[#55]
Re: Gorky 17 - AmigaOS 3.x (68k) + AmigaOS 4 (PPC)
@BULI,
post #54
Dla większości gier podzieliłbym pliki pak, aby uniknąć tych problemów, ale niestety z powodu pewnych wewnętrznych problemów implementacyjnych nie było to naprawdę dobrą opcją dla Gorky17 (w rzeczywistości podzieliłem pliki dźwiękowe, a dla plików muzycznych i próbek użyłem innego formatu plików - WAV - dla lepszej wydajności. Zaimplementowałem nową bibliotekę dźwiękową - opartą na AHI, ale z bardzo "małym" wywołaniem zwrotnym AHI, aby uzyskać optymalną wydajność i zasadniczo co robię, to strumieniowanie próbek WAV (nie AIFF, ale naprawdę WAV ^^). To także powód, dla którego archiwa danych są większe niż w wersji OS4, ale pomyślałem, że użytkownicy 68k bardziej dbają o wydajność niż o rozmiar na dysku twardym. Dla 060 (100 MHz lub ewentualnie coś jak 80 MHz, 50 MHz jest zdecydowanie za wolne dla tej gry) dodałem dwie opcje: Albo załadować wszystkie pliki WAV "całkowicie" zamiast strumieniować je (dłuższy czas ładowania, szybsza gra) lub całkowicie wyłączyć muzykę (próbki mowy i efekty dźwiękowe nadal będą odtwarzane). Te opcje są istotne tylko dla systemów 060 (na Vampire - dzięki pewnym optymalizacjom AMMX, za co dziękuję Apollo Computer, którzy tu pomogli - i na PiStorm (nie były potrzebne dalsze optymalizacje ASM, te systemy są wystarczająco szybkie) takie sztuczki nie są potrzebne, gra działa z pełną prędkością z pełną muzyką, próbkami mowy i efektami dźwiękowymi. Pliki binarne są oferowane zoptymalizowane dla 040 (najlepsze dla PiStorm), 060 i 080. Wybierasz podczas instalacji, a dla systemów 060 te opcje manipulacji dźwiękiem są również wybierane podczas instalacji (ale mogą być zmienione później za pomocą zmiennych środowiskowych). Na Vampire V2 gra potencjalnie może działać, ale 128 MB RAM nie wystarczyło. Nie jestem pewien, czy do V2 dodanej do A1200/A500/etc. można dodać RAM z innych źródeł sprzętowych, czy 128 MB to naprawdę limit. JEŚLI można dodać wystarczająco dużo RAM, gra powinna działać, prędkość powinna być między 060 a V4, problem na V2 jest tylko taki, że 128 MB RAM nie wystarcza do uruchomienia gry. Zauważ, że Heretic 2 68k po wydaniu będzie używać podzielonych plików pak. Ale H2 będzie wymagać PiStorm. Tylko 68k (oprócz emulacji) wystarczająco szybkie, aby uruchomić H2. Ale działa naprawdę imponująco, a jeśli widzisz to na A1200 (w końcu nie widzisz nic o PiStorm) i wtedy H2 działające na nim - to jest po prostu niesamowite!