Komentowana treść: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300
[#1] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300
Widać jak bardzo Amiga była elitarna kiedyś.

Kto dziś pisze podręczniki do nowych komputerów?
1
[#2] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@_DiskDoctor_, post #1

Do Atari też pisano, Amiga nie była wyjątkiem.
6
[#3] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@karolb, post #2

Takie były piękne czasy. Pamiętam jak do A500 było dołączonych kilka książek, w tym na przykład gruba opisująca funkcje dołączonego do Amigi MS Basic. Teraz są helpy (taniość dla producenta, bida dla klienta), albo jeszcze "lepiej" - np. w przypadku telefonów - producent uznaje, że system jest tak intuicyjny, że nie załącza żadnej instrukcji obsługi. A w rzeczywistości sensu części funkcji trzeba później dowiadywać się z forów internetowych.
2
[#4] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@_DiskDoctor_, post #1

A kto by je czytał?
Cel jest taki aby było łatwo używać i żeby klient nie musiał rozumieć jak to działa - taki efekt uboczny masowości i powszechności, spowodowanej agresywnymi działaniami marketingowymi napędzającymi sprzedaż i wymianę urządzeń co kilkanaście miesięcy.
Gdyby za każdym razem ktoś miał przeczytać podręcznik aby zacząć używać nowego komputera czy smartfona, to by został z tym co już umie obsługiwać.

Off topic: do samochodów nowych po dziś dzień są drukowane podręczniki - kto z Was poświęcił czas na przeczytanie?
2
[#5] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@_DiskDoctor_, post #1

Widać jak bardzo Amiga była elitarna kiedyś.

wnioski zd*py. Kilka tomisk podręcznika nie jest żadnym dowodem elitarności, a jedynie unikalności zjawiska, jakim był komputer, w życiu codziennym.

Kto dziś pisze podręczniki do nowych komputerów?

każdy. Tylko dziś nie mówi się na to "podręcznik do komputera", tylko manual. A to pytanie tylko potwierdza, że "podręczniki do komputera" nie są dziś większości osób potrzebne, skoro nie czytasz manuala zaraz po kupnie laptopa. Czego takiego oczekiwałbyś się dowiedzieć z podręcznika do laptopa?
inna sprawa że takie manuale były dawniej bogatsze w treść - np. mam manual do 386 ze szczegółowym schematem płyty głównej.
5
[#6] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300
Zobaczcie w specyfiakacji A300, rzeczywiście miała mieć 512KB ram ok, racja
2
[#7] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@lord_spider, post #4

Off topic: do samochodów nowych po dziś dzień są drukowane podręczniki - kto z Was poświęcił czas na przeczytanie?

Naprawdę?! Przecież te instrukcje są króciutkie. Późnej na forum samochodowym dowiadujesz się o "odkrywcach", którzy radośnie oznajmiają, że odkryli jakieś "ukryte" funkcje, które były czarno na białym opisane na X stronie instrukcji . Podobnie w instrukcji od Amigi były opisywane rzeczy, które nie były takie oczywiste dla nowego użytkownika.

To, że teraz do komputerów nie dodaje się instrukcji to przede wszystkim oszczędność kosztów (czyli maksymalizacja zysków dla producenta). Jest to mocno nie fair wobec użytkownika bo często zmusza go do szukania gdzie indziej informacji, które powinien przekazać producent.
1
[#8] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@lord_spider, post #4

Całą 400 stronicową to nie, ale „kfiat” się postarał.
[#9] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@prz, post #3

Bo producenci wychodzą z założenia, że internet zwalnia ich z problemu. Drukowane instrukcje to nie tylko koszty papieru i druku - to jeszcze temat tłumaczenia na różne języki. A jak już drukować, to raczej coś lepszego, niż "Kali kochać swoja nowa telefona" z translatora. I robi się większa operacja.

Mnie coś innego wpienia. Niech już będzie ten net, ale dlaczego, na bogów, WSZYSTKO musi być tutorialem video? Nie można normalnie opisać operacji, którą wykonuje się w 3 krokach? Muszę przez 15 minut słuchać Hindusa, powtarzającego "Hej you guys" co drugie zdanie.
2
[#10] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@karolb, post #2

Rzeczywiście, nie jest to jakikolwiek dowód na wyjątkowość Amigi. Nawet do ZX Spectrum Plus, który był komputerem niskobudżetowym dodawano te czarne gustowne książki, które w przeciwieństwie do manuali gumiakowych nie były bindowane i estetycznie pasowały do odświeżonej linii "spektrumny".

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2024 11:05:14 przez charliefrown
3
[#11] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@charliefrown, post #10

A z tych nie dodawanych, to "Przewodnik po ZX Spectrum" to był kosmos :)
[#12] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@prz, post #7

Późnej na forum samochodowym dowiadujesz się o "odkrywcach", którzy radośnie oznajmiają, że odkryli jakieś "ukryte" funkcje, które były czarno na białym opisane na X stronie instrukcji

Jeżdżę na co dzień służbowo skodą rapid i przez przypadek i trochę z ciekawości też, odkryłem, że pod ekranem komputera w taką szparkę da się wsadzić kartę SD i że jest tam czytnik. W żadnej instrukcji o tym nie było ani słowa (przeglądnąłem całą którą dodawali do auta), w internecie też nie znalazłem na ten temat ani wzmianki

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2024 13:48:07 przez Madman
2
[#13] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@Daclaw, post #9

Mnie coś innego wpienia. Niech już będzie ten net, ale dlaczego, na bogów, WSZYSTKO musi być tutorialem video? Nie można normalnie opisać operacji, którą wykonuje się w 3 krokach?

O tak! Też tego nie lubię. Więcej: coraz częściej w różnych portalach informacyjnych typu np. "onet" informacje są podawane nie jako tekst do czytania tylko filmik. Czas przeznaczony na obejrzenie tego filmiku to kilkukrotność przeczytania tekstu z tą samą informacją. Ja tego nigdy nie oglądam bo szkoda mi czasu. To chyba syndrom głupiejącego społeczeństwa, które coraz bardziej oducza się czytać i potrafi chłonąć tylko ruchome obrazki.

Jeżdżę na co dzień służbowo skodą rapid i przez przypadek i trochę z ciekawości też, odkryłem, że pod ekranem komputera w taką szparkę da się wsadzić kartę SD i że jest tam czytnik. W żadnej instrukcji o tym nie było ani słowa

Różni producenci dają oddzielne instrukcje do samochodu, radia, komputera, itp., bo konkretne podmodele samochodu składają się z różnych "modułów" w różnych wersjach (różne radia, itp.). Więc może to było w innej instrukcji, a może instrukcja faktycznie była kiepska .
1
[#14] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@BULI, post #6

Ciekawe że instrukcja nawet słowem nie wspomniała o wbudowanym o kontrolerze twardego dysku, a przecież ta Amiga jako pierwsza w standardzie miała taki kontroler (IDE) . I to było naprawde coś, co robiło różnicę w porównaniu z A500(+). Inna nowinka, PCMCIA, dopiero lata poźniej stała się naprawdę przydatna.
3
[#15] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@vojo, post #14

Amiga 2500 oraz Amiga 3000 miały w standardzie dysk twardy.
1
[#16] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@michal_zukowski, post #15

A3000/2500 miały SCSI, a A600 (A300) miała jako pierwsza Amiga dużo dostepniejsze IDE. Gdyby tam też dali SCSI pewnie moja A600 nigdy (a na pewno nie w latach 90) nie miałaby HD. Na szczęście w A600 dali IDE, i to było coś.
4
[#17] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@BULI, post #6

Z tymi 512kb to dopiero był by odgrzewany ziemniak. Już lepiej gdyby zamiast tej A300 wydali A1200 w wersji ECS... z rok czy półtora wcześniej...
1
[#18] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@BULI, post #6

obaczcie w specyfiakacji A300, rzeczywiście miała mieć 512KB ram

szaleńcy
1
[#19] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@marianoamigo, post #18

No w końcu miała być tańsza od A500. Tyle że.. nie pykło.
[#20] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@vojo, post #14

I wydaje mi się, że to właśnie PCIMCIA podrożała A600 tak mocno. Dobrze mi się zdaje? Nawet pod koniec lat 90-tych nigdy nie użyłem PCIMCI w A1200. Dopiero po 2000 r pojawiły się stery do kart sieciowych a potem Wifi. Zamiast tego slotu powinien być slot na karty turbo jak z boku A500.
1
[#21] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@zgagato, post #20

Nie wszystko przewidzisz co się na rynku przyjmie, na etapie projektowania.
[#22] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@_DiskDoctor_, post #21

Zamiast PCMCIA Amigom 600/1200 dużo bardziej przysłużyłby się slot na standardowego SIMMa 72 na płycie (zwłaszcza w A1200). A gdyby był jeszcze obsadzony kością o pojemności wbudowanego CHIPu, to już w ogóle byłaby bajka.
3
[#23] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@zgagato, post #20

Sterowniki do kart sieciowych były w 1998 roku dostępne na Aminecie. Wtedy podłączyłem moją A1200 do Internetu w akademiku.

Nie pamiętam ile KB/s to wyciągało ale działało sprawnie.
5
[#24] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@BULI, post #6

W instrukcji do A600 znalazłem dokładnie to samo, 512KB RAM

https://archive.org/details/IntroduzioneAmiga600/page/n35/mode/1up

Ale za to instrukcja do A600 zawiera już kontroler dysku twardego. Ciekawe, że w A300 była już dioda HDD ale nieopisana - jakby zastanawiali się jeszcze do czego ta dioda ma służyć?

Niezwykłe jak wtedy wyglądały priorytety - najpierw PCMCIA, później HDD, na końcu 1MB RAM.
1
[#25] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@vojo, post #22

to prawda, wystarczyłyby podstawki na SIMM 30 jak w STE. Jeśli chodzi o PCMCIA, to tak do końca 1995 roku był to jedyny sposób na rozszerzenie pamięci ponad 2 MB w A600. Cena PCMCIA sram była kosmiczna, ale kto bogatemu zabronił.
[#26] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@charliefrown, post #25

Bogaty miał A1200 z fastem/turbo lub PC
1
[#27] Re: Podręcznik użytkownika komputera Amiga 300

@snajper, post #5

jak uruchomić cmd, skladnia komend konsoli, omowienie komend ifconfig, fdisk, struktura drzewa katalogowego windows, Jak naprawić mbr, jak podzielić dysk na partycje, jak przenieść windows na nowy dysk itp , zawał u klasycznych użytkowników murowany:)))
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem