• Ankieta

Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

• Turrican 2
    38 głosów 38
  • Turrican 1
    11 głosów 11
  • Turrican 3
    4 głosów 4

Ankieta skończyła się 21.07.2024

[#1] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:
2.
Ze względu na to, że od dwójki zacząłem i grałem najdłużej.
2
[#2] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:
Gra legendarna, a ja nigdy w życiu nie widziałem na żywo żadnej części. szeroki uśmiech Ale za to muzyki słuchałem setki godzin w stu różnych wersjach. Z mojego punktu widzenia Turrican to muzyka, a nie gra.
3
[#3] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@MDW, post #2

Ja również zupełnie nie kojarzę Turricana. Znakomicie za to pamiętam takie gry jak WolfChild i Shadow of the Beast II. Mega cudne, mega kolorowe hity.
[#4] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:
Jestem psychofanem tej serii i kiedyś postanowiłem zagrać w każdą jej wersję, nawet na ZX Spectrum :)
1
[#5] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@slawekwozniak, post #4

To w jakiej kolejności byś ułożył porty wg platform od najlepszej do najsłabszej wersji?
1
[#6] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@amikoksu, post #1

ja grałem po kolei. Dwójka jednak bije pozostałe na głowę, głównie dzięki świetnemu soundtrackowi. Od części drugiej rozpoczął się też główny wątek, czyli walka z The Machine.
w trójkę grałem już nie na swojej Amidze. Ta część rozczarowała po pierwsze przez liniowość gry, po drugie przez muzykę, a i grafikę w intrze. Czuć było, że czegoś im brakuje. I po latach dopiero dowiedziałem się, że w istocie, T3 był biedną próbą adaptacji sequela do warunków amigowych (choć gwoli sprawiedliwości - muzyka w outrze trzyma poziom, a i zawiera dodatkowy fragment, którego brak w konsolowym pierwowzorze).
a ogółem to Super Turrican na SNES w niczym nie ustępuje miodnością T2. ok, racja A taki T3 może mu buty czyścić, szczególnie jeśli porównamy ten wieśniacki głos Turricana w T3. :/ :

@Hexmage
Ja również zupełnie nie kojarzę Turricana

zrozumiałbym, gdybyś napisał "nie grałem". Ale "nie kojarzę" - kpisz sobie czy dopiero wyszedłeś spod kamienia?

@MDW
Z mojego punktu widzenia Turrican to muzyka, a nie gra.

oj, nie zgodzę się. Bez swojej fabuły Turrican straciłby wiele, ona nadaje grze sens i dodatkową otoczkę. Chociaż nie powiem - jako 8-latek zagrywałem się w jedynkę z nie mniejszym zapałem, niż robiłbym to dziś, bez świadomości, co takiego ten Turrican właściwie ma na celu ani kim on jest. :

btw, ciekawość: według amigowych dyskietek Turrican III nosi podtytuł The Final Fight.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2024 21:23:30 przez snajper
[#7] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@snajper, post #6

zrozumiałbym, gdybyś napisał "nie grałem". Ale "nie kojarzę" - kpisz sobie czy dopiero wyszedłeś spod kamienia?

Przepraszam, ale w tamtych czasach nie słyszałem o tej grze zupełnie. Grałem w "Apidya", "WolfChild", "Shadow of the Beast", ale w "Turricana" nie. Ominęła mnie ta seria.

Ja sam wiele razy zetknąłem się z sytuacją gdy ktoś zupełnie nie kojarzył jakiejś rzeczy, którą uważam za bardzo mi bliską. Rozumiem więc Twoje urażenie.

Jeżeli jest to dla Ciebie gra kultowa jeszcze raz serdecznie przepraszam.
[#8] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@Hexmage960, post #7

nie jestem urażony, więc nie musisz mnie przepraszać. Jedynie nie pojmuję, jak będąc amigowcem można nie kojarzyć tego tytułu.
1
[#9] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@snajper, post #8

Jedynie nie pojmuję, jak będąc amigowcem można nie kojarzyć tego tytułu.

Również nie kojarzę, pomijając że na PPA się o niej dowiedziałem. W latach 90' koledzy w to nie grali i ja też nie, patrząc teraz na yt jak gra wygląda, to chyba bym wtedy odpuścił, tak samo jak odpuściłem z grą Assasin Special Edition gdy pograłem chwilę.

Kwestia gustu :)
[#10] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@snajper, post #8

Nie kojarzę Benefactora i Chaos Engine. A to ponoć znane tytuły.
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#13] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:
Ja kojarzę chyba tylko wersję z automatów w czasie wakacji nad morzem. Była taka wersja? To jeszcze z czasów gdy nie miałem żadnego kompa osobiście. To chyba 1.
[#14] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:
szkoda że nie można zaznaczyć dwóch. wahałem się pomiędzy T2 i T3. Tak lubię T3 - bardzo, ale zaznaczyłem T2. Pamiętam jeszcze wersję z C64. Tam to jest na serio osiągnięcie technologiczne.
[#15] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@c64portal, post #14

Tam to jest na serio osiągnięcie technologiczne.

Bez przesady. Wykorzystali możliwości komodorka znaczniej niż w innych grach.
[#16] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@KM_Ender, post #13

nie ma żadnego Turricana na automaty.
i ej-aj to potwierdza. https://chatgpt.com/share/70261293-4683-4342-94b6-1399d0854097

@karolb
Kwestia gustu :)
to chyba bardziej kwestia słownictwa. Bo dla mnie "nie kojarzę" = "pierwsze słyszę o czymś takim jak Turrican". Ja np. nie grałem w większość symulatorów, a nie powiem, że nie kojarzę np. F-117. Tym bardziej nie napiszę "ja również zupełnie nie kojarzę F-117", parafrazując Hexmage'a.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 12:36:11 przez snajper
1
[#17] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@snajper, post #16

Na poważnie, nie kojarzę F-117, ale grałem w "F/A 18 Interceptor" na A1200, olałem szybko misje i dałem sobie za cel przelecieć pod każdym mostem "do góry nogami". Udało mi się też wylądować na lotniskowcu.

Każdy lubi inne gry, czy tam nawet sposób gry, kwestia gustu, a gusta zazwyczaj za dziecka sobie wyrobiliśmy.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2024 23:39:05 przez karolb
[#18] Re: Twoja ulubiona część serii "Turrican" to:

@MDW, post #2

Muzyki Turricana to sporo niedawno wyszło.

Są całe kompilacje Huelsbecka, włączając w to symfoniczne i wydania winylowe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem