Komentowana treść: AROS 20241102-1 64-bit
[#1] Re: AROS 20241102-1 64-bit
Małymi kroczkami do przodu. Mam nadzieję, że w końcu system przebije się i będziemy mieli NG na nowym sprzęcie x86.
2
[#2] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@KM_Ender, post #1

Tylko, czy przypadkiem x86 za moment nie będzie niszowy, jak obecnie PPC? Wiele na to wskazuje, że wszystko migruje na ARM.
1
[#3] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@Commodore128D, post #2

Chcą, żebyśmy tak myśleli. W firmach jeżeli coś działa, to będzie stało. Podobnie w szkołach, urzędach, bo to kasa do wydania. No, chyba że Nvidia zbuduje takiego ARMa jak swoje karty graficzne, ale wątpię, wolą zarabiać niż inwestować. Liczyłem na stacjonarne ARM i okazało się, że problemy z licencją zabiły projekt. Myślę, że z 20 lat jeszcze mamy, a to pewnie i tak dużo, bo mega starzy będziemy. A może pojawi się gracz z ARM i wtedy wszystko potoczy się inaczej.
2
[#4] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@KM_Ender, post #3

Ja w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że niespostrzeżenie wszystkie sprzęty w moim domu mają ARM. Laptop, konsola, tablet, telefony, tuner. Oczywiście zostały Amigi, ale i tu ARM wchodzi (PiStorm, Warp, czy the A500).
[#5] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@KM_Ender, post #1

bez przezroczystego emu68 zapomnij
[#6] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@michal_zukowski, post #5

Możesz rozwinąć? Kibicuję wszystkim rozwiązaniom, które przybliżą nas do nowego sklepowego sprzętu, na którym odpalę jakieś NG. W rozsądnej cenie powiedzmy do 4000 za całość. Tu wydaje się, że albo x86, albo ARM, albo nic.
1
[#7] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@KM_Ender, post #6

Myślę, że chodzi o to, żeby pod x86 AROS można było odpalić amigowe (68k) aplikacje jednym kliknięciem z poziomu systemu, a nie odpalając emulator (JanusUAE). Też wyczekuje takiego rozwiązania, to byłby fajny ficzer. No i nie jest to rocket science, liczę że wkrótce znajdzie się chętny żeby się za to zabrać :)
1
[#8] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@retrofaza, post #7

Czy myślisz, że na tzw. The A500 maxi, wyjdzie AROS?

P.S. Wiem, że działa na mini, ale w emulacji, mi chodzi o natywny dla procesora ARM?
Tak piszą na forach Retrogames.biz, tylko, że już się naciąłem, bo pisali, że na 100% w grudniu b.r. będzie Maxi.
Tymczasem, dobrze będzie jak wyjdzie w lutym 2025
[#9] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@Commodore128D, post #8

W sumie to jest natywny build dla ARM. Ale z tego co wiem, nikt w tej chwili jakoś poważnie się nim nie zajmuje, w sensie bugfixów. Na szczęście AROS to wolne oprogramowanie i w każdej chwili ktoś może się tego podjąć. Osobiście nie mam żadnego sprzętu dla ARM żeby to przetestwać, a jednak bardziej wierze w x86, który jest dużo bardziej zaawansowany. Prawda jest taka, że nawet jeśli w tej chwili ktoś podejmie rekawicę do pracy nad ARM to miną długie miesiące, jeśli nie lata, żeby dobić do poziomu x86. A na Maxi to osobiście też czekam :) Nawet jak nie spełni oczekiwań, to może być fajna skorupa, żeby włożyć tam coś ciekawszego :D
1
[#10] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@retrofaza, post #9

Tak, coś włozyć (będzie wreszcie nowa klawiatura, która ma tę zaletę w odróżnieniu od projektów z kickstartera, że istnieje 😝). Druga kwestia, że będę za pewne backdory do uruchamiania oprogramowania typu Pandory, a na tym Wotkbech i amigowy soft.
1
[#11] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@Commodore128D, post #2

A za 5 lat "wiele na to wskazuje, że wszystko migruje na RISC-V".
[#12] Re: AROS 20241102-1 64-bit

@Commodore128D, post #2

A jaki to problem dla AROSa?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem