Komentowana treść: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
[#1] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
O, przedsprzedaż. Dawno nie było...
1
[#2] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@recedent, post #1

Po przyjęciu założenia, że produkuje się krótką skończoną partię produktu, pojawia się konieczność określenia wielkości tej partii. Przedsprzedaż jest dobrą formą takiego określenia, z punktu widzenia producenta/sprzedawcy, chociaż moim zdaniem to przerzucanie ryzyka biznesowego na kupujących.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2024 14:16:38 przez Krashan
3
[#3] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Krashan, post #2

Ja to rozumiem tak, że coś sobie kalkulujemy (np. że pójdzie 100 sztuk) i na podstawie tego robimy BOM a następnie liczymy koszty całości tak, żeby wyjść na swoje.

Tymczasem Alinea z góry śpiewa 239 Euro przedpłaty za ten sprzęt, a następnie szacuje jak duża ma być partia produkcyjna? Czy ja jakiś głupi jestem czy ten biznesowy model jest dziwny (uwaga, nie wykluczam, że poprawne okażą się obydwie opcje)?
1
[#4] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
matko bosko czestochosko.... trzymajta mnie ludzie bo nie zdzierze !!

1000 pln
za wtyczke HDMI strach
3
[#5] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@selur, post #4

ale dzięki temu masz konwersje z sygnału analogowego zamiast cyfrowego
2
[#6] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@recedent, post #3

Tymczasem Alinea z góry śpiewa 239 Euro przedpłaty za ten sprzęt, a następnie szacuje jak duża ma być partia produkcyjna? Czy ja jakiś głupi jestem czy ten biznesowy model jest dziwny
Po zebraniu przedpłat nie trzeba już nic szacować, produkuje się tyle, ile jest przedpłat. Model biznesowy nie jest dziwny, tylko wygodny dla producenta i dystrybutora. Ryzykują tylko jednym – wiadomo że koszt produkcji zależy od wielkości serii, więc przy ustalonej z góry cenie, jeżeli będzie bardzo mało przedpłat, to biznes może się nie spiąć. Ale wtedy zawsze można tym pięciu osobom zwrócić pieniądze...
1
[#7] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Krashan, post #6

No ale w newsie jest informacja:

Ilość osób zainteresowanych przedsprzedaży pozwoli określić rozmiar partii produkcyjnej.

Chyba że rozmiar partii produkcyjnej określą - przy małym zamówieniu - jako "eee, to nam się nie opłaca, zrobimy równe 0" - to też jest (w sumie nawet dość konkretne) określenie rozmiaru partii.
[#8] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@recedent, post #7

No ale w newsie jest informacja
W newsie jest błędna informacja. Oba linki w treści newsa prowadzą do tej samej strony, na której nic nie ma o rozpoczęciu przedsprzedaży...
1
[#9] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
Przedsprzedaż się uda. Pytanie, co wyjdzie pierwsze:
1. Unijoy
2. Jump
3. D520

A może nic z tych rzeczy nie wyjdzie?
2
[#10] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@selur, post #4

Retrotink x5 kosztuje $325 i obsługuje wszystkie te formaty przy prawie zerowej latencji. Ale dobrze, ze jest kolejne urządzenie. Do tego dedykowane Amidze.
4
[#11] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Krashan, post #8

Jest za to informacja, że "Shipping time: unknown" oraz że "Stock: contact us". Jednocześnie na amiga-news.de sam producent (Alinea) w treści newsa wpisał zagadkowe zdanie:

Um die Produktion besser abschätzen zu können, kann der neue D520 unter der E-Mail Adresse info@alinea-computer.de bereits vorbestellt werden.
[#12] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@recedent, post #7

Chyba że rozmiar partii produkcyjnej określą - przy małym zamówieniu - jako "eee, to nam się nie opłaca, zrobimy równe 0" - to też jest (w sumie nawet dość konkretne) określenie rozmiaru partii.
Właśnie.
[#13] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@michal_zukowski, post #5

ale dzięki temu masz konwersje z sygnału analogowego zamiast cyfrowego

To ma być zaleta?
2
[#14] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@selur, post #4

Amigowcy są bogaci, to musi tyle kosztować.
[#15] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
A to przy okazji spytam, ktos moze probowal tego urzadzenia do amig z AGA?
1
[#16] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
Lepiej i tanie kupić na olx Sony Trinitron 14 :)
4
[#17] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Sventevith, post #16

Alternatywą jest:
link
1
[#18] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Maniu, post #13

to miał być sarkazm...
[#19] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Commodore128D, post #17

Raczej slaba alternatywa jedli chodzi o jakość obrazu.
[#20] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Sventevith, post #19

A to dlaczego? Tu masz pełne RGB. Oczywiście, kabel można mniej lub bardziej starannie polutować, użyć lepszych lub gorszych przewodów. Sama jakość RGB jest w porządku.
2
[#21] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
ile??? chyba ich pogrzało pod czapką
o eliminacji interlace nic nie ma
[#22] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
Do czego służy to pokrętło?
[#23] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Commodore128D, post #20

Do jakiego monitora podłączysz amigę tym kablem ?
[#24] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
Znalazłem fabrycznie nowy wewnętrzny scandoubler Scan Plus AGA dostępny w firmie Amedia Computer. Od dawna go szukałem, bo mój starszy scandoubler DCE ScanMagic nie działa (nie daje obrazu, a wcześniej gubił składowe).

Dodatkowo, w odróżnieniu od DCE, Scan Plus AGA obsługuje kolory w rozdzielczości 24-bit.

Oba scandoublery instaluje się podobnie. I oba są przeznaczone głównie do monitorów CRT VGA (mają złącze VGA). Jako, że mam jeden taki monitor, jest z niego użytek - a obraz jest naprawdę OK.

Tutaj info od konstruktorów scandoublera: http://irixlabs.com/scanplusaga

Tutaj gdzie go można w tej chwili nabyć: https://www.amedia-computer.com/en/video/272-scanplus-aga-for-amiga-1200-4000d.html

W zestawie jest też zaślepka z zamontowaną wtyczką VGA, co też jest fajne i mi się przyda.

Jeśli zaś ktoś ma monitor z HDMI i woli zewnętrzny scandoubler, pewnie urządzenie podane w newsie będzie OK - tylko cena troszkę wyższa.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2024 14:41:37 przez Hexmage960
1
[#25] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Sventevith, post #23

Do jakiego monitora podłączysz amigę tym kablem ?

Każdym 15kHz, większość z nich kosztuje mniej niż wspomniany przez Ciebie Sony Trinitron 14',
a będzie oferował wyższą jakość.

tu lista modeli:

link
3
[#26] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@recedent, post #3

(uwaga, nie wykluczam, że poprawne okażą się obydwie opcje)?Cytuj zaznaczony tek

TAK,OBIE SA POPRAWNE---W ZALEZNOSCI OD TEGO CO SIE CHCE UZYSKAC I CO SIE MOZ NA ZARYZYKOWAC.
[#27] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
Nareszcie. Dobrze że nie kupiłem na ebay za miliony. Pytanie tylko czy wystarczy dla wszystkich...
[#28] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży
Jakos podejrzanie wygladaja dane techniczne, bez podania info o latencji. Kazdy producent raczej sie chwali np. zerowa latencja, albo na poziomie kilku ms. Z doswiadczenia moge powiedziec, ze jest masa "chinszczyzny", ktora dodaje 0.2s-0.5s zanim zobaczymy rezultat na wyjsciu ( + input-lag monitora/tv ). Demka bedzie mozna ogladac, ale gry odpadaja... Badzmy optymistami.
2
[#29] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@Commodore128D, post #25

Właśnie tam nie ma jakości obraz jest tragiczny do tego przeskalowany i z opóźnieniami nie da się tego nawet porównać do CRT Sony. Dobry obraz na LCD masz z RGB HDMi i gdzie jest ostry i dobrze przeskalowany.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2024 07:08:38 przez Sventevith
[#30] Re: Konwerter obrazu D520 - nowa partia w przedsprzedaży

@QkiZ, post #22

skoro łyka audio to pewnie regulacja glosnosci
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem