Komentowana treść: Zzap!Amiga #17
[#1] Re: Zzap!Amiga #17
Magazyn składa się z 60. kolorowych stron i dostępny w cenie 4,99 funta

Może Anglicy tyle płacą, ale dla czytelników zagranicznych cena wynosi 4,99 funta + 23% VAT.
1
[#2] Re: Zzap!Amiga #17

@PopoCop, post #1

To też Amiga 1200 na a*****o.pl kosztuje więcej niż na eb*y.pl.

Zakup gazetki łącznie z wysyłką to 57,81zł mi wyszło. Szkoda, że gazetka jest w formacie A5. Mogła być w A4 jak typowe czasopismo.
[#3] Re: Zzap!Amiga #17

@PopoCop, post #1

Okazuje się, że przy odbiorze przesyłki trzeba jeszcze zapłacić cło, bo przychodzi poleconym. Więcej nie kupuję nic w Fusion Retro Books. Zdecydowanie lepszą cenę miał APoV - drożej o kilka złotych, ale format 2 razy większy i więcej stron.
[#4] Re: Zzap!Amiga #17

@PopoCop, post #3

Może jestem w błędzie, ale cło za towary sprowadzone z krajów spoza UE, płaci się od nabytych towarów, których kwota wynosiła ponad 150 euro. Za gazetę, której wartość z VAT nie przekracza 60 PLN, cło nie powinno być pobrane.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 20:11:51 przez mailman
1
[#5] Re: Zzap!Amiga #17

@mailman, post #4

Może jestem w błędzie, ale cło za towary sprowadzone z krajów spoza UE, płaci się od nabytych towarów, których kwota wynosiła ponad 150 euro. Za gazetę, której wartość z VAT nie przekracza 60 PLN, cło nie powinno być pobrane.

Po pierwsze, podatek nie jest naliczany "od nabytych towarów" tylko od całkowitej wartości zamówienia, czyli doliczamy przesyłkę do tego.

Po drugie, zamawiam od jakiegoś czasu retro zza granicy i algorytm jest mniej więcej taki

- jeśli kwota nie przekracza 150 EUR, płacimy cło i opłatę pocztową, circa 20%
- jeśli kwota przekracza lub jest równa 150 EUR, płacimy cło, opłatę pocztową oraz VAT, circa 25%.

Takie są przynajmniej moje doświadczenia, choćby z tego roku.
[#6] Re: Zzap!Amiga #17

@_DiskDoctor_, post #5

https://www.podatki.gov.pl/clo/zwolnienia-celne/

Przepisy mówią zupełnie coś innego. Do wartości 150 euro jest zwolnienie z oplat celnych przy wysyłce z państwa trzeciego do kraju UE. VAT kraju trzeciego doliczasz do ceny zakupu płacąc kwotę brutto + koszty wysyłki (+ VAT) i to jako całość stanowi podstawę oclenia. Jeżeli łącznie wynosi to mniej niż 150 euro, przysługuje zwolnienie z cła.

Moim zdaniem to, co napisałeś, czyli

- jeśli kwota nie przekracza 150 EUR, płacimy cło i opłatę pocztową, circa 20%
- jeśli kwota przekracza lub jest równa 150 EUR, płacimy cło, opłatę pocztową oraz VAT, circa 25%.

W rzeczywistości powinno być tak:

- jeśli kwota nie przekracza 150 EUR, płacimy opłatę pocztową oraz VAT.
- jeśli kwota przekracza lub jest równa 150 EUR, płacimy cło, opłatę pocztową oraz VAT

Chyba mieszacie pojęcie cła z opłatą celną importową, ktora sobie pobiera PP S.A. To nie jest to samo.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 23:35:00 przez mailman
1
[#7] Re: Zzap!Amiga #17

@mailman, post #6

Tak, najwidoczniej, zamieniłem VAT z cłem w moim opisie.

Tak czy inaczej, kwotowo (procentowo) dobrze napisałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem