Komentowana treść: GoVD 1.0
[#1] Re: GoVD 1.0
Piękna rzecz, ja już mam, a wy ?
2
[#2] Re: GoVD 1.0
Dzięki za newsa OK
[#3] Re: GoVD 1.0
Czy każdy wirtualny ekran potrzebuje oddzielnie chipramu czy chipram jest potrzebny tylko dla ekranu aktualnie wyświetlanego?
1
[#4] Re: GoVD 1.0

@prz, post #3

Nie, program nie konsumuje więcej CHIPu niż potrzeba na wyświetlenie tego małego okienka z przyciskami. Oczywiście jeśli nie ma Fastu, to program dodatkowo zajmie jeszcze odrobinę CHIPu na siebie.
1
[#5] Re: GoVD 1.0

@vojo, post #4

Dzięki za odpowiedź . W takim razie zapowiada się fajnie.
1
[#6] Re: GoVD 1.0
Czy jest możliwość przerzucenia aktywnego okna z jednego pulpitu na inny?
2
[#7] Re: GoVD 1.0

@Krashan, post #6

Możliwe że w kolejnych wersjach coś takiego się pojawi, razem ze skrótami klawiszowymi. Obecnie nie zaimplementowane.
[#8] Re: GoVD 1.0
Super! Czekam na skróty klawiszowe, bo już chyba nie oduczę się używania CTRL + [1,2,3,4] na wszystkich moich maszynach
1
[#9] Re: GoVD 1.0

@vojo, post #7

Ogólnie świetna rzecz zwłaszcza jak ktoś nie ma gfx, wczoraj cały dzień spędziłem przy a3000, i w końcu nie brakuje mi miejsca na blacie.
[#10] Re: GoVD 1.0
Brawo dla autora, myślę, że brakowało takiego programu dla Ami OK
Pytanie czy zadziała z Workbenchem 3.9?
[#11] Re: GoVD 1.0

@BULI, post #10

Pytanie czy zadziała z Workbenchem 3.9?
Nie zadziała. Jak zdradził sam autor, podstawą działania programu są dwie funkcje systemowe, które pojawiły się w systemie 3.2.
[#12] Re: GoVD 1.0

@Krashan, post #11

A gdyby tak rypnac te 2 biblioteki/moduly z kicku 3.2 Remusem?
I zaladowac je z pomoca LoadModule na kicku 3.9?
To by poszlo?
Czy sa jeszcze jakies inne wewnetrzne zaleznosci w kicku 3.2?
[#13] Re: GoVD 1.0

@Don_Adan, post #12

A gdyby tak rypnac te 2 biblioteki/moduly z kicku 3.2 Remusem?
To są dwie funkcje z Intuition, ShowWindow() i HideWindow(). Od czego jeszcze mogą zależeć, nie wiem. Tylko po co się tak bawić, skoro można użyć 3.2.
1
[#14] Re: GoVD 1.0

@Krashan, post #13

Niektorzy kochaja 3.9. Wiec podmianka intuition.library jesliby dzialala pewnie by ich zadowolila.
No i kick 3.2 ma troche bledow, chocby zzeranie 28KB chipu.
2
[#15] Re: GoVD 1.0

@Don_Adan, post #14

W przypadku użycia RTG, to bez znaczenia.
[#16] Re: GoVD 1.0

@_DiskDoctor_, post #15

Nie jest bez znaczenia nawet jak uzywasz RTG.
Dotyczy tez muzyki, czy gier i dem, ktore nie uzywaja RTG.
[#17] Re: GoVD 1.0

@Don_Adan, post #14

28Kb, no masakra, naprawdę... w 2024
1
[#18] Re: GoVD 1.0

@_arti, post #17

A co za znaczenie ma tu rok 2024? 28KB to jest bardzo duzo chip ramu. Wszyscy, ktorzy tworza/tworzyli gry systemowe byli przeciwni temu "wynalazkowi Thora", tym bardziej, ze to jest calkowicie bez sensu w przypadku takiej A500/A600. Chocby autor Metro Siege staral sie przekonac Thora, ze to jest bez sensu.
[#19] Re: GoVD 1.0

@Don_Adan, post #18

Tutaj masz przyklad gry z 2023 roku, ktora wymaga 1.8MB chip.

link

Jump AGA tez bodaj tyle chipu wymaga.
1
[#20] Re: GoVD 1.0

@Don_Adan, post #19

No dema wymagają niektóre, tak.
[#21] Re: GoVD 1.0

@Don_Adan, post #19

Chcesz grać w gry - zostajesz z 3.1 (albo 1.3 ). Chcesz mieć choć trochę bardziej dzisiejszy system - inwestujesz w 3.2 i kolejne. Nie ma złotego środka.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2024 13:45:46 przez _arti
[#22] Re: GoVD 1.0

@_arti, post #21

Nie, jedno nie wyklucza drugiego.
O ile nie robi sie takich glupot jak Thor w kicku 3.1.4.
Jakbys czytal Thora po co on to zrobil, to bys sie dowiedzial, ze podobno ShapeShifter wymaga 32kB pamieci od adresu 0.
Nawet gdyby to byla prawda, a nie jest, bo ShapeShifter wymaga tylko 8KB.
To po co cos takiego dla procesora 68000/68010/68020 czy 68040(PiStorm) i 68080, ktore nie maja MMU?
Zreszta podejrzewam, ze przez cos takiego Thor rozstal sie z tymi, ktorzy pracuja nad AmigaOS.
[#23] Re: GoVD 1.0

@_arti, post #21

Można mieć 3.2 z AGA i WHDLoad, w miarę do wszystkiego. Dema też na tym chodzą i to zarówno ECS jak i 060.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem