdzie każdy Fire to inny kierunek strzelania)
4) pad CD32 (gdzie kolorowe przyciski to kierunki strzelania)
5) klawiatura?
Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 21:15:22 przez kempy
Ostatnia aktualizacja: 19.06.2024 21:17:18 przez kempy
Nie chodzi o to, ze IMP nie kosztuje.
Ale sa 2 problemy:
1. Nie kazda osoba, chce uzywac IMP-a, bo to na razie nie jest program mailowy.
Tylko rodzaj forum, na takim EAB, tez sie da wymieniac teksty i pliki, ale nie o to mi chodzi.
2. Jesli Juen-owi cos by sie stalo, to IMP wtedy przestanie dzialac, chyba, ze o czyms nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.