[#15]
Re: WipEout dla Amigi z WarpOS PPC i Warp3D
@amikoksu,
post #14
Tak, zgadza się. Nie mogę sobie przypomnieć w którym starym demie jest taki wektorowy Wipeout i to zgrabnie działa na 030. Oczywiście demo to tylko demo, nie ma kolizji, logiki gry. Ale mimo wszystko na pewno dałoby się taką wektorówkę ogarnąć. Tylko oczywiście trzeba przyjąć jakieś 030 za minimum i nie wygłupiać się z równaniem do A500 1MB, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Grywalność takiej produkcji mogłaby być zupełnie taka sama jak teksturowanej wersji. Dla mnie to nawet większa, bo bardzo lubię płaskie wektory z jakimś jednym kierunkowym światłem (najprostsze jakie się da).
Tak sobie kiedyś myślałem czy na serio te mizerne tekstury w Doomie czy Wolfensteinie są aż tak istotne z punktu widzenia grywalności? Jest sens się zabijać i prowadzić morderczą walkę o to żeby na ścianie był jakiś mizerny 16-pixelowy obrazek?

W czym ten pierwszy Wolfenstein byłby gorszy od oryginału gdyby nie było tych mizernych bitmapek na ścianach czy drzwiach? Gdyby to dobrze ogarnnąć kolorystycznie, użyć prostych obiektów 3D zamiast tych płaskich sprajtów to mogłoby być nawet fajniejsze niż oryginał, a 020 z FastRAM ogarnąłby to na fullscreenie całkiem płynnie.

A tak to cała para zwykle szła w to żeby te tekstury były jak najszybciej rysowane, a grywalność leżała. Mamy nawet w Polsce przykłady (ja kojarzę dwa) jak to demoscenowcy coś tam teksturowanego zrobili i nawet oficjalnie wydali, a nie znam nikogo kto grał w to dłużej niż 30 sekund. Nie dało się ze względu na całą resztę.
Mam wrażenie, że w latach 90 zaślepiło nas to dążenie do osiągania celu, który nie był wcale tak istotny, zapominając o tym co w grze jest najważniejsze.
Ostatnia aktualizacja: 27.07.2024 14:52:51 przez MDW