Komentowana treść: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu
[#1] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu
do wersji z lutego 2019

Tymczasem "w prawdziwym świecie" mający zaledwie rok z okładem Firefox 115 ESR nie nadaje się już do użytku na wielu stronach. Na przykład źle wyświetla posty na FB i kontrolki na dwóch stronach streamingowych.
[#2] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu

@niebuszewo, post #1

Co średnio świadczy o „prawdziwym świecie”.
11
[#3] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu

@niebuszewo, post #1

Bo nie ma juz nadziei.
Byl taki moment, ze jak dokladali rdzeni to windows przyspieszal i bylo przyjemnie.
Dzis az zal patrzec jak 3-5 letnie 8-rdzeniowe potworki w firmie dusza się na golych przegladarkach. Smiga autocad, smiga corel, a przegladarki dusza sie na stronach ktore wygladaja dokladnie jakby byly napisane w czystym htmlu 20 lat temu a mają pierdyliard bzdur.
Ostatnio sciagnalem gui do wypalania obrazu karty sd na sd, ktore korzysta w zasadzie z komendy shella.... 150mb instalka. To jest masakra coraz wieksza. Nie ma juz nadziei. Coraz bardziej chyba niechlujny kod, coraz wiecej gotowcow i warstw. To sie kiedys musi walnąc.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 00:14:57 przez pawelini
10
[#4] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu

@pawelini, post #3

Przebij to - najnowsza wersja Adobe Reader. Instalka na Windows (na laptopie służbowym) - 500 MB. A znalazłem na swoim prywatnym kompie wersję z 2015 roku, która działa identycznie i waży 6 MB.

Też jestem zdania, że wyświetlarka sformatowanego tekstu + kilku obrazków to nie jest rocket science, które wymaga superkomputera NASA. Ostatnio trafiłem na prostą stronę z toną reklam podczas których telefon nagrzewa się do temperatury piekarnika. Tu chyba jest pies pogrzebany. Zawartość stron jest goła, ale reklamy i te wszystkie śledzące komponenty Google zabijają wydajność. Może w tych przeglądarkach trzeba robić obejścia na takie śmieci i ich nie obsługiwać w ogóle?
9
[#5] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu

@mailman, post #4

Ja podejrzewam, ze niektore (czesto uzywane) programy PC sa specjalnie tak tworzone, zeby byly bardzo duze.
I to nawet nie o to chodzi, zeby dzialaly wolniej i potrzebowaly lepszego konfigu PC.
Tylko o to, zeby cos tam schowac np. back doory.
Szukanie podejrzanego i zaszyfrowanego kodu w czyms bardzo duzym nie jest latwe.
2
[#6] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu

@mailman, post #4

Wzielo sie to stad, jak to Jaca kiedys wyjasnil w jednym z wywiadow, ze obecnie strony to 90% java-script a 10% HTML.
Kiedys za starychs-dobrych czasow proporcje te byly odwrotne.
Obecnie dzialajacy w tle skrypt javowy zabije kazdy procesor jak zle napisana gra w SDLu.
Jak wylaczysz w przegladarce obsluge java-scriptu to dostaniesz na wiekszosci stron komunikat: "Tych klientow nie obslugujemy".

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 10:10:10 przez Phibrizzo
1
[#7] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu
A wracając do tematów AROSowych, zapraszamy do zapozniania się z podsumowaniem miesiąca:

https://arosnews.github.io/aros-x86-pazdziernik-2024/

oraz artykułu w temacie Java Scriptu w Odyssey:

https://arosnews.github.io/64bit-odyssey-and-javascript-story/
5
[#8] Re: Nowa wersja przeglądarki Odyssey i aktualizacja systemu

@mailman, post #4

Strony już dawno powinny być w formacie obrazka z doczytywaniem przewijanej zawartości. Bez formatowania tekstu, tabelek, warstw, wygładzania itd. itp.. Miałem za złe Pampuchowi te jego ostatnie MA na płytach, że jego czasopismo nie wyszło w formie obrazków. Miałem tylko A1200 z Blizzardem IV, a nie PPC z kartą graficzną i nie dość, że strony HTML bez Java Script wczytywały się z krążka żałośnie wolno, setki plików. To na Workbenchu w 256 kolorach wyglądały żałośnie. W formie obrazków IFF, byłoby szybko i ładnie. AmiFox to chyba przyszłość Amigowego inernetu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem