Ja akurat niedawno zacząłem używać konta gmail.com jako głównego, zostawiając amiga.pl jako dodatkowe.
Ale wygląda na to, że w niedalekiej przyszłości będę się powoli wycofywał z tego pomysłu, bo zamierzam mieć coraz mniej wspólnego z Google. Poza YouTubem właściwie mogę zrezygnować ze wszystkiego, bo nie używam urządzeń z Androidem, Linuxem czy Windowsem. Iris nie jest jedynym powodem, ale faktycznie przelał czarę goryczy.
Dobry wujek Google dawno przestał być dobrym wujkiem na jakiego się kreował przez lata od powstania. Skończył się długi etap inwestowania, uzależniania od siebie użytkowników, dawania za darmo, robienia dobrego marketingu, promowania się jako propagator opensource i nastał czas odbierania tego co zainwestowali. Zrobiła się z tego irytująca korporacja działająca całkowicie wbrew zasadom, które początkowo niby były ich fundamentami. I myślę, że to wszystko było ich długoletnim planem. Kwartał bez zamknięcia przez Google jakiejś usługi na której nie da się tłuc kasy, miesiącem straconym.

Budowanie czegokolwiek w oparciu o usługi Google jest jak budowanie domu na bagnie. Na szczęście moje uzależnienie od produktów Google jest znikome.
Ostatnia aktualizacja: 19.08.2024 10:13:32 przez MDW