Komentowana treść: Kolekcja Trevora Dickinsona
[#1] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona
Niesamowita kolekcja! To się dosłownie w głowie nie mieści.
Od pierwszych PETów przez całą klasykę aż po wszystkie odgałęzienia NG. Niektóre modele po kilka sztuk. A ile oryginalnego softu! Samych pudełek z "Page Stream" naliczyłem chyba 4. I to nie są jakieś "golasy", w środku są jakieś VideoToastery i inne "grube" dodatki. Półka ze wszystkimi kartami graficznymi jakie wspiera AmigaOS4.

W tym magazynie (bo to jest wręcz magazyn) niczego nie brakuje żeby zrobić kompletne muzeum Commodore i Amiga...

Widać, ze Trevor się tym interesuje, wie co jest w którym sprzęcie (zwłaszcza te NG w mało charakterystycznych towerach), potrafi tego używać, grzebać w tym. Nie wiedziałem, że jest aż takim PRAKTYCZNYM fanem wszystkich Amig. Myślałem, że to taki jeżdżący po zlotach nostalgik-teoretyk (mieliśmy już takich w środowisku). A jest odkładnie odwrotnie. Szanuję! OK
2
[#2] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona

@MDW, post #1

Pan Trevor nie jest nostalgikiem-teoretykiem, ponieważ to właśnie on założył firmę A-EON Technology, która wyprodukowała Amigi Nowej Generacji, modele X1000 i X5000. Mimo patrzenia w przyszłość jak widać nie zapomina on też o tradycji i dlatego ma też klasyczne modele Amig.

Jeśli chodzi o to, że posiada bardzo bogatą kolekcję Amig i osprzętu, to na pewno wpływ na to ma jego zamożność oraz duże powierzchnie magazynowe.

Ja przykładowo korzystam na co dzień z jednej Amigi 1200. W tej chwili na tyle mnie stać i tyle mam miejsca. Zresztą nie wiem czy nawet gdybym posiadał bogatą kolekcję, czy te inne Amigi nie stałyby bezczynne. Mam drugą Amigę 1200 oraz pożyczony Sam440ep, z których na bieżąco nie korzystam.
1
[#3] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona

@Hexmage960, post #2

Ja też zawsze miałem jeden sprzęt. Nie jestem kolekcjonerem, nie sprawia mi radości gromadzenie przedmiotów na półkach. Zawsze wolałem mieć jedną, maksymalnie rozbudowaną (jak na moje możliwości) Amigę niż kilka „golasów” poupychanych w szafach, a na biurku PC. szeroki uśmiech

Pewnie, że gość musi mieć niezłe zaplecze finansowe. Ta kolekcja to niezła fortuna. Chociaż nie sądzę żeby to wszystko zbierał w celach emerytalnych. Raczej po prostu lubi takie ami-zbieractwo.

Mniej więcej orientuję się co robi Trevor Dickinson. Dlatego właśnie myślałem, że jest bardziej organizatorem, nostalgicznym inwestorem, twarzą, inicjatorem. Już mieliśmy w historii komputerowego (amigowego też) świata liderów, którzy nigdy własnych platform nawet nie używali i nie potrafiliby na nich nic zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 20:07:06 przez MDW
1
[#4] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona

@Hexmage960, post #2

W jakim sensie teoretykiem?

Przecież pracował w Commodore.
[#5] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona

@MDW, post #3

Dlatego właśnie myślałem, że jest bardziej organizatorem, nostalgicznym inwestorem, twarzą, inicjatorem.

To, że Trevor Dickinson jest dużym pasjonatem Amigi, to można się przekonać przykładowo z jego obszernych wpisów na swoim blogu, gdzie zamieszcza też relacje z amigowych wojaży. Poza tym z tego co wiem pisuje też artykuły do pism i udziela się na forach.

Oczywiście podjął rękawicę i zainwestował w rynek Amigi, ale to jest poboczny efekt jego działalności na rzecz Amigi.

Ja też zawsze miałem jeden sprzęt. Nie jestem kolekcjonerem, nie sprawia mi radości gromadzenie przedmiotów na półkach. Zawsze wolałem mieć jedną, maksymalnie rozbudowaną (jak na moje możliwości) Amigę niż kilka „golasów” poupychanych w szafach, a na biurku PC.

Ja w szafce mam tylko Amigę CD32 i troszkę sprzętu. Mam oprogramowanie big boxy. Trzymam w dedykowanym miejscu.

Na biurku mam zaś miejsce dla Amigi 1200. Ma oddzielne, stylowe biurko. Poza tym jest też bieżący PC z płytą marki Gigabyte, który jest z Amigą połączony kablem serial. Na płycie jest odpowiednie złącze RS-232.

Mam też jak pisałem Sam440ep, ale dość długo stoi i kurzy się w kącie biurka. Może dałoby się go ustawić tak, by służył jak Amiga OS 4.1 + E-UAE.

Ale w praktyce u mnie jest tak, że potrzebuję z PC-ta LaTeXa, przeglądarki internetowej, kompilatora C/C++, potrzebuję też aplikacji Teams do obowiązkowych zajęć zdalnych i parę innych.

A z Amigi kompilator ANSI C, Deluxe Paint V, ew. AMOS oraz gry. Więc taka kombinacja mi pasuje i nie muszę używać też emulatorów.

Dla Amigi jest PasTeX zamieszczony na płycie CDPD IV, ale jeszcze nie korzystałem i też nie wiem, czy działa na OS 4.1.

@_DiskDoctor_
Przecież pracował w Commodore.

O tym nie wiedziałem.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 20:50:53 przez Hexmage960
[#6] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona
Sprzętu około mnóstwo… ale nie widzę Amigi 3500 oraz Amigi 4000T by Commodore.😎😎
1
[#7] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona

@waldiamiga, post #6

Wstyd, panie Treworze. Wstyd!

1
[#8] Re: Kolekcja Trevora Dickinsona
Oj, marnuje się, marnuje kupa sprzętu. Pewnie w drugim magazynie, tym większym trzyma góry X5000 i te "nowe" A1222+. Ceny ich podniósł tylko po to, by mógł napawać się ich widokiem w magazynie.
1
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem