Komentowana treść: AxRuntime v41.12
[#1] Re: AxRuntime v41.12
Czy to coś analogicznego do Wine?
[#2] Re: AxRuntime v41.12

@QkiZ, post #1

W przyszłości dzięki AxRT możliwe będzie stworzenie dystrybucji linuxa, który będzie korzystał z Intuition i Scalosa jako menadżera okien. A już dzisiaj możesz na linuksie, a nawet na windowsie odpalić Odyssey i kilka innych amigowych (AROSowych) aplikacji i z nich korzystać, jak na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=haT1RsF7ZyM
3
[#3] Re: AxRuntime v41.12

@QkiZ, post #1

Tak, jest to w miarę bliskie uproszczenie.
[#4] Re: AxRuntime v41.12
Przydało by się w drugą stronę i zrobić taki wine ale dla Arosa.
[#5] Re: AxRuntime v41.12

@don_rafito, post #4

I co wtedy? Wszyscy porzucimy windowsy i linuksy i będziemy używać tylko Amigi NG? Mrzonki. Ja bawię się AROSem tu i teraz, jest to hobbystyczny system i korzystanie z niego i testowanie nowych rozwiązań traktuje jako hobby. To jest dla mnie dzisiaj "amigowanie", które sprawia mi najwięcej frajdy. Jest to system od którego przede wszystkim oczekuję, że pozwoli mi konsumować "retro" treści i to mi zapewnia. Jeszcze niedawno pisalismy, że najbardziej brakuje nowoczesnej przeglądarki i pakietu biurowego. Mamy Final Writera, mamy BeeBase, jest w końcu Odyssey z którego pisze ten komentarz, który obsługuje YouTube i pozwala oglądać wszystkie retro kanały :) OWB jest ciągle rozwijany i wraz z kolejnymi update'ami webkita pozwoli korzystać z pakietów biurowych online (jeśli ktoś naprawde potrzebuje na NG pisać swoje "prace magisterskie"). A już teraz jest naszybszą przeglądarką NG, bo AROS ma do dyspozycji najmocniejszy sprzęt z wszystkich amigowych systemów. W przyszłości oczywiście też oczekuję "przezroczystej emulacji 68k", natywnej pracy 64bit SMP na nowoczesnym sprzęcie, dystrybucji AxRT na linuksie itd. ale to nie przeszkadza mi bawić się tu i teraz tym co już jest :)
2
[#6] Re: AxRuntime v41.12

@retrofaza, post #5

WinUae od Toniego bym sobie odpalił, bo JanusUAE to jest porażka. Wiem co piszę, przeżarłem temat wielokrotnie i mam dość. Nawet wersja 2, jest o kant. No chyba że ktoś weźmie się i zrobi emulację w locie tak jak w MOS-ie czy AOS4.
[#7] Re: AxRuntime v41.12

@deadwood, post #3

Ilu aktywnych deweloperów ma teraz AROS, nie licząc ciebie? Czy można gdzieś zobaczyć statystyki? Od dawna obserwuję cały projekt i chylę czoło za poświęcenie. OK
2
[#8] Re: AxRuntime v41.12

@aramir86, post #7

Niedawno dołączyła kolejna osoba a od czasu do czasu pojawiają się pojedyńcze zmiany różnych innych ludzi. Jeśli interesują Cię technikalia, to możesz na przykład obserwować listę comittów: https://github.com/deadwood2/AROS/commits/master/
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem