[#5]
Re: Kolekcja Trevora Dickinsona
@MDW,
post #3
Dlatego właśnie myślałem, że jest bardziej organizatorem, nostalgicznym inwestorem, twarzą, inicjatorem.
To, że Trevor Dickinson jest dużym pasjonatem Amigi, to można się przekonać przykładowo z jego obszernych wpisów na swoim blogu, gdzie zamieszcza też relacje z amigowych wojaży. Poza tym z tego co wiem pisuje też artykuły do pism i udziela się na forach.
Oczywiście podjął rękawicę i zainwestował w rynek Amigi, ale to jest poboczny efekt jego działalności na rzecz Amigi.
Ja też zawsze miałem jeden sprzęt. Nie jestem kolekcjonerem, nie sprawia mi radości gromadzenie przedmiotów na półkach. Zawsze wolałem mieć jedną, maksymalnie rozbudowaną (jak na moje możliwości) Amigę niż kilka „golasów” poupychanych w szafach, a na biurku PC.
Ja w szafce mam tylko Amigę CD32 i troszkę sprzętu. Mam oprogramowanie big boxy. Trzymam w dedykowanym miejscu.
Na biurku mam zaś miejsce dla Amigi 1200. Ma oddzielne, stylowe biurko. Poza tym jest też bieżący PC z płytą marki Gigabyte, który jest z Amigą połączony kablem serial. Na płycie jest odpowiednie złącze RS-232.
Mam też jak pisałem Sam440ep, ale dość długo stoi i kurzy się w kącie biurka. Może dałoby się go ustawić tak, by służył jak Amiga OS 4.1 + E-UAE.
Ale w praktyce u mnie jest tak, że potrzebuję z PC-ta LaTeXa, przeglądarki internetowej, kompilatora C/C++, potrzebuję też aplikacji Teams do obowiązkowych zajęć zdalnych i parę innych.
A z Amigi kompilator ANSI C, Deluxe Paint V, ew. AMOS oraz gry. Więc taka kombinacja mi pasuje i nie muszę używać też emulatorów.
Dla Amigi jest PasTeX zamieszczony na płycie CDPD IV, ale jeszcze nie korzystałem i też nie wiem, czy działa na OS 4.1.
@_DiskDoctor_
Przecież pracował w Commodore.
O tym nie wiedziałem.
Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 20:50:53 przez Hexmage960