Komentowana treść: Trinity 1240-60
[#1] Re: Trinity 1240-60
Kolejna karta. Konkurencja na tym polu jest mile widziana. Nie ma co narzekać na ilość kart turbo do A1200 - każdy znajdzie coś dla siebie. Dobre czasy dla 68k (fizycznego, fpga i emu) i Amigi classic!
2
[#2] Re: Trinity 1240-60

@X-Type^HVR, post #1

kolejna karta turbo, w erze taniego pistorma
a taniego modułu rgb do hdmi z flickerfixerem nadal nie ma,
kart audio poprawiających niedoskonałości Pauli również nie ma a jak są to bez driverów ahi,
o karcie graficznej do Amigi 1200 z akceleracją 3D i video ram - nawet koncepcji nie ma
kto ma niby to turbo kupować?
8
[#3] Re: Trinity 1240-60

@Kleofas, post #2

Ja nie rozumiem tego podejścia...Jak ktoś chce coś wyprodukować i spróbować to sprzedać i zainteresować ludzi to niech to robi. Co to za pytanie ? Po co to, przecież jest co innego...Do producentów samochodów też takie pytania ciągle ? Po co ten model skoro są inne ?...Czepianie się dla samego czepiania.

Fajnie, że powstała nowa karta turbo. Życzę Twórcy aby dalej rozwijał swoje projekty i dokładał kolejne do retro świata Amigi.
3
[#4] Re: Trinity 1240-60

@Kleofas, post #2

Nie wiem kto - ja swoją kartę turbo z 060 mam :) Mam też Pistorma i TFa i tyle. Wystarczy. Właściwie, to zgadzam się z Tobą, ale... jeżeli jest karta, relatywnie tańsza niż niektóre na rynku to ok, niech sobie istnieje. Jak są klienci to podwójne OK.
Ta karta (podobnie jak Warp i TF) jest dla ludzi, chcących mieć oryginalny 68040/68060 w Amidze. I tyle. Fakt, przydały by się inne "zabawki", jednak w przypadku Warpa masz chyba komplet? (bez 3D). W 3D Pistorm ma szansę, no ale trzeba będzie zaczekać... o ile nie wyginiemy już...

ps. tak ogólnie, to ja już nie chcę czekać... teraz warto skupić się na zabawie, zrobieniu czegoś dla Amigi i kontaktach z ludźmi. To są wartości. Czas nam ucieka...

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2024 10:04:58 przez X-Type^HVR

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2024 10:06:00 przez X-Type^HVR
7
[#5] Re: Trinity 1240-60

@Kleofas, post #2

o karcie graficznej do Amigi 1200 z akceleracją 3D i video ram - nawet koncepcji nie ma

W sumie PiStorm tą koncepcję może realizować. Cena też na plus. Jedno zasadnicze pytanie: komu by się opłacało robić kartę graficzną do A1200 z akceleracją 3d i co miało by to zmienić?
1
[#6] Re: Trinity 1240-60
I preorder z płatnością z góry 369 EUR + wysyłka, z szacunkową dostawą za 2.5 miesiąca i zaznaczeniem, że może się wydłużyć.
Przegięcie takie 100% zaliczki - producent powinien wyprodukować za swoje (kilka sztuk albo kredytować się), a nie zaczynać od zbiórki na produkcję.
100% ryzyka po stronie kupujących? Podziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2024 11:19:59 przez Jacques
13
[#7] Re: Trinity 1240-60

@WojosRetro, post #5

to kwestia potrzeb - w USA kupują stare samochody i modernizują je na nowych komponentach - to jak sądzę hobby oparte na nostalgii - ktoś chce jeździć kultowym autem ale nie oryginalnym w częściach bo to niezbyt bezpieczne i kłopotliwe (muzealne auto się ma ale nie używa) a z nowym współczesnym silnikiem, skutecznymi hamulcami już jak najbardziej.

Oczywiście w dobie pc i 50tflops mocy obliczeniowej żyłowanie 32letniego komputera do czasów współczesnych nie jest sensowne - ale zapewnia spory fun i każdy bajer dla fana jest mile widziany
1
[#8] Re: Trinity 1240-60

@Jacques, post #6

No nie wiem.
Jens tez tak robil z X-Surfem o ile dobrze pamietam.
Wplacales 100% ceny jako zaliczke.
Ja tak 2 rzeczy kupowalem.
Raczej to zalezy od tego kto to robi (czyli wiarygodnosci), a nie od sposobu zaplaty.
Patrzac po tym, ze to jest powiazane ze sklepem, z ktorego wiekszosc rzeczy jest wyprzedana i raczej nie bedzie szybko nastepnych partii tego towaru.
To mozna miec dylemat, czy pozniej te karte sie w ogole da kupic w miare szybko i w normalnej cenie.
Zakladam, ze czesc kart wykupia po prostu handlarze. I beda do kupienia drozej.
[#9] Re: Trinity 1240-60

@Don_Adan, post #8

Może jakiś wyjątek, generalnie u Jensa jest sklep, w którym kupujesz towar z magazynu, a nie taki, który ma się wyprodukować i będzie 2.5 miesiąca lub później.
Wiarygodni już byli niektórzy z prawie gotowym produktem, a wiemy co było potem... Nawet wabik "nie będzie juź później albo drożej" też był

"Chcesz coś produkować i handlować, zainwestuj swoje, a nie rób tego na plecach i w 100% za pieniądze ludzi". Albo bierz ułamek zaliczki, jak dżentelmeńsko przystało i funkcjonowało od dziesięcioleci, nagle w Internecie golenie napalonych chętnych na zakup już jest OK.
Co kto lubi, ja przestałem być napalony, wyleczyłem się
8
[#10] Re: Trinity 1240-60
200 euro bym dal no i kwestia preord jest do bani. Za 369 ojro to juz mozna cos znalezc na rynku wtornym, czy to Vampira lub Apollo XC68060.
[#11] Re: Trinity 1240-60

@WojosRetro, post #5

komu by się opłacało robić kartę graficzną do A1200 z akceleracją 3d i co miało by to zmienić?

Jeżeli pojawi się rozwiązanie sprzętowe to coś się na to zrobi albo przeportuje. Popatrz ile tego jest dla MorphOS czy AmigaOS4. Dosłownie setki. No ale do tego potrzebna jest jakaś akceleracja 3D, bo procesorem, nawet szybkim, nie wszystko da się opędzić.

PiStorm to tylko jeden z kilku niezbędnych elementów, które są potrzebne nowoczej Amidze Classic. Akceleracja 3D to jest kolejny (ale nie ostatni) niezbędny element potrzebny żeby wyjść poza granie w hity z epoki.
5
[#12] Re: Trinity 1240-60

@koczis, post #10

200 euro bym dal

Jestem tego samego zdania. Fajnie, że karta może przyjąć 040. Są to tanie i dostępne procki...
Robienie kolejnych kart na 060, na które trzeba polować, jest trochę bez sensu... Chyba, że zakłada się produkcję na skalę 50-100szt, które trafią do najznamienitszych ortodoksów. Ci zrobią testy, rzucą coś w stylu "Warp lepszy" i karta trafi do szafy
1
[#13] Re: Trinity 1240-60

@miki1406, post #12

Tylko ta karta nie ma nic, co by ją wyróżniało wśród innych turbo. Autorzy chwalili się najszybszym dostępem do chipu, ale ja już znalazłem info, że TF1260 z nowym firmwarem daje taki sam wynik. Co do tanich procków 040, to one już były tanie. Ja kupowałem je po 50zł. Jak będzie popyt to podrożeją. No i preorder na coś co już mam i ryzykowanie? Nie, dziękuję.

Wydaje mi się, że rynek się już trochę nasycił turbo z 060. Jest Warp i TF. Kto chciał, to sobie już kupił. Kto czekał, aż stanieje się nie doczekał i wątpię, że kupi teraz i to jeszcze w modelu "zapłać i poczekaj"
[#14] Re: Trinity 1240-60

@snifferman, post #13

Tylko ta karta nie ma nic, co by ją wyróżniało wśród innych turbo

Ma AHI.
[#15] Re: Trinity 1240-60

@_DiskDoctor_, post #14

Warp z modułem też ma ma AHI.
[#16] Re: Trinity 1240-60

@Wankowicz, post #15

Tak, ale z tego, co wiem, ten moduł trzeba zrobić i wszystko jeszcze zlutować.

Nie każdy ma takie umiejętności.
[#17] Re: Trinity 1240-60

@Wankowicz, post #15

Jaki znowu moduł? Przecież to jest na płycie:
16Bit Audio card with mixer

High quality 16bit / 44.1kHz audio
24bit onboard sampler for original Amiga audio
Mixer output pass through to Digital Video output
AHI Driver is not ready yet; it will be available with future updates.
Tylko sterownika pod AHI jeszcze nie ma.
A, czaję "moduł" to taśma do dźwięku, zrobiłem ją tak dawno temu, że zapomniałem że ją mam:).

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2024 15:19:59 przez fazior
[#18] Re: Trinity 1240-60

@fazior, post #17

Tylko sterownika pod AHI jeszcze nie ma.

Tak jak i pod Pistorma. Ciekawe czy ktokolwiek to rzezbi?
[#19] Re: Trinity 1240-60
Przydałby się taki emulowany 68k, z podstawką pod 68k ale PiZero zamiast porcelany...
1
[#20] Re: Trinity 1240-60

@snifferman, post #13

Jest Warp i TF.

No to kup Warp. Byłam na liście dość wysoko na PPA, napisałem ileś tam e-maili z pytaniami i zostałem zignorowany - 0 zero odpowiedzi. Poza kolesiami królika nie widzę możliwości kupienia normalnie. Może nowe rozwiązanie da możliwość nabycia taniej karty z 060.
4
[#21] Re: Trinity 1240-60

@AS, post #20

Warpa zamawia się przez strone.
1
[#22] Re: Trinity 1240-60
A po sztukę 060 należy się zgłosić do działu demobilu amerykańskiej armii.
5
[#23] Re: Trinity 1240-60

@R-Tea, post #22

Każdy szanujący się Amigowiec ma choć jednego rev6 w szufladzie

Trinity też nie ma CPU w zestawie. Przy warpie wysyłało się CPU do nich, bo on tam jest wlutowany i testowany.
[#24] Re: Trinity 1240-60

@R-Tea, post #22

procesor spokojnie mozna kupic od handlarza z Ebaya jeno... za cene superkomputera NASA.
[#25] Re: Trinity 1240-60

@MDW, post #11

Żeby nie było... Bardzo szanuję i doceniam za kreatywność twórców zarówno sprzętowych rozszerzeń jak i oprogramowania do niego. Jest ciężko, ale mimo wszystko coś się dzieję. Granic już nie ma bo co ma powiedzieć taka osoba jak ja, gdy odpalam Quake 2 lub C&C na A500. W sumie trzeba się bawić i na tym niech się zakończy moje bajdurzenieOK
3
[#26] Re: Trinity 1240-60

@WojosRetro, post #25

jak "odpalasz C&C na Amidze 500", to jestes Panem Wszechswiata

bede sie do ciebie modlil.. no chyba, ze to taki skrot myslowy odpalam PC podlaczonego do piencetki
[#27] Re: Trinity 1240-60

@selur, post #26

Karta ewidentnie dla muzyków, jeśli ktoś chce upchać dobrej jakości kartę dźwiękowa w standardowej obudowie A1200. Z tego co widzę po wielkości gniazda CPU, ta karta jest krótsza od TF1260. Myślę, że ma to znaczenie w kontekście nowych obudów "tower" od Elbox. Moja TF1260 siedzi tam na ścisk i delikatnie pod kątem, brakuje dosłownie 2-3mm. Jeśli kartę da radę uruchomić z Mediatorem (najlepiej okno 8MB), to będzie to ciekawa alternatywa. Dodatkowo poprzez złącze, karta ma potencjał rozwojowy - choć ciężko wyrokować w którą stronę to pójdzie. Życzę Twórcom powodzenia, cieszy mnie każda inicjatywa rozwoju Amigi, szczególnie ta w bardzo klasycznym wydaniu.
5
[#28] Re: Trinity 1240-60

@nowy80, post #27

Ciekawe czy to zadziała z mediator pci 1200
[#29] Re: Trinity 1240-60

@Dorian3d, post #28

Ciekawe czy to zadziała z mediator pci 1200

Skontaktowałem się z Twórcami, będę miał możliwość przetestowania karty z Mediatorem. Będę informował jak to wygląda po testach.
5
[#30] Re: Trinity 1240-60

@nowy80, post #29

A jak podłączysz jednocześnie mediator i kartę?

Czy będziesz testował na desktop czy to niewykonalne i raczej tower?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem