Komentowana treść: Polish Amiga Floppy Preservation Group
[#31] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@AdamZeku, post #30

Dokładnie to co napisałem.
1
[#32] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Wankowicz, post #31

Czyli napisałeś, że zgoda właścicieli praw nie ma prawa 🤔
[#33] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Commodore128D, post #11

Połączenie patosu z korporacyjną gadką.

Dziwne. Ja niczego takiego nie widzę.

Może dlatego, że za mało miałem do czynienia z korpo?
[#34] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@_DiskDoctor_, post #33

Nie. Po prostu nie czujesz, że trolujesz. Od lat

A do pozostałych zrzędzących.

http://www.softpres.org/

Znacie to? Chłopaki robią to samo, tylko wyłącznie dla polskiego oprogramowania. I chwała im za to. Gdy zdobędą zgody, będzie udostępniane.

Więc jeżeli możecie pomóc, to pomóżcie.
12
[#35] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@_DiskDoctor_, post #1

Jak dla mnie to "projekt" jakich wiele w archive.org.
Z tą różnicą, że oni udostępniają dane.
2
[#36] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@mailman, post #34

Nie. Po prostu nie czujesz, że trolujesz.

Nie. Po prostu uważam, że mój poziom czepialstwa jest godny polecenia nawet co po niektórym zawodowo (ja stosuję przykładowo), a z kolei poziom humoru, w tym czarnego, jest właściwy, a nawet - pro-towarzyski.

To, co dla Ciebie (i może innych) jest trollowaniem, w moim przypadku jest po prostu funkcjonowaniem. Poza tym, nie ma matematycznej czy nawet prawnej, definicji trollowania (poza oczywiście ewidentnymi przypadkami) i obawiam się, że musisz się z tym pogodzić.
2
[#37] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rygar997, post #22

1200 ?! 260 zaginionych ??!----obserwujecie rynek od ,,początku"?-czy to tylko takie MAGICZNE SŁOWA???szeroki uśmiech
[#38] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@AdamZeku, post #32

Czyli napisałeś, że zgoda właścicieli praw nie ma prawa 🤔

Nic takiego nie napisałem. Nie przekręcaj moich wypowiedzi.
1
[#39] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group
Chłopaki robią dobrą robotę i warto im pomóc. Zabezpieczają nie tylko oryginalne dyskietki, ale też materiały drukowane, jak np. instrukcje. Nigdy nie wiadomo, kiedy ostatnią istniejącą kopię zje pies albo nasika na nią kot ;)

12
[#40] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@vojo, post #39

Jako adwokat futrzaków vel puszinów dachowych protestuję , a tak serio super inicjatywa, warto wspierać w jakikolwiek sposób. Szkoda żeby amigowe dziedzictwo bezpowrotnie przepadło.OK
4
[#41] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Wankowicz, post #29

W większości przypadków zgody właścicieli praw autorskich nie zezwalają na udostępnienie produkcji.

Bo na ogół są to umowy o redystrybucję a nie o "udostępnienie". Za darmo oddają albo ludzie którzy od 20 lat nie siedzą w branży albo płotki którym się wydaje że darmowe udostępnienie ich "indyka" który na Steamie sprzedał się w ilości sztuk siedmiu minus dwa zwroty przypomni światu o ich istnieniu i zrobi dobry PR ich następnej produkcji.

Właściciele praw w umowach czasem nawet zastrzegają najniższą możliwą cenę detaliczną żeby ich "assets" nie "traciły na wartości" w oczach graczy. Przykład - gry ze stajni LucasArts na gogu. Nie przypominam sobie obniżek większych niż 15 procent i nigdy nic nie było rozdawane jako darmówki.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 11:35:56 przez niebuszewo
[#42] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@niebuszewo, post #41

Czy autorzy inicjatywy współpracują z lPTODT?
1
[#43] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group
Godna inicjatywa zaiste. Dobrze by było to zrobić "ładnie i profi". To PTODT widać działa całkiem ciekawie (choć jak widzę twarze bardziej takie atarowskie - z całym szacuneczkiem).
PS. Rygar, jakoś się tam odezwiemy - słaby rok był, włącznie z różnymi awariami, "cierpliwości"
PSS. Kolega Rygar już nas wcześniej atakował, pytając o stare tytuły, także inicjatywa chwilę już istnieje - fajnie, że komuś chce się działać. Może, gdy stanie się to bardziej znane, nie będzie też i niepotrzebnej g...burzy i wiecznych dysput filozoficznych o prawach autorskich .
Tego... jakby to ująć, chciałbym jeno delikatnie zauważyć, że zapewne niejeden autor stuff'u retro nie przebywa już na tej planecie, podobnie jak X ówczesnych wydawców i oryginalnych nośników, a firmy, które przejęły "prawa" do tytułów nierzadko nie wiedzą, co z tym zrobić/kitrają nie wiadomo po co (tzn. wiadomo - sprzedaż ip + X remake'ów na wszystkie platformy i netfixówy serial = parę grubych baniek na koncie => prawdopodobieństwo bliskie zeru = brzmi jak dobry plan! ).
Pozdrówka!
4
[#44] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rolpho / D6, post #43

Dzięki za miłe słowa. Nie zapomniałem o Was tylko przeszedłem w tryb męczenia kwartalnego

Dla wszystkich, którzy zastanawiają się w jaki "magiczny sposób" nowe gry i programy lądują w dziale rodzynki polecam poniższy wpis na blogu autora gry:
https://owsianski.com/posts/the-unexpected-trip-down-memory-lane/

PS
Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy już wsparli nasz projekt. Są pierwsze efekty. Został odnaleziony poniższy soft:
Mapa Polski (1993)(TEDD Warszawa)(PL)
Autor: Tadeusz Dąbrowski

Ktoś kojarzy firmę TEDD lub autora? Nie udało nam się znaleźć ani jednej wzmianki o tej pozycji w żadnym z czasopism z epoki.

PS2
W osobnym wątku wrzuciłem listę zaginionych produkcji:
https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/47084/zaginiony-polski-software

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 19:57:29 przez rygar997
7
[#45] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rygar997, post #44

Sugeruję rozpoczęcie współpracy z kimś kto robi pakiety WHDLoad...
Jeśli chodzi o polskie produkcje to myślę, że jak sami o to nie zadbamy, to nikt tego nie zrobi :)
Dodam, że pliki WHDLoad nie zawierające obrazów dyskietek - nie łamią praw autorskich...
2
[#46] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@miki1406, post #45

Całkowicie się z Tobą zgadzam i przy okazji poruszyłeś temat związany bezpośrednio z naszym projektem.
Do stworzenia WHDLoad potrzebne są oryginalne dyski. Oczywiście istnieje pojedyncze wersję slave oparte o cracki ale zostało już ich bardzo mało.
Założenia naszego projektu to zgrywanie polskich produkcji do formatu IPF bo tylko taki format zapewnia poprawną archiwizację i może być wykorzystany do WHDLoad.

Ostatnio asman próbował zrobić slave dla TeenAgent i mimo, że gra jest w pełni legalnie dostępna do pobrania NIKT nie chciał podzielić się dumpami z oryginału :(

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2024 18:53:34 przez rygar997
1
[#47] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rygar997, post #46

Ostatnio asman próbował zrobić slave dla TeenAgent i mimo, że gra jest w pełni legalnie dostępna do pobrania NIKT nie chciał podzielić się dumpami z oryginału

Hmm... Ale Teenagent jest dostępny jako wersja do zainstalowania na HD, a wersja z MACD to nawet dubbing ma...
3
[#48] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group
TeenAgent to jedna z najlepszych polskich gier i trochę szkoda, że nie udało się pozyskać do tej pory oryginalnych plików.
Ja swojej Amigi nie mam już od lat, ale może ktoś inny się skusi, 60 zł to nie tak dużo
https://allegro.pl/oferta/teenagent-gry-dyskietki-amiga-500-600-1200-pudelko-14614923406

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2024 13:38:24 przez elessar1984
[#49] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@elessar1984, post #48

To pirat jest.
3
[#50] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Hubez, post #49

To pirat jest.

Naprawdę komuś się chce przygotowywać takie sztuki za taką cenę? 😮 Mimo wszystko to jest trochę roboty, zysk raczej żaden (na pewno znacznie mniej niż 60 zł), a łatka naciągacza zostaje.
Ech, dziwny jest ten świat.
2
[#51] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@MDW, post #50

TeenAgent Amigowy byl sprzedawany w boxach od PC.
Metropolis mial nadmiar boxow.
Ta wersja to pewnie jest wersja bazujaca na exekach upublicznionych potem przez Moka.
Wiec nie tyle pirat, tylko wersja "free".
Ja tam mam TeenAgent-a oryginaly na swoim HD (o ile Amiga jeszcze odpali).
Ale to sa zwykle DMS-y plus longtrack zabezpieczajacy.
Nie wiem czy jest jakas roznica jak sie robi z tego "oryginal" jak sie zrzuca.
Bo wedlug mnie nie powinno byc raczej zadnej roznicy.
No chyba, ze jest jakas detekcja X-Copy jeszcze. Ze tym bylo nagrywane.
Ale to wtedy wystarczy chyba, przegrac stacja-stacja z df1: na df0: jeszcze raz.
2
[#52] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Hubez, post #49

Eh to lipa. Niestety nie mogę edytować posta, żeby wywalić ten link.
[#53] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@niebuszewo, post #41

Nie spodziewaliśmy się takiego zaangażowania "braci Amigowej", dzięki Wam kolejne zapomniane Polskie produkcje są bezpieczne.OK
7
[#54] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group
Ja ze swojej strony tez cegiełkę dołożę.OK
Autor udostępnia swoje polskie programy na Amigę za friko.ok, racja
https://chmiel.org.pl/?page_id=290

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2024 22:13:32 przez Baru
2
[#55] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Baru, post #54

Część tych narzędzi chyba kojarzę z płyt ACS. Dziwne, że nie ma ich na Aminecie. Na pewno adres tej strony jest u nas w Teleporcie.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2024 05:18:26 przez mailman
[#56] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Baru, post #54

autor ma konto na ppa - https://www.ppa.pl/uzytkownicy/343 :)
[#57] Re: Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Baru, post #54

Dzięki serdeczne za linka. Nie znałem tej stronyOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem